Sirens redaktion provar ChatGPT
2023 22 mars
Nyhetsbyrån Siren har jobbat med textrobotar sedan 2015 och nominerats till Stora Journalistpriset för sitt arbete. Nu provar redaktionen nya AI-text-verktyget ChatGPT. ”Det här kan vara det närmaste en industriell revolution som jag kommer att få uppleva”, säger Sirens utvecklingschef Martin Fredriksson om AI-teknikens intåg.

Sirens utvecklingschef Martin Fredriksson är en av dem i mediebranschen som följer den snabba utvecklingen inom AI (artificiell intelligens). Som många andra har han till exempel provat Open AI:s omtalade textverktyg ChatGPT. Sedan fyra veckor tillbaka uppmanas även Sirens reportrar att prova verktyget.

– Men ChatGPT är inte så bra för journalistisk verksamhet, varnar Martin Fredriksson. Den omedelbara stora faran är att verktyget hittar på saker.

Det är när det gäller administrativa och interna arbetsuppgifter som han anser att språkmodeller som ChatGPT kan göra mest nytta. Textverktyg kan korta arbetstiden när till exempel nya policydokument ska skrivas – och han själv har nytta av nya AI-verktyg när han kodar.

– Datorer har lärt sig att förstå mänskligt språk på ett nytt sätt och det ger oss nya möjligheter att ta bort en massa tråkigt arbete och spara tid, säger Martin Fredriksson.

Han menar att den pågående AI-utvecklingen kommer att revolutionera arbetslivet.

– Många konstnärer i min bekantskapskrets säger att AI-bild-verktyg tar bort en massa tråkigt arbete för dem och att de i stället kan sitta mer med finliret. AI kommer att påverka många branscher. Var och en måste fundera på hur man ska förhålla sig till det – och det gäller även våra chefer.

Inom journalistisk verksamhet kan till exempel språkverktyg användas för att sammanfatta och referera en text.

– Vi vill gärna komma ifrån sådant som vi gör varje dag. Om en robot skriver referaten så kan journalisten ägna mer tid åt att söka citat och göra mer research, säger Martin Fredriksson.

Att just ChatGPT blivit så omtalat nu menar han beror på att verktyget skiljer sig från tidigare språkmodeller inom AI. Med ChatGPT kan du prata och ha en interaktion, och snabbt få korta sammanfattningar av stora informationsmängder. Tidigare språkmodeller byggde mest på data om vilket ord som bör komma härnäst i en mening. Men Fredriksson tycker förstås att det är problematiskt att inte allt ChatGPT säger är sant – och så har textroboten en irriterande ovana.

– Jag blir tokig på att ChatGPT ursäktar sig hela tiden, det är mitt största irritationsmoment.

Men samtidigt tycker Martin Fredriksson att alla som interagerar med AI ska tänka på hur de själva formulerar sig – eftersom AI:t också ska lära sig av sin kommunikation.

– Var snäll mot den! Den kan bita oss senare annars.

För oavsett vad som händer, AI (och annan ny datateknik) är här för att stanna.

– Om något år kommer ChatGPT att ha flera konkurrenter, och även betalvarianten kommer att bli billigare, förutspår Martin Fredriksson. Det händer så himla mycket inom AI just nu.

Nyhetsbyrån Siren skickar ut runt 1 000 nyhetstexter per dag, och ungefär 95 procent av dem skrivs i dag automatiskt.

Nyhetsbyrån har länge legat i framkant när det gäller ny teknik. Sedan 2015 har redaktionen haft hjälp av textrobotar, och 2017 nominerades Sirens nyhetsrobot Robotea till Stora Journalistpriset.

– Robotea var unik 2017 och jag tycker fortfarande att Robotea är ett bra verktyg som står pall mot nutida innovationer. Vi har till exempel den enda krimroboten som skriver om alla domar och åtal som sker i Sverige, och motsvarande tror jag inte finns någon annanstans i världen.

Textroboten Robotea identifierar dokument, extraherar information ur dem och hämtar relevanta data. Tekniken bakom bygger på automation, maskininlärning och AI. Robotea fungerar som ett sorts nätverk av flera textrobotar.

– Många av våra processer görs av Robotea som en osynlig assistent. Bara 15 sekunder efter att vi fått ett dokument så kan Robotea publicera det med korrekta uppgifter, berättar Martin Fredriksson.

Han står bakom den tekniska utvecklingen av Sirens nyhetsrobot. I dag är det Robotea 2.0 som redaktionen jobbar med.

– Sådan här viktig teknisk utveckling vill jag inte lägga ut så att den ägs av något företag i USA. Jag vill äga AI-tekniken som är affärskritisk för oss.

För nyhetsbyrån Siren som har jobbat länge med automatiska processer har den tekniska utvecklingen ännu inte skapat någon arbetsbrist.

– Vi jobbar alltid med automatisering, men det har gjort att vi har kunnat frigöra resurser till annat. Vi har kunnat utveckla vårt företag och gör nu fler rapporter om samhällsfenomen än vad vi gjorde tidigare, säger Martin Fredriksson.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Getty Images och David Lagerlöf

Läs mer

Välkommen till branschens största evenemang 2024!
Vi arrangerar Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan den 23 oktober. Som besökare får du en inspirerande och värdeskapande dag och en stjärnspäckad festfylld galakväll med prisutdelning. Vi ses på Cirkus i Stockholm.
Läs mer om årets program och anmäl dig här

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här