Tidningen Näringslivet:
”Vi hann få upp allting i tid”
Tidningen Näringslivet finns bara som sajt, nyhetsbrev och app. ”Vi har valt att vara helt papperslösa”, säger Anna Dalqvist, chefredaktör för Tidningen Näringslivet.
Text: Matilda Nilsson
Foto: Ernst Henry Photography AB
Beslutet att lägga ned Svenskt Näringslivs papperstidning Entreprenör togs redan för fem år sedan. Sedan dess har Svenskt Näringslivs redaktionella satsningar varit helt digitala.
– Vi har valt att vara helt papperslösa, säger chefredaktör Anna Dalqvist.
2015 lanserade Svensk Näringsliv nyhetsportalen Arbetsmarknadsnytt som bevakade arbetsmarknad och avtalsrörelse. 2018 lanserade Svenskt Näringsliv den bredare nyhetsappen fPlus. I april i år lades både Arbetsmarknadsnytt och fPlus ned och ersattes med Tidningen Näringslivet.
– Fokus var att skapa en helt ny app. Vi hade bara sex månader på oss. Det är kort tid för att få upp både sajt och app och nyhetsbrev. Naviga kunde leverera ett paket så vi fick helheten och det gjorde att vi hann få upp allting i tid, säger Anna Dalqvist.
Svenskt Näringsliv är en arbetsgivar- och näringslivsorganisation som företräder 60 0000 företag i Sverige.
Organisationens tidigare app fPlus licensierades av mediejätten Schibsted. I fPlus ingick ett nyhetsflöde från Schibsteds nyhetstjänst Omni.

– Inriktningen på fPlus var bredare, det var mycket mer allmänna nyheter. Nu fokuserar vi på nyheter om företagande, näringsliv och arbetsmarknad, säger Anna Dalqvist.
I den nya appen finns inte Omnis nyhetsflöde, men däremot hämtas vissa nyheter upp från TT. I övrigt är det Tidningen Näringslivs redaktion som levererar innehållet.
I och med att appen bytte fokus valde en del läsare att avinstallera den.
– Eftersom Tidningen Näringslivet är en mer nischad tjänst har vi tappat lite användare jämfört med när vi hade fPlus, säger Anna Dalqvist.
Appen fPlus hade 25 000 användare, den nya appen har 20 000.
– Ett tips till den som ska skapa en app är att se till, redan vid appens start, att man är ägare till appen. Då kan man ansöka om att göra stora förändringar på appen, som till exempel att byta namn. Är det leverantören som äger appen är man i deras händer, säger Lars Wallgren som är teknisk projektledare för Tidningen Näringslivet.
När Tidningen Näringslivet lanserades var det helt enkelt appen fPlus som bytte namn, inriktning och skepnad.
Hur mycket Tidningen Näringslivet kostade för ägaren Svensk Näringsliv är konfidentiellt i avtalet.
– Men det var prisvärt med tanke på hur snabbt de levererade, säger Anna Dalqvist.
Appen är helt gratis för användarna och finansieras via Svenskt Näringslivs medlemsintäkter.
– Man måste marknadsföra appen, eftersom det krävs ett aktivt val av användaren att ladda ned den. Det är bra att använda sociala medier som Facebook för att försöka nå målgruppen, säger Anna Dalqvist.
Hon menar att det krävs ett visst nyhetstempo för att det ska vara lönt för en tidskrift att bygga app.
– Börja enkelt, man måste inte ha alla funktioner från start. Börja med det viktigaste och förbättra och vidareutveckla sedan, säger Lars Wallgren.
– Men tänk över om ni verkligen behöver en app. Går det ut en pushnotis i månaden när tidningen kommer är det inte riktigt värt det, råder Anna Dalqvist.
Travronden: ”Vi ska bygga en förstklassig app”
Travronden ska lansera en ny mobilapplikation.
”Det är vår kommande stora investering inför nästa år”, berättar Joakim Svensson, chefredaktör och affärschef för Travronden.
Text: Matilda Nilsson
Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Tidskriften Travronden har redan två mobilappar i sitt stall, en för e-tidningen och en bevakningstjänst för användare som vill följa specifika hästar, Travronden Bevakning. Men nu är planen att bygga en mer heltäckande och modernare mobilapp.
– Många vill följa travsporten på sitt sätt. En del vill bara ha spel, några vill enbart läsa V75 medan andra endast vill ha travnyheter. Den nya appen blir en renare nyhetsapp, där du har möjlighet att personalisera efter vad du vill ha, säger Joakim Svensson.
Travrondens första mobilapp Travronden Bevakning lanserades 2013. Den togs fram i samarbete med Travappar för att ge entusiaster ett sätt att i förväg få veta vilka lopp som de egna favorithästarna startar i. Appen har en mycket trogen läsekrets. Varje vecka har Travronden Bevakning 6 000 unika läsare, och de står för ungefär 350 000 sidvisningar.
– Fördelen med en app är att tiden som användaren spenderar i appen generellt är mycket längre än på en sajt. Man är mer lojal till en app, säger Joakim Svensson.
Han menar att det inte är populärt att göra stora förändringar i befintliga appar. En mobilapp ger starka vanemönster, och användarna gillar inte att behöva bryta dem.
På en sajt är det mer så att besökare kommer och går, det är inte samma läsare varje vecka.
Sajten Travronden.se har uppåt 90 000 unika besökare i veckan. Nu vill tidningen koppla fler av dessa till den nya appen. Det är alltså ett strategiskt val att skapa en ny app som är närmare kopplad till Travrondens sajter. Enligt Joakim Svensson är det under utvärdering vad som kommer hända med nuvarande resultattjänsten Travronden Bevakning.
Vad ska man tänka på när man bygger app?

– Ha en långsiktig plan och bygg succesivt. Alla tekniker som ligger utanför ett vanligt publiceringsverktyg är ganska kostsamma för tidskrifter som har lägre omsättning än stora dagstidningar, säger Joakim Svensson.
Utgångspunkten för det kommande appbygget för Travronden är det egna publiceringssystemet TR Content, enligt Joakim Svensson. Med hjälp av en så kallad skalapp, som endast hämtar upp nödvändig information från sajten fångas nyheterna upp via ett webbgränssnitt. Därtill ska Travrondens nya app ha så kallade nativefunktioner, det vill säga smidig och behändig mobilfunktionalitet för användaren.
Travronden kommer söka en samarbetspartner för appbygget och lägga ut arbetet i början, därefter kan Travronden komma att utöka sitt eget utvecklarteam med apputvecklare, beroende på tidsåtgången för projektet.
Joakim Svensson har tidigare jobbat som mobilchef på Expressen och var med och utvecklade kvällstidningens app.
– Jag skulle säga att pushnotiserna har varit avgörande för Expressen och Aftonbladets framgångar. I det långa loppet kommer det nog att bli avgörande för oss också, men vi jobbar inte lika mycket med breaking news som kvällstidningarna.
En nativeapp är en mobilapplikation som kan dra nytta av mobilens inbyggda funktioner som kamera etc. Men all funktionalitet hos en smidig så kallad nativeapp behöver inte finnas från start, betonar Joakim Svensson.
– Jag skulle koncentrera mig på att göra en bra webbapplikation i första hand. Vi har valt bort det här för att vi har tyckt att det varit för dyrt, och att det varit bättre att utveckla våra webbapplikationer, men nu känns det här som ett rimligt nästa steg.
För många tidskrifter är det intressant att kunna leverera e-tidningen via en mobilapp till sina kunder. Travrondens e-tidningsapp levereras sedan tidigare via Textalks tjänst Prenly. Majoriteten av Sveriges dagstidningar använder också Prenly.
– Jag skulle förespråka att utnyttja en samarbetspartner när det gäller tjänster för pdf-hantering. Det är mycket mer kostnadseffektivt än att utveckla en egen app med motsvarande funktioner.
När det gäller applikationen för e-tidningen märks pushnotisens styrka, även utanför nyhetsarbetet. Varje gång en push om den nya tidningen kommer ut så kommer tusentals användare för att läsa tidningen, enligt Joakim Svensson.
Till tidskriftsaktörer som funderar på om det är värt att bygga mobilapp ger Joakim Svensson rådet att först ställa sig följande fråga: ”Har vi behov av en app?”
– Gör inte en app bara för att, utan bygg appen om det finns en efterfrågan. Det avgör om det blir en framgång eller inte.
Tidningen Vi: Från start till mål på ett halvår
Det tog sex månader för tidningen Vi att gå från appidé till verklighet.
Här avslöjar Vi:s chefredaktör Unn Edberg hur tidningen lyckades dra ned på utvecklartiden.
Text: Matilda Nilsson
Tidningen Vi:s app lanserades i september 2019 i samband med att tidningens nya sajt gick live. Utvecklingsarbetet av appen och sajten gick i rasande fart.
– Vi gjorde en genväg och köpte kod av danska Zetland. Vi tyckte att mediestartup:en hade en bra plattform och vi hörde efter om vi fick kopiera koden bakom deras teknik. I koden vi köpte fanns både sajten och appen, säger Unn Edberg, Vi:s chefredaktör och vd.
Apptjänsten bygger på en plattform från Zetland och har vidareutvecklats av tjänstedesignbyrån Äventyret tillsammans med Vi:s digitala team: Josefin Olevik, Jonas Eklöf och Unn Edberg.
Själva designen på Vi:s app har gjorts under överseende av Vi:s AD Hanna Johansson. Appens utseende följer sajtens, men det finns funktionalitet som sticker ut mer framträdande här.
– Man ska intuitivt fatta vad man ska göra, säger Unn Edberg.
I Vi:s app är det lyssningen, inte texten, som står i det främsta rummet. Varje artikel har en Play-symbol som visar att det går att få höra texten uppläst.
– Vår app ger en bättre användarupplevelse än sajten när det kommer till ljudet, säger Unn Edberg.
Klickar man på de tre små punkterna i bildens vänsterhörn så kan man välja att ladda ned innehåll till mobilen, dela det till kompisar eller spara det i en spellista till senare.
I appen finns också funktionen med pushnotiser men tidningen Vi har valt att använda notifieringar sparsamt. En gång i veckan skickar tidningen en push till användarna.
– På webben kan användarna segla i väg. Men i appen är användarna på plats hela tiden och man stannar längre i vår lilla värld.
I appen finns inte e-tidningen, utan appen är mer renodlad mot lyssning.
– Man brukar ju lyssna på sina poddar i appar.
En annan skillnad mot tidningens sajt är att appen kan ta slut. Genom en inställning går det att välja att bara se innehåll man inte redan läst.
– Man kan bli klar i appen. Det kan vara skönt, säger Unn Edberg.
Men själva arbetet med appen är inte klart. För att driva mer trafik till appen håller leverantören Äventyret just nu på att ta fram djuplänkar från Vi:s nyhetsbrev direkt till appen.
En svårighet som tidningen Vi haft på vägen är att få till inloggningen till appen. Än så länge tillåter inte Apple andra betallösningar än sina egna i AppStore, men att sälja appar via AppStore är dyrt.
Apple tar 30 procent av provisionen, även om det finns tecken på att Apple kommer minska sin andel. För att komma runt problemet med att bygga en inloggning till appen i AppStore valde Vi att låta sina appanvändare skapa sin inloggning via webben i stället.
– Det där gjorde vi för att Apple inte ska ta för stor del av kakan. Men eftersom vi har en lösning där man inte kan skapa inloggning via appen så måste vi ju ständigt påminna om att appen finns och att folk kan ladda ned den.
Är det lönt för en liten aktör att utveckla appar?
– Nej, det är lite stökigt för helt plötsligt kommer Apple med någon uppdatering och då måste man lägga utvecklartimmar på att se till att appen når upp till deras nya standard. Det behöver man ha hjälp med. Vår app finns både för Apple och Android och då måste man ha koll på både AppStore och Google Play.
Att få appen godkänd från Apple var en svår process för tidningen Vi då techjätten har hårda regelverk.
– För en liten tidskrift går det jättebra att bara ha en mobilanpassad webbplats, men är man lite större och har hjälp så tycker jag det är en fin service. Om man tar betalt digitalt så tycker jag att det känns lite lyxigt att erbjuda en app också.