LISTA: Åtta AI-verktyg för journalistisk research
Har du fastnat med din stora granskning? Vi listar åtta AI-verktyg som kan stötta ditt gräv!

”Att kunna göra sådant som bara inte hade blivit gjort annars – det är det största löftet med AI från min horisont som researcher.”

Lasse Edfast, kursledare Avancerad AI för vanliga journalister

Skärmbild från MacWhisper
Skärmbild från MacWhisper

MacWhisper

Gör: Populär transkriberingstjänst som du kan installera lokalt på din dator.
Grundare: Utvecklaren Jordi Bruin.
Pris: Finns i gratisversion. En licens av MacWhisper pro kostar 49 euro, men som journalist får du rabatt.
Journalistpris: 34 euro (när detta skrivs). Du kan också köpa 5, 10 eller 20 licenser på en gång och då är priset ännu mer rabatterat.
Alternativ: Många journalister använder GoodTape, som bygger på samma teknik som MacWhisper, men som är en molnbaserad tjänst. Det innebär att dina ljudfiler laddas upp till molnet och inte enbart hanteras på din egen dator. MacWhisper är som namnet låter ett program för Mac-datorer. Använder du PC och vill ha en transkriberingstjänst lokalt på datorn kan Vibe vara ett alternativ.

Ladda ned här: https://goodsnooze.gumroad.com/l/macwhisper 

NotebookLM

Gör: Molnbaserad tjänst som kan hantera och sortera stora källmaterial, som till exempel pdf-er, webbplatser, text, ljudfiler och videor. Summerar ditt innehåll och källhänvisar noggrant tillbaka till det underlag du laddat upp. NotebookLM är till exempel mycket användbar för vetenskapsjournalister som hanterar stor mängd forskningsrapporter och vetenskapliga artiklar inom ett visst område. Du kan chatta med tjänsten och ställa frågor. Tjänsten hallucinerar sällan då du själv står för underlaget. Eftersom du får källhänvisningar kan du också lättare kontrollera svaren. Varje notebook sparas för sig så att du kan återgå till ditt research-arkiv.
Ägare: Google
Pris: Gratis, men finns också i en Plus-version som kan hantera fler filer, förfrågningar och fler så kallade notebooks.
Kuriosa: Du kan göra om ditt material till en podd på engelska.
Alternativ: AI-assistenter som Claude, Gemini och ChatGPT har liknande funktioner. Du kan även ladda ned Open WebUI, som kan tillhandahålla liknande tjänster som NotebookLM men där du bara jobbar lokalt på datorn.

Sajt: https://notebooklm.google.com

Open WebUI/Ollama

Gör: OpenWebUI är ett open source-verktyg som du kan använda för att tillhandahålla stora språkmodeller offline, lokalt på din dator. Ollama är en språkmodell med öppen källkod som fungerar ungefär som NotebookLM som körs via OpenWebUI och finns lokalt på din dator. Du kan alltså ladda upp filer i Ollama utan att de hamnar i molnet. För den teknikovane kan det vara lite trixigt att ladda ned programmen – ta gärna hjälp av någon mer rutinerad AI-journalist här.
Grundare: Open WebUI är grundad av mjukvaruingenjören och kreatören Timothy Jaeryang Baek. Ollama grundades av Michael Chiang och Jeffrey Morgan.
Pris: Gratis.
Alternativ: Se ovan NotebookLM.

Sajt: https://github.com/open-webui och https://ollama.com/

Pinpoint

Gör: Googles molnbaserade arbetsverktyg för journalister. Kan läsa in text-i-bild och scannade dokument, hanterar stora mängder data och kan sortera den efter dina instruktioner, till exempel som tabeller. För grävjournalister, som har internationella samarbeten, går här att tillsammans jobba med ett stort underlag. Pinpoint kan transkribera ljud- och video-filer och sortera ut keywords, vissa årtal, namn eller vad du nu letar efter i ditt råmaterial.
Ägare: Google
Pris: Gratis. Som journalist ansöker du om tillgång via Google.
Alternativ: Än så länge finns det nog ingen konkurrent som mäter sig med Pinpoints kapacitet. Nackdelen är förstås att det är en Google-tjänst, och således laddar du upp data till molnet. Å andra sidan har techjätten Google marknadsledande teknik för privacy och säkerhet.

Sajt: https://journaliststudio.google.com/pinpoint/about/

Perplexity AI

Gör: En molnbaserad AI-söktjänst som grundar sig på flera stora språkmodeller (LLM:s). Har fått rykte som ett AI-verktyg som faktiskt ofta svarar rätt på frågor.
Grundare: San Franscisco-baserade start up-företaget Perplexity AI grundades av ingenjörerna Aravind Srinivas, Andy Konwinski, Denis Yarats and Johnny Ho, alla med bakgrund från stora techföretag. Bland annat Amazons förra vd Jeff Besos och techföretaget Nvidia har investerat i Perplexity AI.
Pris: Gratis. Finns också i mer avancerad betalvariant. Kostar då 20 dollar i månaden per person. Företag med färre än 250 anställda kan få tillgång till Enterprise Pro för 40 dollar månaden per plats eller för 400 dollar per år och plats.
Alternativ: Andra AI-söktjänster som Gemini, Glaude och ChatGPT. Ett tips är att kombinera flera tjänster för att få stöd när du faktakollar uppgifter från AI-söktjänster.

Sajt: https://journaliststudio.google.com/pinpoint/about/

NewsBlur

Gör: Hämtar in nyheter från olika sajter via RSS-flöden och samlar dem på samma ställe. Bra för journalister som till exempel har ett visst bevakningsområde de behöver hålla sig à jour med. Kan tränas till att sortera bort nyheter som är ointressanta för dig och lyfta de som du sannolikt vill läsa.
Ägare: Mjukvaruföretag med bas i USA, grundad av Samuel Clay.
Pris: Gratis, men finns också i mer avancerade betalmodeller som kostar 29 dollar/månad, 36 dollar/år eller 99 dollar/år beroende på vilken träning och funktioner du önskar.
Alternativ: Via Google Alerts kan du också bevaka nytt innehåll på internet.

Sajt: https://www.newsblur.com/folder/everything

HuggingFace

Gör: HuggingFace är inte ett AI-verktyg i sig själv, utan en community-sajt där över 1 miljon (!) AI-modeller finns samlade. Här finns också ett aktivt forum på Discord där du kan få hjälp att hitta den AI-modell som du behöver för ditt uppdrag. Var lite vaksam dock innan du laddar ned något verktyg och hör gärna efter i forumet så allt verkar schysst.
Pris: Varierar.

Sajt: https://huggingface.co/models 

Bespoke-Minicheck

Gör: En AI-chatbot som hjälper dig att faktagranska uppgifter från andra AI-verktyg. Tillgänglig via Ollama.
Ägare: AI-företaget Bespoke Labs.
Pris: Från gratis.
Alternativ: Faktagranska dina svar från en AI-tjänst genom att lägga in dem i en annan – och förstås gör också en egen källkontroll och faktagranskning.

Sajt: https://ollama.com/blog/reduce-hallucinations-with-bespoke-minicheck

Text: Matilda Nilsson
Foto: Getty Images och skärmdumpar

Stor guide: Så kommer du igång med TikTok
Algoritmen på TikTok tycks nu gynna publicister. Flera nischade medier hittar sina målgrupper här. Är det dags även för dig?
Läs vår stora TikTok-guide

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här