Sköter du din e-plikt?

Publicistpodden 2023 31 oktober
Sköter du din e-plikt?
Hur hanterar The Guardian utmaningarna med AI? Och hur bra är svenska utgivare på att sköta sin e-plikt? Publicistpodden har svaren.

Den tekniska utvecklingen kring AI, artificiell intelligens, går som bekant i rasande fart. Det här ritar förstås om kartan för de flesta industrier, men självklart är en informationstung sektor som mediebranschen extra påverkad. Inte bara i Sverige, utan naturligtvis i hela världen. Därför var det extra intressant att höra hur en stor medieaktör som brittiska The Guardian hanterar dessa utmaningar, i samband med att deras chef för redaktionell utveckling, Chris Moran gästade Stockholm och Tidskriftsdagen i förra veckan. Publicistpodden tog ett kort snack med honom.

Och apropå digital teknik:

Sedan 2015 råder den så kallade e-plikten, ett lagkrav som gäller de allra flesta digitala publicister med grundlagsskydd. Men hur bra lever branschen upp till denna plikt? Vi tog oss till KB:s ståtliga byggnad vid Humlegården i Stockholm och bad myndighetens samordnare David Brodin om svaret.

Publicistpodden görs av Jonas Nordling på uppdrag av Sveriges Tidskrifter, ansvarig utgivare är Kerstin Neld.

Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas på bojonasnordling@gmail.com.

Till arkivet
Stor guide: Så lyckas du med AI-bilder
Skapandet, användningen, juridiken. Här får du en komplett guide till att lyckas med dina AI-bilder. Vi tipsar om vilka verktyg som är att föredra för publicister – och vilka du bör undvika.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här