Annika Bäckström har jobbat på byrå som art director i över tio år och blev frilans vid årsskiftet. Nu gör hon AI-konst till sitt instagram, AI-bilder till olika kampanjer, bokomslag och idéarbeten, samt föreläser om den nya tekniken. Nyligen fick hon uppdraget att göra stora stadsbilder med hjälp av AI till fastighetsbolaget Hufvudstaden. Bilderna sitter nu i skyltfönster till lediga lokaler bland annat vid Hötorget.
– Det är nyttigt att testa de här verktygen, säger hon som ett tips till publicister i vår stora guide.
Redan 2022, när text-till-bild-verktyget Midjourney lanserades, började Annika Bäckström sin karriärresa som prompt engineer eller AI-kreatör, som hon hellre säger. På Tidskriftsdagen i oktober 2023 delade hon med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Då beskrev hon bland annat skillnaderna i stil och villkor för de största bildverktygen på marknaden: Stable Diffusion, Midjourney, Dall-E och Adobe Firefly.
Själv jobbar hon i flera olika verktyg, men favoriserar Midjourney då hon tycker att Midjourney ”är det mest estetiska verktyget”. Ibland gör hon efterbearbetning och retusch i Photoshop.
Vid det här laget har hon gjort över 79 000 AI-bilder, bara i Midjourney. Personer, som likt Annika, producerat en stor mängd bilder i Midjourney, får tillgång till att alfatesta nya funktioner i programmet.
Inom Midjourney finns även en aktiv community som hjälper varandra med tips och trix – och även etiska ställningstaganden.
– Det finns en rörelse, framför allt inom Midjourneys community, där man väljer att inte använda sig av specifika konstnärers eller fotografers namn i sina prompts, berättar Annika Bäckström.
Detta för att inte råka kopiera en viss upphovsman.
– I mina prompts brukar jag till exempel specificera vad det är för konstuttryck, till exempel renässans eller kubism? Vilket årtionde, -60 eller -90-tal? Och så vidare, exemplifierar Annika.
Är det bra att ha koll på sin konsthistoria?
– Ja, det är väldigt bra om man har det.
Du har en surrealistisk stil, är det ditt val eller är det verktyget som gör att det blir så?
– Jag tycker att det är roligast att göra något fantasifullt. Jag ser ingen poäng med att generera en kaffekopp som ser ut som en kaffekopp. Jag vill pusha för bilder som är konstigare, mer kreativa. Jag vill inte bara göra AI-bilder för att de är billigare.
I Midjourney finns olika reglage, eller inställningar, som kan göra bilden ännu mer underlig (weird), respektive mer olik den ursprungliga prompten (chaos).
– Drar man upp Chaos, så studsar verktyget runt bland kringliggande referenser för varje ord. Så om du skriver att du vill ha ”en grön hund” så kanske du får en rosa katt.
Känner du att din kreativitet vuxit i och med att du börjat jobba med generativ AI?
– Det var som att någonting klickade till i min hjärna i höstas. Jag hamnade i någon slags kreativt flow, det är som kroppslig reaktion, och då var det som att jag liksom kände att nu har jag omfamnat det här. Nu är det här mitt verk, och det här är ett riktigt verktyg på samma sätt som en penna är. Det var ganska spännande att hamna där.
Kan du ta betalt för en AI-bild?
– Det är fortfarande svårt att prissätta AI-bilder, det är en ganska omogen marknad. Men jag hoppas verkligen att man ska hitta att det finns ett värde i den och att jag ska kunna ta betalt för mer än bara tiden som det tar att skriva en prompt egentligen.
Hon menar att fortfarande finns en förväntan på att AI-bilder ska vara billiga.
– Men det kan ta jättelång tid att få till någonting med AI.
Är AI-bilder alltid rosa?
– Ja, rosa är ju världens bästa färg! utropar Annika, men säger sedan mer betänksamt:
– Jag skulle säga att det finns absolut en gren bland de som gör AI-bilder som gillar pasteller.
Sedan finns det en stor gren som gillar fantasybilder också.
Text: Matilda Nilsson
Foto: Anette Persson, skärmdump, Emily Dahl
Personligt
Annika Bäckström
Titel: AI-kreatör
Ålder: 35 år
Bor: Söder i Stockholm
Familj: Man, bonusdotter och katt.
Hobby: Bygger dockhus, syr kläder och drejar. Och är DJ.
Bästa Lassie: Popidolen Prince postade en av mina illustrationer på Twitter.
Instagram: annikan.ai
KOM-IGÅNG-TIPS!
Här delar Annika Bäckströms sina tre bästa tips för att komma i gång med att prompta AI-bilder:
- Sätt upp ramar för din kreativitet. Det här är ett bra sätt att komma i gång med AI-verktygen, utan att fastna i idéstadiet. En kul prompt att börja med kan vara att skriva in ditt favoritdjur, som gör en viss sport i en viss stil.
- Så nu har du börjat! Prova att göra en variant på din prompt och skriv in ett annat djur i stället, till exempel.
- Gör urval. Det går snabbt att producera många bilder med AI, men för att få fram de riktigt häftiga är det du som människa som behöver välja ut de bilder som du gillar bäst. För en av Annika Bäckströms bilder som hon publicerar på Instagram, kan det finnas 800 som hon valt bort.
Fortsätt läsa våra guide-artiklar om AI-bilder