Hem & Hyras chefredaktör: ”Mejl är inte säkert”
2022 23 februari
Hem & Hyra har breddat sitt uppdrag och gör fler journalistiska granskningar. I och med det har medvetenheten om källskyddet höjts ute på lokalredaktionerna. Journalisterna har utbildats om källskydd internt.

Medlemstidningen Hem & Hyra är flerfaldigt prisad för sin granskande journalistik. Tidskriften ägs av Hyresgästföreningen. Hem & Hyra har sitt huvudkontor i Stockholm, men de nio lokalredaktionerna är placerade i Hyresgästföreningens lokaler ute i landet. Hem & Hyra har, likt många medlemstidningar, i uppdrag att granska sin ägare.

När Hem & Hyra för fyra år sedan såg över sina rutiner kring källskydd var det viktigt att säkra den fysiska miljön för journalisterna.

– Man ska inte ha anteckningar och post it-lappar med namn liggande på skrivbordet. Alla har låsbara skåp så att man kan låsa in sina anteckningar och källskyddat material, säger Susanna Skarrie, chefredaktör för Hem & Hyra.

Hem & Hyra skapade 2019 en redaktionell policy för källskydd och har även haft utbildningstillfällen för huvudkontoret i Stockholm och lokalredaktionerna.

– När alla ska jobba med granskningar måste vi på redaktionen höja medvetenheten om källskyddet, säger Susanna Skarrie.

Lokalredaktionerna har i uppdrag att leverera åtta grävjobb om året. Journalisterna knyter ofta den första kontakten med viktiga källor när de rör sig ute i bostadsområdena.

– Många av våra visselblåsare är medieovana. De kan ha tips om rent kriminella saker, eller sådant som är känsligt på andra sätt. Det gäller för våra journalister att informera om hur källskydd fungerar och hur källan också själv kan vara försiktig.

Några av råden till källorna är: använd inte din jobbmejl eller arbetstelefon när du kommunicerar med tidningen och berätta inte i sociala medier att du blivit intervjuad.

Förra året vann Hem & Hyras lokalredaktör AnnaKarin Löwendahl och reporter Anna Rytterbrant en Guldspade för granskningen ”Jakten på en adress”.

– När vi gjorde grävet om adresskaoset var det avgörande att kunna säga att ”i Sverige finns det källskydd”. För att kunna bygga upp vår trovärdighet är det otroligt viktigt att kunna säga att vi inte kommer att läcka till hyresvärden eller Migrationsverket, säger Susanna Skarrie.

På Hem & Hyras tipssajt beskrivs hur källskydd och meddelarfrihet fungerar och här finns även länkar till Svenska Journalistförbundet där begreppen förklaras ytterligare.

– Det är svårare att skydda källor digitalt. Fler kan ha tillgång till servrar, inboxen i sociala medier, molnet och till och med vår Slack som vi kan kommunicera med internt, säger Susanna Skarrie.

Därför ska digital kommunikation med intervjupersoner som kan behöva källskydd genast förflyttas till krypterade appen Signal. Enligt Susanna Skarrie är appen enkel att använda – för både källor och reportrar.

– Mejl är till exempel inte ett säkert sätt att jobba med källskydd. Chefen kan ju bara gå till IT-supporten och begära ut e-posten, exemplifierar Susanna Skarrie.

Att Susanna Skarrie tar källskyddet på allvar är tydligt, men en Googling visar att det även finns kvar brister i Hem & Hyras hantering. Vi hittar en gammal tipssajt från 2019 som hänvisar redaktionens tipsare till den vanliga redaktionsmejlen och Hem & Hyras Facebooksida. Två vägar som vi redan konstaterat inte är säkra.

– Det var bra att du upptäckte. Majoriteten av våra tipsare behöver inte källskydd, så vi behöver ha olika sorters tipsvägar. Men det här borde ha varit bättre utformat.

Vilket ansvar har du som chefredaktör för att skydda källorna?

– Källskyddet är individuellt och ligger på varje enskild journalist. Mitt ansvar är att se till att det finns en policy, kommunikationsvägar och att medvetenheten är hög på redaktionerna. Förr eller senare kommer alla i kontakt med känsligt ärende. Det gäller att se till att vara förberedd på det.

Text: Matilda Nilsson

Läs mer

Superviktig guide för publicister – Så skyddar du källorna digitalt

Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2024
Insikter och summering av branschens största event, läs om alla vinnarna av Tidskriftspriset och kolla på mingelbilderna från dagen och kvällen.
Läs mer på vår samlingssida

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här