8 sidors bästa knep: ”Våga skriva enkelt”
2023 30 augusti
8 sidor är en supertillgänglig tidning, som finns i ovanligt många format. Chefredaktören Marie Hillblom delar här med sig av sina bästa knep för att nå ut till alla läsare.
Marie Hillblom, chefredaktör för 8 sidor.

8 sidors redaktion skriver alla nyheter på lättläst svenska. Men 8 sidor är inte bara lättåtkomlig i text, utan finns dessutom i ovanligt många olika ljudformat.
– I en stark demokrati har alla rätt till tillgänglig läsning. Därför behöver vi finnas i olika format, förklarar Marie Hillblom, chefredaktör för 8 sidor.

8 sidor ges ut av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och finansieras med medel från Kulturdepartementet. Tidningen saknar helt annonser. Till skillnad från kommersiella tidningar har 8 sidor heller inget lönsamhetskrav. I stället lägger tidningen stort fokus på att förmedla sin journalistik i så många lättillgängliga format som möjligt.

Tidningen ges ut i print en gång i veckan till runt 4 400 prenumeranter, och sajten har ett öppet dagligt flöde (med nästan 4 miljoner besök under förra året).
8 sidor har dessutom både e-tidning med mänskligt tal, taltidning med talsyntes, uppläsning av varje enskild artikel på sajten som talsyntes och tidning i punktskrift. Därtill läser tidningens journalister in dagens hetaste nyheter med sina egna röster.

Tidningens journalister lägger mycket tid på att korra, skriva om, redigera, förbättra och slipa texterna. De tar bort svåra ord, och tvättar bort svåra begrepp.
– Vi skriver på lättläst svenska. Det är som ett helt annat språk. Men vi nyhetsvärderar på samma sätt som andra tidningar. Våra läsare ska kunna vara med i samma snack som den som läser DN, säger Marie Hillblom.

Bland tidningens läsare finns många personer med läs- eller funktionsnedsättningar, så frågor som rör den gruppen nyhetsvärderas högre.
Under pandemin växte intresset för 8 sidors digitala nyheter.
– Det finns inget uttalat mål från våra ägare MTM om att vi ska öka trafiken. Men som nyhetsredaktion känner vi en stolthet över journalistiken och det är klart att vi vill att fler ska upptäcka oss, säger Marie Hillblom.

Taltidningen produceras som dagstidning via MTM:s infrastruktur för taldagstidningar. Inläsningen av e-tidningen sköter externa företaget Talinspelningar S & S AB, upphandlat av MTM. Men inläsningen av dagens hetaste nyheter står redaktionen för. Och Marie Hillblom är noga med att betona att redaktionen arbetar helt journalistiskt oberoende från ägarna.
Eftersom ägarföretaget är just en offentlig myndighet faller 8 sidor under den så kallade DOS-lagen (lagen om tillgänglighet till digital offentlig service). Lagen ställer krav på tillgänglighet på offentliga sajter, men inte på kommersiella medieföretag.

Kontinuerligt undersöker ett externt företag, konsultbolaget HiQ, hur väl 8 sidors sajt följer de standarder som finns för digital tillgänglighet. Under förra våren gjorde företaget på uppdrag av 8 sidor en större tillgänglighetsgenomlysning.
– När det gäller tillgänglighet blir man aldrig färdig. Och vi vill att vår sajt funkar superbra ur tillgänglighetsperspektiv, säger Marie Hillblom.

På uppdrag av 8 sidor ser HiQ till att exempel till att sajtens rubrikstruktur fungerar även för den som tabbar sig fram. Mycket tillgänglighetsarbete handlar helt enkelt om sajtens kodning.
– Vi betalar dem för att vi behöver ha oberoende webbutvecklare som gör det här. Vi kan inte ha utvecklare från MTM som är inne i våra system.

Kommersiella sajter har, som nämnts, inte lika höga tillgänglighetskrav som offentliga. De ekonomiska intressena kan göra att tillgänglighetsarbetet hamnar långt ned i prioritetsordning. Som exempel berättar Marie Hillblom att 8 sidors e-tidning med mänskligt tal endast har runt 100 lyssnare i veckan. Ingen kassako direkt.

Men hon råder ändå andra publicister att sträva efter en tillgängligare sajt.

– Att göra journalistiken tillgänglig i flera format gör demokratin starkare. Alla kan inte läsa på samma sätt, att erbjuda er journalistik på olika sätt gör ju att fler kan nås av den – och då stärker vi demokratin och det fria ordet.

Som en start på ett tillgänglighetsarbete råder hon journalister att börja med det grundläggande:
– Våga skriva enkelt. Och fråga tills att du själv förstår. Det är först då som du kan skriva enkelt. Göm dig inte bakom intervjupersoners svåra ord, utan fortsätt att fråga tills du har fattat.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Elliot Elliot & Apelöga

Läs mer

Dags att ta tag i tillgängligheten på din sajt – Nya lagkrav på gång

Stor guide: Så kommer du igång med TikTok
Algoritmen på TikTok tycks nu gynna publicister. Flera nischade medier hittar sina målgrupper här. Är det dags även för dig?
Läs vår stora TikTok-guide

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här