Det är den första domen i sitt slag. Internet Court i Beijing har avgjort en tvist gällande en AI-generad bild av ung kvinna – och i sitt utslag för första gången i världshistorien gett en person upphovsrätt för en AI-bild.
Målsägande Herr Li skapade bilden med open source-verktyget Stable Diffusion. Han använde en prompt på runt 50 ord och lade till över 100 ord som negativa prompts (det vill säga föremål, miljöer och konststilar med mera som bilden inte skulle innehålla). Därefter gjorde han vissa inställningar och justeringar, som finns detaljerat beskrivna i domen.
Vidare nämns att bilden är sprungen ur en viss blurrig startposition, kallat seed (frö). Som sista steg i arbetsprocessen lade Li till följande ord i sin prompt: “shy, elegent, cute, lust, cool pose, teen, viewing at camera, masterpiece, best quality”, enligt den engelska översättningen av domen.
”För närvarande har den generativa AI-modellen ingen fri vilja och är inte ett juridiskt subjekt. När människor använder en AI-modell för att generera bilder finns det därför ingen fråga om vem som är skaparen”, fastslår domstolen och drar paralleller till när kameran kom.
För att kunna ha upphovsrätt på ett verk krävs i Kina att verket faller inom till exempel området konst, är originellt, uttrycks i en viss form och är en intellektuell prestation. Dessa villkor menade domstolen att Li uppfyllt med det arbete han lagt ned under processen med att ta fram bilden. Domstolen tilldömde honom 500 yuán i ersättning från en bloggare som olovligen använt hans bild.
- Se bilden och läs mer hos fotosidan.se.
- Läs hela domen på engelska.
Text samt illustration av AI-bild: Matilda Nilsson