fbpx

Tvångsutvisad skriver från ett av världens farligaste länder

Torsdag 14 januari 2021
Ansvarig utgivare: Barbro Janson Lundkvist, Allt om tidskrifter

Blankspots medborgarjournalist Mohammad har skrivit dagbok från Kabul i Afghanistan i snart 1,5 år. Nyligen prisades dagboken på Tidskriftsdagen.

Text: Matilda Nilsson, Allt om Tidskrifter

Foto: Pressbild, Mohammad och Blankspot

– Det känns otroligt bra att min dagbok fick priset, säger Mohammad.

Han tvångsutvisades från Sverige i maj 2019 och har sedan hösten samma år skrivit över 60 inlägg om sin vardag i Afghanistan på Blankspot. För Allt om Tidskrifter berättar han om sin situation.

– Det är svårt att säga att min situation är bra. Här sker det många attentat. Men jag klarade över ett år i Kabul och mår bra i alla fall. Jag försöker att överleva.

För att skydda Mohammad är han inte porträtterad på bild i dagboken och hans efternamn finns inte med. I sina inlägg berättar Mohammad om livets lunk, men som juryn skriver i sin prismotivering ”från en plats där inget är enkelt eller vanligt”.

– Dagboken är som allra bäst när han är personlig, de är de inläggen som jag minns bäst. Mohammad beskriver sitt eget liv, och de utmaningar och tankar som han har. Det är det som är unikt, säger Martin Schibbye, chefredaktör för Blankspot.

Han betonar att det är just den subjektiva berättelsen, det egenupplevda som är den största kvaliteten med Dagbok från Kabul. Enligt Schibbye är dagboken ingen ersättning för professionell journalistik från Afghanistan, den är snarare ett komplement.

Upprinnelsen till dagboken är Blankspots fleråriga rapportering om Afghanistan.

– Vi har följt vad som händer med de som utvisas från Sverige till Afghanistan. Vi gjorde en reportageserie på plats i Kabul och har gjort journalistik från Sverige om frågan i stort. Vi har också gjort enkätundersökningar med ensamkommande för att se hur deras situation är, säger Martin Schibbye.

2017 gav Blankspot ut boken ”Utvisad”. Vidare har Blankspots Facebookgrupp Uppdrag: Afghanistan 8 000 följare som kan komma med idéer och uppslag.

– Vi ville komplettera det här: vad kunde vi göra som inte redan hade gjorts? säger Martin Schibbye om hur idén till en personlig dagbok växte fram.

När Blankspot under 2016 började bevaka utvisningarna till Afghanistan var frågan i medieskugga.

Sedan dess har intresset från övriga svenska nyhetsmedier gått upp och ned.

– Det är ebb och flod. Just nu är det ebb i den frågan, menar Martin Schibbye.

Vid den senaste kollektiva tvångsutvisningen i december var det precis som vid den första bara Blankspot som var på plats vid Förvaret i Märsta.

– Vi måste fortsätta göra journalistik och skicka reportrar till platserna, poängterar Martin Schibbye.

Basen för reportagesajten Blankspot är journalistik från världens obevakade hörn. Dagbok från Kabul taggas som Röster på sajten, för att markera att texterna är personliga. Enligt Martin Schibbye finns funderingar om att ha dagböcker från andra konfliktfyllda platser.

Blankspot har skickat ut förfrågningar för att hitta någon privatperson som kan skriva medborgarjournalistik från andra platser än Kabul, till exempel från Etiopien eller Eritrea.

– Men vi ha inte hittat rätt person. Det blir ofta väldigt politiserat. Det får inte vara partsinlagor. Vi vill att de ska skriva om sin vardag, säger Martin Schibbye.

Ett par tusen personer läser Dagbok från Kabul i veckan.

Enligt Martin Schibbye finns planer på att samla de veckovisa inläggen till en bok.

Mohammad får en ersättning för sina inlägg – och dagboken tycks ha bidragit till att han fått en tydligare riktning i livet.

I förra årets sista inlägg går att läsa att Mohammad drömmer om att bli journalist eller författare.

– Det är inte så lätt för mig att studera journalistik i Afghanistan. Jag vill studera journalistik i Sverige och jobba som en riktig journalist. Det är min dröm och mina tankar om framtiden.

 

 

Blankspot

Blankspot rapporterar från världens vita fläckar, det vill säga regioner och konflikter som sällan bevakas av andra medier. Förra året ledde ambitionen till det journalistiska projektet: Pandemin vs demokratin, om hur demokratin i olika länder påverkats i coronans spår. Under våren ska arbetet bli en utställning.

Reportagesajten Blankspot grundades 2015 och finansieras med prenumerationer, fonder och stöd. Årets mest lästa artikel på sajten 2020 var Göran Engströms ”Jakten på den försvunna Fatwan”.

 

Afghanistan och journalistiken

Afghanistan är ett av världens farligaste länder för journalister.

Förra året dödades sju journalister i Afghanistan, enligt världens största journalistorganisation IFJ (International Federation of Journalist). På nyårsdagen i år sköts ytterligare en journalist till döds, rapporterar CPJ (Committee to Protect Journalist).

Afghanistan ligger på 112:e plats av 180 länder på Reporters without Boarders pressfrihetsindex.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.

 • Annons
  NewsFactory

  NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.