Samhällsbärande – Handelsnytt
Fallet Nathalie fick en hel bransch att reagera
Vissa berättelser och granskningar har bäring på de stora samhällsfrågorna. Handelsnytts rapportering om “Fallet Nathalie” är en sådan berättelse. Det handlar om “Nathalie” som tvingades att gå till jobbet på en Hemköpsbutik dagen efter att hon utsatts för en våldtäkt.

Handelsnytts journalist Anton Andersson gav Nathalie en röst och lyfte samtidigt fram ett
problem på arbetsmarknaden. Konsekvensen av den journalistiska granskningen var bland
annat att butikens chefer fick sluta och att arbetsmiljön förbättrades.
Fler offer för den dömde våldtäktsmannen vågade också träda fram samtidigt som rapporteringen fick starka reaktioner från omgivningen, något som skapat förändring även på andra arbetsplatser.

Nathalie själv skrev i ett meddelande till läsarna att hon känner ett visst mått av upprättelse efter den uppmärksammade granskningen.
”Idag känner jag mig starkare än någonsin tack vare att jag gjorde detta och fick den responsen jag fick. Det hjälpte mig att sluta förminska mig själv, och inse hur viktigt det är att få sin röst hörd när man har blivit så nedtryckt. Jag visste inte själv där och då om vad som var rätt och fel. Jag vill framföra att man faktiskt kan vinna mot maktfullkomliga chefer.”

“Fallet Nathalie” vann Tidskriftspriset 2021 i kategorin Årets Granskning och blev även nominerad till Fackförbundspressens pris samma år.

Läs mer:

Fallet Nathalie
Fallet Nathalie nominerat till journalistpris
Vinnarna av Tidskriftspriset 2021

Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan
Läs summeringen av branschens största event, läs vinnarintervju, kolla på mingelbilderna och ta del av alla vinnarmotiveringar i Tidskriftspriset.
Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2023.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här