Affärsvärlden: ”Vi transkriberar alla intervjuer med AI-verktyg”
2023 26 oktober
Anrika ekonomitidningen Affärsvärlden har fattat ett policybeslut om AI. Alla tidningens journalister ska transkribera sina intervjuer med AI-verktyg. ”Det sparar extremt mycket tid för våra reportrar”, säger Henrik Danielsson, digital redaktör.

Det har gått 122 år sedan veckotidningen Affärsvärlden grundades. Ekonomimagasinet bevakar näringslivet och bidrar med analys av företag och marknader. Det är en framåtlutad redaktion, som förra året vann priset Året Tidskrift – och som under året gett sig i kast med att prova nya AI-innovationer. Men det är inte för att spara in på tjänster som Affärsvärlden provar nya digitala verktyg.

Tidningen har i stället vuxit redaktionellt med två tjänster under det senaste året.

Henrik Danielsson– Vi växer och har ökat antalet reportrar i år. Men med hjälp av AI kan vi få ut mer av våra duktiga medarbetare, säger Henrik Danielsson, digital redaktör på Affärsvärlden.

Tidigare kunde det ta flera timmar för journalisterna på tidningen att transkribera sina intervjuer. Nu gör transkriberingsverktyget My Good Tape jobbet på mindre än en kvart.

– Att sitta och lyssna på en inspelad intervju, pausa och skriva ut citaten? Det gör vi inte längre, säger Henrik Danielsson.

Det var tidigare i år som Affärsvärlden fattade policybeslutet om att all transkribering ska göras med AI-verktyg. Förändringen har inte mött något motstånd från redaktionen, enligt Henrik Danielsson. Och det här är bara ett av alla sätt som veckotidningen Affärsvärlden använder sig av AI-teknik i det redaktionella arbetet.

Nyligen kom ett nytt nummer av tidningen ut med en omslagsbild och dragarbild skapad av en AI-bildtjänst. Omslagsbilden är mörk och dramatisk. En tung massa med människor som blickar inåt i bild. Bilden är gjord i Midjourney efter printredaktör Max Jedeur-Palmgrens prompt (som betyder ungefär instruktioner).

– Vi har inga egna fotografer, utan vi har fantastiska samarbetspartners som tar våra bilder. Men de kan inte vara överallt – och allt går inte att fotografera, säger Henrik Danielsson.

Han ser det som en tidsvinst att i vissa fall skapa redaktionella bilder med Midjourney. Han är vidare inte speciellt oroad över den debatt kring upphovsrätt som rör Midjourney. Många fotografer och konstnärer kritiserar AI-bildverktyg för att de lär sig skapa bilder utifrån andras verk.

– Vi har börjat experimentera med Midjourney – och nu kommer det läsarna till del. Vi gör det med finess och har aldrig fått några negativa synpunkter, säger Henrik Danielsson.

Ett annat sätt som Affärsvärlden använder sig av AI-teknik är som stavningskontroll. Genom att ge textverktyget ChatGPT tydliga instruktioner om hur stavfel ska markeras kan reportrar spara in på korrekturtiden, och kanske hitta fel som annars hade missats. ChatGPT kan även användas för att ge rubrikförslag.

Ni verkar ha en experimentlusta på redaktionen?
– Ja, verkligen! Vi uppmuntrar våra kollegor att prova sig fram och se vad de kan hitta. Och vi försöker vara pålästa om vad verktygen kan och inte kan. Vi ska testa och experimentera, samtidigt som vi tar ansvar för vår produkt och det som vi publicerar.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Tobias Ohls

Affärsvärlden

Grundad: 1901
Profil: Ekonomimagasin som granskar näringslivet.
Antal nummer: runt 44 per år. Sajten uppdateras dagligen.
Antal printläsare: 52 000 läsare/utgåva (Orvesto Näringsliv 2022)
Antal sajtläsare: Ofta över 155 000 aktiva användare i veckan
Personal: runt 20 personer. Under året har redaktionen vuxit med två tjänster.
Ägare: AFV Media AB
Aktuell: Årets Tidskrift 2022.

Så funkar My Good Tape
Transkriberingsverktyget My Good Tape utvecklades av danska nyhetssajten Zetland just för att användas av journalister. Verktyget transkriberar på flera olika språk, bland annat svenska, och finns både som gratistjänst och som betaltjänst för professionella användare. Filerna levereras krypterade till tjänsten, hålls inom Europas gränser och raderas efter att de blivit transkriberade. Med det sagt ger My Good Tape ändå en brasklapp till reportrar som hanterar mycket känsligt material: ”om du rapporterar om underrättelsetjänster, eller om du är baserad i ett land med hög statlig övervakning, rekommenderar vi” att du kör transkriberingsprogram lokalt på din dator eller med bandare på gammaldags sätt. My Good Tape bygger på Open AI:s språkigenkänningssystem Whisper.

Stor guide: Så lyckas du med AI-bilder
Skapandet, användningen, juridiken. Här får du en komplett guide till att lyckas med dina AI-bilder. Vi tipsar om vilka verktyg som är att föredra för publicister – och vilka du bör undvika.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här