Samhällsbärande – Breakit
De bygger bryggan mellan förortens entreprenörer och innerstadens investerare.
“Ett fenomenalt och innovativt grepp som ligger helt rätt i tiden, öppnar en ny marknad och gör änglar insatta i områden som annars kallas utsatta och ger miljonprogrammet en helt ny betydelse.” Så skriver jurygruppen för Tidskriftsprisets kategori Årets Grepp om initiativet Shift som startades av Breakit i samarbete med organisationen Bling.

Shift startades efter att Breakits Stefan Lundell intervjuade techprofilen Deqa Abukar och fick en insikt i hur lite av riskkapitalbolagens pengar som investeras i förortens entreprenörer.
Deqa Abukar driver organisationen Bling som stöttar entreprenörer runt Järvafältet i Stockholm.
Bling har 300 entreprenörer i sitt nätverk, men innan Shift startades hade ingen av dem fått in
riskkapital till sina bolag.
“Vi började diskutera hur vi tillsammans kunde göra något åt problemet. Det var det som till sist ledde fram till Shift”, säger Deqa Abukar i en artikel hos Breakit.

Foto: Anette Persson

Breakit gjorde först en granskning som visade att bara en procent av riskkapitalet gick till förortens startup-bolag. Inom ramen för Shift genomfördes en bootcamp med 150
entreprenörsteam. Satsningen har hittills genererat 12 miljoner kronor i investeringar för ett antal bolag och projektet kommer att fortsätta även kommande år.

Shift vann pris som Årets grepp i Tidskriftspriset 2021. Granskningen av riskkapitalets flöden blev nominerat i Årets Granskning samma år. För initiativet Shift vann även Stefan Lundell och
Deqa Abukar Stora Journalistpriset som Årets Förnyare 2021.

Läs mer
Alla vinnarna av Tidskriftspriset 2021

Breakit och Bling vinner Stora journalistpriset

Stora journalistpriset

Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan
Läs summeringen av branschens största event, läs vinnarintervju, kolla på mingelbilderna och ta del av alla vinnarmotiveringar i Tidskriftspriset.
Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2023.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här