Som medlemstidning för Hyresgästföreningen är uppdraget att “utifrån journalistiska principer bevaka och granska Bostadssverige” och ofta får rapporteringen ett brett genomslag i samhällsdebatten.
Ett exempel är när programledaren och matentreprenören Paulo Roberto avslöjades med att gå till prostituerade. Hem & Hyra granskade den fastighetsägare som hyrde ut lägenheter till den bordelliknande verksamheten på Östermalm i Stockholm.
Ett annat exempel är granskningen som tydligt visar hur rika och fattiga i Sverige behandlas olika när den nya folkbokföringslagen trätt i kraft. Hem & Hyra granskade 123 fall där lagen lett till åtal. En nyanländ kvinna med lärarexamen får böter och flera utsatta och hemlösa personer straffas. Två resursstarka företagsledare i fastighetsbranschen frias helt för att ha skrivit sig på en annan adress än där de bor, uppbackade av jurister de själva bekostat med hänvisning till hot de mottagit.
“Hem & Hyra har alltså kunnat visat att den nya lagen slår mot den som saknar bostad, är utsatt eller hotad och gör dem till kriminella. Det gäller för både fastighets-vd:n Erik Selin, Fatin, Erik, Emelie och Mariam. De verkligt kriminella åker däremot inte fast i någon större omfattning. Men nu verkar vi kunna lägga ytterligare ett raster på bilden: om du har pengar och position så kan du frias för brottet med precis samma argument som dömer hemlösa, utsatta eller skilsmässopar till dryga böter.”, skriver Hem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie i en kommentar till tidningens publicering.
Hur är bostadsfrågorna en del av demokratin?
– Var och hur du bor är en avgörande fråga för de allra flesta av oss. Att ha tak över huvudet är en grundläggande demokratisk rättighet men dessvärre ingen självklarhet idag. Bostadsbristen är svår och kantas av svarthandel, trångboddhet och kriminalitet, säger Susanna Skarrie.
– Vår målgrupp är primärt hyresgäster men vi ser att vår journalistisk är intressant för så många fler. Även om bostadsfrågan är bortglömd av politiker och beslutsfattare så är den definitivt inte det av våra läsare. Vår journalistik kan bidra med att lyfta upp frågan på agendan, fortsätter hon.
Text: Fredrik Wass