Så skriver Breakit artiklar med AI
2023 26 oktober
Breakit provade tidigt att skriva en artikel med ChatGPT. Nu tar techbevakaren hjälp av AI för att skapa extra innehåll om bolag och styrelser till sajten. ”Det ligger i Breakits DNA att alltid vara snabba med att testa nytt”, säger Matilda Andersson, nyhetschef på Breakit.

När hajpen var som störst runt AI-textverktyget ChatGPT i vintras gick Breakit i täten och provade att skriva en artikel på svenska med hjälp av AI-chatboten. ”Vad är ChatGPT och varför ska man ha koll på det? Här är svaret” löd rubriken på texten som tidigt förklarade för Breakits läsekrets vad ChatGPT egentligen är för något.

Breakit AI-artikel
Breakit hade låtit ChatGPT skriva hela artikeln. Den är uppbyggd i fråga-svar-form och i slutet finns en tydlig informationstext om att intervjun är skriven av AI (artificiell intelligens) och inte av en människa.

Det här var för snart ett år sedan, och sedan dess har Breakit fortsatt att experimentera med AI-teknik. Bland annat provade reportern Tobias Blixt att ”klona” sin chef Jon Wahlqvist i ChatGPT genom att mata textverktyget med konversationer från Slack. Det gick sådär för ChatGPT att spela Jon-klon. AI-chatboten var ”alltid alldeles för trevlig. Och hjälpsam” skriver Tobias Blixt.

Likt artikeln som ChatGPT skrev på Breakits sajt i december så andas texten om Jon-klonen humor och experimentlusta.

– Det ligger i Breakits DNA att alltid vara snabba med att testa nytt – för att kunna vara experter måste vi ha koll på det vi skriver om, säger Matilda Andersson, nyhetschef på Breakit.

Nyligen började Breakit, i samarbete med databolaget Eivora, att producera AI-genererade artiklar i en mer omfattande skala. I ett första steg kommer Breakit att publicera artiklar som är kopplade till nyemissioner i onoterade företag samt styrelseförändringar i techbolag. Framöver väntar även automatiserade artiklar baserade på bokslut.

– För att artiklarna ska få ett större läsvärde har vi låtit Eivoras AI ta del av och öva på tidigare Breakit-artiklar och vår egen databas, berättar Matilda Andersson.

Eivora hämtar även data från myndigheten Bolagsverket. Än så länge behöver Breakits redaktion coacha Eivoras AI-plattform. Projektet är i startfasen, men planen är att Eivoras AI ska leverera omkring tio texter i veckan till Breakit.

– På sikt hoppas vi kunna spara in en hel del timmar – som vi i stället kan lägga på att producera unikt premiummaterial – och fortsätta vara nyhetsledande inom vårt bevakningsområde, säger Matilda Andersson.

Breakit använder även AI-teknik för att effektivisera textning av filmer och transkribering av intervjuer. Bland annat ingår ChatGPT, videotextningstjänsten Zubtitle och transkriberingsprogrammet My Good Tape i Breakit-redaktionens verktygslåda.

– Det handlar inte bara om att spara tid – utan även om att kunna få ut ännu fler artiklar om ämnen som vi tidigare inte haft möjlighet att prioritera, som exempelvis styrelseförändringar, säger Matilda Andersson.

– Vi vill helt enkelt ge så mycket som möjligt till våra läsare.

AI har ju kritiserats för att hallucinera ihop falska svar. Hur säkerställer ni att de AI-genererade texter Breakit levererar är korrekta?

– De AI-genererade texter som vi gör i samarbete med Eivora bygger som nämnt på Breakits eget artikelarkiv och vår egen data, i kombination med data från Bolagsverket. På så vis kan vi enkelt kontrollera att uppgifterna stämmer. Vi låter heller aldrig en AI-text gå ut utan att en redaktör först gått igenom den.

Har Breakit en AI-policy?
– I och med att vi är en så pass liten redaktion som jobbar otroligt tight så har vi inte känt ett behov av att sätta ihop en policy ännu.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Gustav Dalesjö

Breakit

Grundades: 2015
Profil: Digital nyhetssajt som bevakar teknik, innovation och det nya näringslivet.
Antal läsare: Ca 230 000 unika läsare i veckan.
Personal: 21 anställda.
Ägare: Mediekoncernen Bonnier äger 30 procent. Breakits grundare Stefan Lundell och Olle Aronsson kontrollerar tillsammans med familjerna Persson och Wilkne en majoritet av aktierna.
Aktuell: Breakit vann, tillsammans med entreprenörsrörelsen Bling, Tidskriftspriset Årets Grepp 2021 och Stora Journalistpriset Årets Förnyare 2021.

Stor guide: Så lyckas du med AI-bilder
Skapandet, användningen, juridiken. Här får du en komplett guide till att lyckas med dina AI-bilder. Vi tipsar om vilka verktyg som är att föredra för publicister – och vilka du bör undvika.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här