Samhällsbärande – Filter
Få andra magasin var så självklara som Filter redan från det första numret. Tidningen slog ner på de svenska tidningshyllorna 2008 och fick direkt en självklart plats i både samhällsdebatten och på soffborden.

Filter omslag Olof PalmeFilter har nominerats och prisats ett flertal gånger genom åren, och tio år efter första utgåvan vann tidningen Tidskriftspriset som Årets Tidskrift med motiveringen ”Envetet, ambitiöst och outtröttligt tar de sig själva och journalistiken på stort allvar. Årets vinnare har en känsla för vår tid och en vilja att gå bakom det uppenbara. Det är en egensinnig och omdebatterad röst vi inte vill vara utan.”

Genom åren har Filter gjort stora granskningar och reportage som inte bara erbjudit rafflande läsning utan också påverkat politiker, makthavare och samhällsaktörer. Palmemordet, Estoniakatastrofen och rapporteringen om de apatiska flyktingbarnen. Många frågor som sitter djupt i den svenska folksjälen har granskats och avslöjats av Filters redaktion. Men även talarbranschen, fiskerinäringen och mjölkproduktionen är några fler exempel på områden som fått sin beskärda del av den journalistiska sleven, tillsammans med inspirerande personporträtt och fascinerande skildringar av händelser.

Filters journalistik zoomar även in på fenomen och människor som inte alltid uppmärksammas i andra sammanhang och läsarna får ofta följa med djupt in i okända världar och livsöden. Som tidskrift representerar tidningen själva innebörden av fördjupad journalistik.

”Filter har gjort det till en dygd att gå över ån efter vatten. Vi ifrågasätter vedertagna »sanningar« och vänder på de extra stenarna för att hitta detaljer som ger nya perspektiv.”

Så beskriver redaktionen magasinet Filters journalistik.

Mattias GöranssonHär berättar chefredaktören Mattias Göransson om hur det var att se Palmeutredningen presentera sin slutgiltiga tes om vem som mördade statsminister Olof Palme, långt efter att Filter lyft fram samma teori in sin egen granskning baserat på Thomas Petterssons research.

Om Filter
Filter ges ut av det Göteborgsbaserade förlaget Offside press som även ger ut fotbollstidningen Offside och som producerat ett antal reportageböcker, poddar och event. Filter har drygt 100 000 läsare per nummer och fick 1 000 nya prenumeranter samma dag som tidningen gjorde sin uppmärksammade publicering om Palmeutredningen.

Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan
Läs summeringen av branschens största event, läs vinnarintervju, kolla på mingelbilderna och ta del av alla vinnarmotiveringar i Tidskriftspriset.
Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2023.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här