Metoo-backlash och förtalsförvirring

Tidskriftspodden 2021 10 juni
Metoo-backlash och förtalsförvirring
Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar återvänder till podden och vi diskuterar bland annat it-säkerhet för mediesajter, förtalslagstiftningen och kritiken mot mediesajten Stoppa pressarna, rätten att ångra sig, den svenska poddboomen och hur mediebolag värderas jämfört med plattformsbolag. Som vanligt deltar Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News. Fredrik Wass är programledare.

  • Flera stora svenska och amerikanska medier gick ner på nätet pga tekniskt fel hos en enda aktör, molntjänsten Fastly. Hur känslig är it-infrastrukturen för svenska medier? Borde man vara mer förberedd?
  • Har man rätt att ångra sig? Diskussionen om drev inom feminismen har varit aktuellt i veckan efter Cissi Wallins krönika. Är det enkelt och självklart att byta åsikt och position på det här sättet, eller borde det finnas ett större ansvarsutkrävande?
  • Irena Pozar ska i höst skriva en bok om backlashen efter Metoo. Vad får det för konsekvenser för förtroendet för medierna när perspektivet skiftar från offren till förövarna?
  • Podd- och ljudboomen fortsätter. Schibsted investerar ännu mer i poddtjänsten Podme och kommer att äga 91 procent av bolaget. Samtidigt går Acast till börsnotering med en värdering på 6,7 miljarder kronor, där Bonnier är delägare sedan tidigare. Och Spotify flyttar hela tiden fram positionerna, senast genom ett samarbete med Storytel, vars kunder kommer att kunna lyssna på sina ljudböcker även hos Spotify.
  • Anders Malmsten pekar i en krönika på hur värderingen av bolag speglar teknikskiften historiskt sett. Acast värderas utifrån potential, trots en blygsam omsättning jämfört med till exempel Stampen som omsätter tre gånger så mycket som Acast, men värderas till “bara” 750 miljoner kronor.
  • I veckan stod det även klart att den internationella IDG-koncernen säljs till riskkapitalbolaget Blackstone för 1,3 miljarder dollar efter att under ett antal år haft kinesiska ägare.

Redigering: Gabriella Lahti

Till arkivet
Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan
Läs summeringen av branschens största event, läs vinnarintervju, kolla på mingelbilderna och ta del av alla vinnarmotiveringar i Tidskriftspriset.
Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2023.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här