Han blev Årets Journalist – skrev om systerns 57 flyttar

Tidskriftspriset 2022 20 oktober
Han blev Årets Journalist – skrev om systerns 57 flyttar
Markus Wilhelmson, redaktör på tidningen Vi, blev Årets Journalist 2022. ”Jag är i fullständig chock”, sade han när han tog emot priset på Tidskriftsgalan på onsdagskvällen på Cirkus i Stockholm.

Markus Wilhelmson är Expressen-sportchefen som blev USA-korrespondent, frilansade i tio år och sedan headhuntades av Sofia Wadensjö Karén till tidningen Vi.

Han fick priset med jurymotiveringen: “Att med varsam hand skriva fram en människa i dess fulla komplexitet; att med stilistisk briljans ta sig an de oväntade, alltid oerhört välgenomtänkta, greppen; att fördjupa läsarens förståelse av sin omvärld, sina medmänniskor – och kanske sig själv…”

Det var någonstans där som Markus förstod att han vunnit, trots den stenhårda konkurrensen om priset Årets Journalist.

– Det var inget jag väntat mig. Att gå upp på scenen på Cirkus, det var en sådan känsla av overklighet, säger Markus Wilhelmson.

Han är redaktör på tidningen Vi, men också en stilsäker skribent med god vana av att göra personporträtt. I artikeln ”Min syster har flyttat 57 gånger” (Vi, 15/10-21) söker redaktören Markus Wilhelmson efter förklaringar till sin systers rastlöshet. En skilsmässa när de båda var småbarn gav syskonen helt skilda uppväxter.

Genom att gräva i sitt eget – och sin systers liv – ger Markus Wilhelmson nya psykologiska och filosofiska förklaringar till vad begreppet ”hem” är.

Är systerns ständiga flyttande ett sökande efter tryggheten?

– Om det finns något ljus i berättelserna så vill jag få fram det, säger Markus Wilhelmson.

Receptet för att skapa en god journalistik är gedigen research och en genuin nyfikenhet under själva intervjumötet, enligt Markus Wilhelmson. Sedan kommer den svåra biten: skrivandet.

– Det är tungt att skriva lätt, säger han. Själva skrivandet hatar jag. Om någon upplever att det är ett flöde, ett driv i texten så är det inte för att mitt formulerande har gått lätt.

Han redigerar, formulerar om, redigerar, stryker, ändrar.

– Vissa jobb har jag skrivit om ingressen 50 gånger, bekänner Markus Wilhelmson. Jag kan bli väldigt trött på egna formuleringar och tycka att jag upprepar mig, men jag försöker hela tiden att förnya mig.

För visst medger han att det är med de skrivna orden som han trivs allra bäst. Det är lättare att formulera sig i text, på sina egna villkor, än direkt i talade ord, som på en gala när man ska ta emot ett pris på en scen.

Juryns motivering fortsätter: ”journalistik i världsklass.”

Markus Wilhelmson läser mycket och låter sig inspireras av andra skribenter och journalister. En stor förebild är amerikanska journalisten Gay Talese.

– Han tar inte plats i berättelsen. Han är en lågmäld fluga på väggen.

Men just i reportaget om sin systers 57 bostäder väljer Markus att ta aktiv roll i berättelsen.

– Bakgrunden till reportaget var att Vi skulle göra ett tema om hem. Jag ville genom min systers alla flyttar belysa rastlöshet – och jag fann att det inte måste vara negativt att ständigt söka sig vidare.

En fråga han gillar att ställa under sina intervjuer är: Vilka alternativ hade du? Till exempel inför ett vägval i livet. Svaret på den frågan kan öppna upp en större berättelse.

Själv är Markus Wilhelmson nöjd med sin situation. Han trivs på Vi och med den digitala resa som tidskriften just nu gör, inte minst i ljudformatet.

Lite mer i nutid funderar han på hur han ska fira vinsten.

– Mitt introverta jag vill bara smyga ut, men samtidigt vill jag bli kramad och dricka bubbel. Det får bli bubbel!

Text: Matilda Nilsson
Foto: Anette Persson

Personligt

Markus Wilhelmson

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Trångsund i Huddinge kommun.

Gör: Redaktör på Vi.

Intresse: Läsa! Lyssna på poddar och vårda gamla hus.

Aktuell: Årets Journalist 2022.

Talang: Hyfsad på att skriva.

Till arkivet
Allt om branschens största dag och kväll!
Läs vad som hände på Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan, se mingelbilderna och vilka som vann Tidskriftspriset 2022!
Läs mer här

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här