Förbundspressen post-print, Expertsvar och Quelqu’une

Publicistpodden 2023 14 mars
Förbundspressen post-print, Expertsvar och Quelqu’une
Kommer den danska antiprinttrenden snart drabba svenska fackförbundstidningar? Hur funkar Expertsvar egentligen? Och vad avslöjas i de nyfunna dagböckerna från en reporter på SvD? Allt besvaras i Publicistpodden.

I februari meddelade Danmarks största fackförbundstidning FOA, med en upplaga på 169 000 exemplar, att de fr o m 2025 lägger ned sin printprodukt för att bli hundra procent digitala. Månaden innan hade redan det danska finansförbundet fattat samma beslut, och livsmedelsarbetarna i Danmark la om till en digital medlemstidning för flera år sedan.

Man brukar ju säga att det som händer i Danmark brukar så småningom ske även i Sverige, så programledare Jonas Nordling har kollat läget hos Helena Ingvarsdotter, som är chefredaktör på Unionens medlemstidning Kollega, och Robert Jonsson, som är vd för LO mediehus.

Jonas Nordling har också hälsat på hos vetenskapsrådet där Gustav Löfgren berättar mer om hur tjänsten Expertsvar fungerar när en journalist är i behov av att snabbt hitta en expert.

Avslutningsvis lämnar vi nutidens utmaningar för att även få veta mer om redaktionslivet förr i tiden. Ellinor Skagegård kommer snart ut med boken Quelqu’une som handlar om journalisten Märta Lindqvists liv och hennes arbete på Svenska Dagbladet under många år. Ellinor berättar mer om hur boken kommit till, och hur hon fick tillgång till de dittills okända dagböcker som ligger till grund för berättelsen.

God Lyssning!

Om podden

Publicistpodden erbjuder aktuella och nyttiga inblickar från tidskriftsvärlden och de hetaste branschfrågorna. Podden riktar sig till Sveriges Tidskrifters medlemmar, nyckelpersoner i tidskriftsvärlden och mediebranschen i stort.

Kontakta Jonas Nordling på bojonasnordling@gmail.com vid frågor om det aktuella avsnittet.

Till arkivet
Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan
Läs summeringen av branschens största event, läs vinnarintervju, kolla på mingelbilderna och ta del av alla vinnarmotiveringar i Tidskriftspriset.
Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2023.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här