Expos reseacher: ”Källan är i främsta rummet”
2022 23 februari
Jonathan Leman är reseacher på tidskriften Expo. – Jag vill inte gå in i detalj om hur vi jobbar med källskydd, men jag kan säga så mycket som att källan är i främsta rummet, säger han.

Tidskriften Expo granskar extremhögern. För journalisterna på Expo sitter det i ryggmärgen att skydda sina källor. Jonathan Leman är den kollegorna går till för att få råd om säkra tekniska verktyg. Han var nominerad till Guldspaden 2019 och är även ansvarig för Expos stora arkiv.

– Det viktigaste för en journalist är att man ska utgå från att källan inte är medveten om alla risker, så bygger man hela källskyddet runt det, säger Jonathan Leman.

En del källor behöver få utbildning om hur kommunikationen kan ske på ett säkert sätt. På Expos kontaktsida finns instruktioner till läsarna om hur man mejlar med PGP-kryptering. På sajten finns även Signal-nummer till flera medarbetare och personliga PGP-nycklar till en del reportrar.

– Man får gå in med viss auktoritet som journalist och låta källan veta hur man ser på eventuella risker och problem – och även hur kontakten ska ske.

Till vissa granskningar är uppgifter om källan inte alls känsliga. I mycket känsliga fall är det bara Jonathan Leman på tidningen som känner till källans identitet.

– Det finns källor som går in med en stark medvetenhet och försiktighet och kanske har egna säkerhetsrutiner. Då gäller det att man lyssnar till dem och anpassar sig till dem – även om det är nytt eller krångligare. Det är en del källor som man bara träffar fysiskt, med vissa källor är det väldigt analogt, säger Jonathan Leman.

Journalister som är ovana att arbeta med känsliga ärenden råder han att avvakta – och lära sig mer innan de går vidare.

– Ta hjälp av andra journalister. Var ödmjuk inför att det här är något nytt och att du behöver mer kunskap.

I kontakten med vissa källor har Jonathan Leman använt mobiler med oregistrerade kontantkort, en metod som många grävare känner till. Enligt ett nytt lagförslag kan det dock bli otillåtet för telefonbolagen att sälja anonyma kontantkort.

– Som journalist får man hitta vägar runt det då, och tänka på hela samhället. Kan man komma åt brottslig verksamhet genom att förhindra oregistrerade kontantkort har jag svårt att ställa argument emot det, säger han.

Expo

Stiftelsen Expo grundades 1995 och har sedan starten journalistiskt granskat extremhögern. Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse som ger ut tidskriften Expo, har Nordens största arkiv om extremhögern och föreläser över hela Sverige på skolor och arbetsplatser för att höja medvetenheten om rasismens mekanismer. Deckarförfattaren Stieg Larsson (1954–2004) var en Expos grundare.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Daniel Lagerlöf

Läs mer

Superviktig guide för publicister – Så skyddar du källorna digitalt

Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan
Läs summeringen av branschens största event, läs vinnarintervju, kolla på mingelbilderna och ta del av alla vinnarmotiveringar i Tidskriftspriset.
Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2023.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här