Råd till en kommande regering

Publicistpodden 2022 4 oktober
Råd till en kommande regering
I väntan på en ny regering radar Publicistpodden upp några hårda mediepuckar som ligger och väntar. Och så blir panelen lite osams.

Det 134:e avsnittet av Publicistpodden är inspelat morgonen tisdagen 4 oktober. Programledare Jonas Nordling gästas av Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News och dessutom ordförande för Utgivarna, samt Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete och ordförande för Sveriges Tidskrifter.

  • Vi inleder med att gratulera Helle Klein som nyligen utsetts till Årets Medieamazon, och ber en av juryledamöterna, Thomas Matsson berätta lite om priset.
  • I avsnitt 133 gissade vi vem som skulle bli ny kulturminister, men eftersom regeringsbildningen verkar dra ut på tiden så kan vi ännu inte utse vem av oss som vann. Såvida inte Thomas kan bekräfta om Helles gissning på honom är korrekt?
  • Den kommande regeringen, och dess regeringsunderlag, har i alla fall påmints om att de måste ta tag i mediestödets framtida utformning. Och att delar av branschen inte är helt nöjda med den utredning som Mats Svegfors genomfört. Remisstiden är nu slut, och Thomas Mattsson har förstås läst alla yttranden. Det uppstår dock en viss friktion mellan panelisterna under denna punkt.
  • Vi spekulerar även i hur den tillträdande regeringen ska förhålla sig till statens ägande i Telia, och vad det innebär för mediebranschen.
  • En annan fråga som den nya regeringen också måste sätta tänderna i är hur EUs upphovsrättsdirektiv ska implementeras i Sverige. Tidningsutgivarna, TU har dock redan börjat bygga en organisation för att ta betalt av techjättarna. Och den som ska leda detta arbete är Expressens förre vd Bengt Ottosson. Thomas Matsson berättar mer om vad detta handlar om.
  • Och så fyllde Günter Wallraff 80 år häromdagen. Vad har poddens medarbetare för relation till honom? Vi får bland annat veta att Expressen försökte värva honom.
  • 19 oktober är det som bekant Tidskriftsdagen och den kommer ledas av Unn Edberg, publisher Vi media, och Nicklas Hermansson, grundare och chefredaktör NomoFomo. Vi har ringt upp Nicklas och får höra lite närmare om vad som kommer att hända.
  • Och så avslutar vi med att kommentera resterande prisklasser till Tidskriftspriset: Årets Design, Årets Grepp, Årets Omslag, Årets Tidskrift Fackpress och Årets Tidskrift Populärpress.

 

Om podden

Publicistpodden erbjuder aktuella och nyttiga inblickar från tidskriftsvärlden och de hetaste branschfrågorna. Podden riktar sig till Sveriges Tidskrifters medlemmar, nyckelpersoner i tidskriftsvärlden och mediebranschen i stort.

Kontakta Jonas Nordling på jn@da.se vid frågor om det aktuella avsnittet.

Till arkivet
Allt om branschens största dag och kväll!
Läs vad som hände på Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan, se mingelbilderna och vilka som vann Tidskriftspriset 2022!
Läs mer här

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här