”Hello, ChatGPT!”
2023 22 mars
Hur funkar egentligen den hajpade chatboten ChatGPT? Vi provar och märker som många andra före oss att chatboten inte är så noga med att tala sanning.
Matilda Nilsson, journalist.

Det är i undersökningsfasen till de här artiklarna om AI-teknik för publicister som jag provar gratisversionen av textverktyget ChatGPT. En del publicister har gått längre och till och med låtit textverktyget skriva artiklar, som till exempel techbevakaren Breakit gjorde på sin sajt när ChatGPT var mest i ropet.

”Hello” skriver jag i chatfönster och ChatGPT svarar snabbt och tjänstvilligt:

”Hello! How can I assist you today?”

ChatGPT svarar snabbt och fylligt på mina undringar om AI. Men mest kittlande är det när chatboten svarar på frågan om ChatGPT är ett AI. Chatboten tvekar länge och skriver sedan: ”Ja, jag är en språkmodell utvecklad av OpenAI. Jag har tränats på stora mängder textdata och kan generera människoliknande svar på en mängd olika frågor och ämnen. Men jag har inget medvetande eller känslor, jag är ingen kännande varelse.”

Eller? tänker jag förstås. Det låter ju nästan som om jag chattar med en verklig varelse. Men icke!

Chat-botsystem som till exempel ChatGPT är att systemet är tränat på att se rätt ut, inte att vara rätt. Och därtill har ChatGPT förmågan att låta väldigt självsäker.

Enligt ChatGPT har språkmodellen tränats på omkring 45 terabytes (TB) textdata. Verktygets ägare Open AI uppger att all data är från senast 2021. Vad som hänt senaste året finns alltså inte i ChatGPT:s kunskapsbas.

Under chatsessionen ger ChatGPT mig ändå flera spännande exempel på hur AI används i tidskriftsvärlden. Men det ska visa sig att svaren inte nödvändigtvis är sanna. När jag ber om källhänvisningar skickar chatboten mig tjänstvilligt en länk till varje exempel. Det är länkar som vid en snabb blick ser helt korrekta ut, som till exempel:

”Forbes’ AI-Powered Personalization Tool Bertie Gets Smarter”

Men själva artikeln finns inte. Länkarna leder mig ingenstans eller till 404:or. Samtliga länkar som ChatGPT skickar är påhittade. De ser rimliga ut, men är inte korrekta. För att ta reda på om chatboten Bertie används på riktigt av Forbes får jag göra en egen faktakoll.

Sammanfattningsvis: Det är lite kittlande och kul att chatta med ett ChatGPT, och chatboten kan nog fungera som ett bollplank, översättare eller för att sammanfatta textmängder som du klistrar in i verktyget. Men söker du korrekta uppgifter får du leta någon annanstans. I annat fall är det som att skriva: Källa: Internet, till och med 2021 i slutet av artikeln.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Getty Images, Sara Arnald och AI-bildverktyget Dalle-E, efter promptern (instruktionen): Robots, journalist and magazines photographed in a high building during sunset.

Läs mer

Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2024
Insikter och summering av branschens största event, läs om alla vinnarna av Tidskriftspriset och kolla på mingelbilderna från dagen och kvällen.
Läs mer på vår samlingssida

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här