Därför läggs Finansliv ned

Publicistpodden 2024 5 februari
Därför läggs Finansliv ned
Finansförbundet lägger ned sin tidning. Deras ordförande berättar varför. Samtidigt avslöjade Dagens Arbete oegentligheter hos sina ägare. Den nya chefredaktören berättar om reaktionerna.

Organisationspressen är en viktig del av dagens svenska medielandskap. Runt om i landet arbetar alltjämt hundratals journalister med att bevaka frågor utifrån olika medlemsintressen, inte sällan under stora ekonomiska utmaningar. Att en större organisation lägger ned sin tidning tillhör dock fortfarande inte vanligheterna, så när Finansförbundet förra veckan meddelade att de lägger ned sin tidning Finansliv väckte det viss uppståndelse och oro i branschen.

Den fackliga organisationen Finansförbundet, som organiserar tjänstemän inom bank och finansvärlden, har haft en tidning sedan 1911. 2010 slogs den samman med försäkringstjänstemännens tidning under det nya namnet Finansliv, och den ägdes då gemensamt av Finansförbundet och fackförbundet Forena.

Forena valde dock att efter några år avveckla sin del av tidningen och Finansförbundet har därefter stått ensamma som ägare till Finansliv. Sedan 2018 har tidningen producerats på entreprenad av Journalistförbundets tidningsbolag Journalisten AB. Men nu har alltså Finansförbundets styrelse beslutat att tidningen ska läggas ned tämligen omgående. Med anledning av detta hälsade Publicistpodden på hos deras ordförande Ulrika Boëthius för att få höra mer om anledningarna bakom beslutet.

Dessutom:

Samma vecka som nedläggningen av Finansliv blev känd publicerade en annan fackförbundstidning graverande uppgifter kring den egna ägarens inre liv. Dagens Arbete, som ägs av tre LO-anslutna förbund, kunde i en granskning visa upp en mycket anmärkningsvärd historia rörande IF Metalls högsta jurist. Publicistpodden hälsade på hos tidningens relativt färska utgivare Eva Burman för att få höra mer om denna publicering och ägarnas reaktioner

Om podden

Publicistpodden produceras och programleds av Jonas Nordling på uppdrag av Sveriges tidskrifter. Ansvarig utgivare är Kerstin Neld.

Till arkivet
GUIDE: Så preppar du tidningen för kris och krig
Hur vet man om det är kris, vilka lagar gäller och vad ska du och din kollegor göra för att förbereda verksamheten? Ta hjälp av vår nya guide där du får råd av experter samt får reda på hur Polistidningen och Läkartidningen agerar.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här