Textalk utvecklar med nya ljudformat
2023 17 maj
Sveriges största aktör inom e-tidningar för dagspress experimenterar med ljud. Tillsammans med danska tidningen Politiken har företaget Textalk skapat en e-tidning med mer mänsklig röst.

Textalk är en av Sveriges största leverantörer av e-tidningar för tidskrifter. Och för dagstidningsbranschen är Textalk den helt dominerande aktören på området. E-tidningen levereras via publiceringsplattformen Prenly, som många inom tidningsbranschen känner till.

För mediebranschen är det därmed intressant att Textalk just nu experimenterar med att leverera vanliga e-tidningar i ett mer lättlyssnat ljudformat.

Jens Halvarsson.

– Sedan vi lanserade vår e-tidningsplattform 2014 har vi haft talsyntes på e-tidningen. Men nu har vi börjat experimentera med mer naturliga röster för att skapa nya sätt att läsa tidningen, berättar Jens Halvarsson, vd för Textalk.

Sedan länge går det att lyssna på e-tidningar via talsyntes. Ofta fungerar det så att när användaren klickar på ljudknappen läses texten upp automatiskt med hjälp av till exempel användarens webbläsare eller operativsystem. Lyssnarupplevelsen kan vara lite tradig, men fungerar bra som en hjälp för att läsa texten på skärmen. Men nu experimenterar företaget Textalk alltså tillsammans med danska tidningen Politiken för att skapa en mer förfinad ljudupplevelse för e-tidningen.

– Det händer jättemycket spännande på ljudområdet nu, säger Jens Halvarsson.

Som namnet antyder har Textalk en lång historia på taltidningsområdet. 2012 vann Textalk en stor upphandling med Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Textalk förser myndigheten med den infrastruktur som behövs för att dagstidningsprenumeranter till ska kunna läsa sin tidning med hjälp av talsyntes och med de hjälpmedel som användare med olika funktionsnedsättningar har hemma. Men företaget jobbar mot såväl offentliga sektorn som kommersiella kunder.

För någon vecka sedan lanserade Textalk tillsammans med Politiken en e-tidning som läses upp med företagets nya tekniska lösning. Redaktionen på Politiken avgör om de vill läsa in en viss text med mänsklig röst eller använda sig av talsyntes. Enligt Jens Halvarsson är även de röster som bygger på talsyntes i den nya e-läsaren mer naturliga än de som tidigare genererades automatiskt via webbläsarens operativsystem. Den stora nyheten är att specifika ljudfiler kopplas till varje artikel, i stället för att webbläsaren automatiskt genererar text med talsyntes. Ljudet låter alltså likadant, oavsett vilken webbläsare användaren har.

– Vårt team har jobbat hårt i över ett års tid för att bygga ut vår plattform med många nya funktioner, bland annat för ljud.

I dag har runt 90 procent av svenska dagstidningar e-tidningar som är byggda av Textalk, enligt Jens Halvarsson.

– Vår ambition är att den här funktionaliteten sedan ska bli tillgänglig för alla våra kunder, oavsett om de ger ut dagstidningar eller tidskrifter, säger Jens Halvarsson.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Getty Images

Läs också:

Det okända ljudstödet till tidskrifter: Fler kan ha chans att få pengar

Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2024
Insikter och summering av branschens största event, läs om alla vinnarna av Tidskriftspriset och kolla på mingelbilderna från dagen och kvällen.
Läs mer på vår samlingssida

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här