Så får Årets Journalist källornas förtroende
2022 23 februari
Elinor Torp värnar sina källor. Gång på gång väljer de mest utsatta i Sveriges skuggsamhällen att ge sitt förtroende till henne. Förra året utsågs Elinor Torp till Årets Journalist med motiveringen att hon ”synliggör de osynliga”.

För några veckor sedan publicerade Dagens Arbete Elinor Torps intervju med Lucinda. Det är en stark skildring av städbranschens baksida. Lucinda städade åt statsministern, och för det straffas hon med att bli satt i Migrationsverkets förvar. Hon har ingen telefon och kan bara kontakta sin pojkvän via en iPad. På grund av coronaregler släpptes inte Elinor in på förvaret, så hon fick träffa pojkvännen och göra intervjun med Lucinda över hans telefon.

För Elinor Torp är det viktigt att skydda sina källor. Lucinda är inte kvinnans riktiga namn. Elinor har inte heller berättat vilket städbolag kvinnan jobbar på.

– Var varsam, ha tålamod och ha inte bråttom, råder Elinor Torp andra journalister. Det kan vara farligt för en del personer att vara med i media. Det går inte att bestämma på en gång om de ska framträda med sitt eget namn eller vara med på bild.

Elinor Torp är reporter på Dagens Arbete och har också bland annat skrivit böckerna ”Döden på jobbet” och ”Vi, skuggorna”. För närvarande granskar hon städbranschen. Men Elinor Torp är inte ute efter att avslöja enskilda kriminella bolag. Hon vill i stället visa på samhällsproblem på systemnivå.

– Genom att berätta om hur till exempel facket, arbetsgivaren eller staten sviker de här människorna kan jag visa på mer strukturella problem, säger hon.

Elinor Torp betonar att för henne är det viktigt att låta intervjupersoner till exempel läsa en text före publicering.

– I vissa fall hade jag kunnat publicera direkt, men jag vill först låta det sjunka in hos intervjupersonerna. Jag vill också träffa dem flera gånger så att allt blir korrekt.

För Elinor är det ett långvarigt åtagande att knyta en källa eller intervjuperson till sig. När hon i maj ska till Grävseminariet i Luleå så ser hon mest fram emot att äntligen träffa Gustaf igen, som hon intervjuade till boken Döden på jobbet. Hon vill hellre titta på hans motorcyklar, än hänga med kollegorna.

I höst tar Elinor Torp återigen tjänstledigt, denna gång för att skriva en bok om Lucinda och om hur kvinnor exploateras i städbranschen.

– Det verkar som att vi i Sverige vill ha svart arbetskraft. Det finns massa jobb, men inga kontrakt, inget vitt. Dessa människor klagar inte på arbetsmiljön eller på att de inte får ut sina löner. Det är tyst bekväm arbetskraft.

För att skydda sina källor brukar Elinor Torp använda krypterade appar som till exempel Telegram och Signal. Hon använder även hellre sin egen privata mobil än jobbtelefonen i kontakt med källor. Också datorn hon jobbar med är privat, krypterad och inte uppkopplad till någon server. WhatsApp har blivit ett värdefullt verktyg då många källor redan har appen på sin telefon och känner till den. Hon använder också översättningsappen DeepL i vissa fall när hon inte har tolk med sig.

– Jag brukar inte ha så mycket appar och sociala medier på telefonen, men nu har jag fått ladda ned en del. Jag får vara där källorna är.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Anette Persson

Läs mer

Superviktig guide för publicister – Så skyddar du källorna digitalt

Välkommen till branschens största evenemang 2024!
Vi arrangerar Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan den 23 oktober. Som besökare får du en inspirerande och värdeskapande dag och en stjärnspäckad festfylld galakväll med prisutdelning. Vi ses på Cirkus i Stockholm.
Läs mer om årets program

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här