fbpx

Tio frågor till Filters chefredaktör efter publiceringen om Palmemordet

Onsdag 30 maj 2018

Mattias Göransson, Filter. Foto: Ola Kjelbye

Mattias Göransson, chefredaktör och ansvarig utgivare, Filter. Foto: Ola Kjelbye.

Filter fick 1 000 nya prenumeranter samma dag som tidningen gjorde sin uppmärksammade publicering om Palmeutredningen. För Allt om Tidskrifter berättar chefredaktör och ansvarig utgivare Mattias Göransson om en unik publicering – den mest omfattande i tidningens historia – och vägen dit. Magasinet har stöttat frilansjournalist Thomas Pettersson granskning under sex år.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev Allt om Tidskrifter för löpande intervjuer och uppdateringar.

Palmemordet är omgärdat av många hypoteser och teorier, varför valde Filter att satsa på Thomas Petterssons gräv?

– Thomas skilde sig från alla andra som hört av sig. Alla andra har haft en idé om ett motiv och så har man förtvivlat försökt, utifrån den utgångspunkten, att hitta något på brottsplatsen. Thomas var precis tvärtom. Han sa: “Den här människan var på brottsplatsen. Det råder det inget tvivel om det, om han hade motiv eller inte, det vet jag inte.” Han utgick från brottsplatsen och han utgick ifrån de här 22 förhören med alla som befunnit sig runt det här hörnet den här kvällen. Många andra har inte varit petiga med fakta, utan man har haft hypoteser. Thomas jobbar huvudsakligen med ekonomi och är noga med siffror och Excel och fakta och detaljer. Det handlade alltid om sakuppgifter. Jag märkte direkt att han var en noggrann människa.

Filter har stöttat Thomas Petterssons arbete i sex år, men först nu blir det en publicering. Var det någon gång som ni tvekade och funderade på att avsluta samarbetet?

– Ja, in i det sista. Thomas har flera gånger varit irriterad på mig. Jag sade redan från början att “jag är inte intresserad av en till Palmeteori”. Jag kommer att vänta med att publicera till dess att vi har tillräckligt mycket för att kunna säga: “Det här är lösningen”. Thomas tyckte vid några tidpunkter att det här är tillräckligt spännande ändå, men då sade jag att i sådana fall är det bättre att du går till någon annan. Jag gav honom till och med några tips och kontakter, men han återkom ändå. Han tyckte att de ställde slarviga frågor och då tröttnade han på dem. Sedan har vi kopplat ihop igen och haft våra möten och bytt våra filer.

Du är helt övertygad om att Skandiamannen är gärningsmannen?

– Ja, jag är det. Och det är inget jag bara säger, utan jag är helt övertygad. Vissa har svårt att förstå hur Thomas och jag kan vara så övertygade. Det hänger ihop med det felaktiga (polis-)beslutet att inte utreda honom. I och med att polisen tidigt bestämmer sig för att inte utreda gärningsmännen, i och med att de själva uteslöt Skandiamannen tidigt, så förband de sig själva till att jobba med allt annat än mordgåtans lösning. Det är det som är så fruktansvärt hemskt. Allt som polisen har tittat på, allt som Granskningskommissionen har granskat, allt som alla journalister har grävt och tittat och rotat. Det har rört andra saker. Utredningen har per definition varit felaktig, i och med att polisen uteslöt den mest sannolika mördaren.

Reportaget “Den osannolika mördaren” har fått kritik för att sakna fakta som knyter Skandiamannen till gärningen och att tiden för att genomföra mordet skulle vara knapp.

– Absolut. Men många av de som har sagt det har läst slarvigt eller varit för dåligt pålästa, tyvärr. De skriver att “hur kunde Skandiamannen veta att Olof Palme skulle vara ute den kvällen?” Det tar vi inte upp i artikeln, men dels kunde han veta det och dels behövde han inte veta det. Vi vet att han möter Olof Palme. Om han visste att han skulle möta Olof Palme står skrivet i stjärnorna – och det är inte nödvändigt för att det ska vara han.

Palmeutredningens chef Krister Peterssons uppmärksammade uttalanden i februari om att lösningen på mordgåtan är nära såg ni som en bekräftelse på att ni var på rätt spår. Förklara varför ni ser det så?

– Frilansjournalisten Thomas Pettersson ingår i förundersökningen nu. Han blev själv förhörd. Det är en konstig och speciell situation att hantera för både honom och mig; att reportern ingår i förundersökningen. Han har lämnat flera av de viktigaste uppgifterna. Det gör att det är en speciell situation.

Hur hanterar du det?

– Vi hade ett långt möte med åklagaren och utredaren där vi informerade dem om publiceringen och där vi också gav dem tid. Vi gjorde det en vecka i förväg för att de skulle ha möjlighet att göra vissa saker innan publiceringen. Vi har också valt att inte namnge några personer i slutet av texten. Det rör saker som ligger närmare i tid och rör personer som lever i dag och är aktiva i dag och som polisen håller på att förhöra. Vi har lagt ut flera tusen sidor källmaterial på nätet, men de färska bitarna som är högaktuellt för dagens utredare dem har vi ännu inte publicerat. Vi håller på dem på tills vidare. Det är en märklig balansgång.

Stämmer det att det här är det längsta reportaget i Filters historia?

– Ja, det är ganska exakt 112 000 tecken och på nätet dessutom 30 000 tecken noter plus några tusen sidor källdokument som vi inte ens förmått räkna. Det är enorma mängder.

Hur blir relationen när man jobbar med en stor granskning tillsammans med en frilansare under så lång tid?

– Det blir bisarrt när man hållit på så länge som sex år. Thomas har varit motorn och vi har haft regelbundna möten och jag har varit djävulens advokat och i vissa fall har jag åtagit mig att kolla upp vissa saker och haft vissa kontakter som han inte har haft. Den sista har tiden har det blivit en symbios av det.

Vad kostar ett sådant här scoop?

– Ja, det är lurigt. Det blir en bok också och vi har sparat en hel del till boken. Den ger Offside Press ut i augusti. Artikeln är en del, men boken är det stora. Vad det gäller boken har vi ett piratförlagsavtal: 50/50. Går boken bra är det bra för frilansjournalisten Thomas Pettersson, går den inte så bra är det mindre bra för Thomas. Men han ville ha det så. Artikeln är på ett sätt ett bokdrag och som bokutdrag välbetalt: 60 000 kronor.

Hur många nya prenumeranter har granskningen gett?

– Vi fick ungefär 1 000 nya bara den onsdagen. Det är unikt. Sedan har jag inte haft tid att titta för jag har pratat med folk.

Text: Matilda Nilsson, Allt om Tidskrifter.

Så motiverar Filters chefredaktör valet att publicera namnet på Skandiamannen

 1. Fakta i målet, att man vet att de är sanna. “Alla fakta vi sitter på är vi trygga och säkra med.”
 2. Allmänintresset. “Det går inte att diskutera i det här fallet. Det är så stort som det kan bli.”
 3. Envar har sin rätt att få sin skuld prövad och man ska invänta rättsystemet, att domen fallit. Publicera inte om man inte är dömd. “Fallet är så unikt. Vi kan visa att rättsystemet självt fallerade. Det är polisen som gör att Skandiamannens skuld inte hinner prövas innan han hinner dö. Det är helt unika förutsättningar.”
 4. Publicitetsskada, oavsett de andra parametrarna. “Skandiamannen sökte en offentlig position i Palmemordet. Det gjorde att vi tyckte att publicitetsskadan i hans fall var relativt liten. Sedan har han inga efterlevande. Det som fanns var en exfru och hon är intervjuad i texten och vidtalad. Sedan fanns en annan form av publicitetsskada och det var mot polisutredningen. Vi gjorde så mycket vi kunde för att minimera den publicitetsskadan.”

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Mediakraft

  Vi kan media och kommunikation och är ledande i landet när det gäller annonsförsäljning. Vi ger er mesta möjliga intäkt på er mediesatsning, oavsett om det gäller traditionella annonser, platsannonser eller content marketing.

 • Annons
  P1 Prenumeration

  PositionEtt AB är ett företag som under många år utvecklat och levererat P1 Prenumeration till tidningsförlag.

 • Annons
  P1 Annons

  P1 Annons är ett av marknadens mest kompletta CRM- och annonsbokningssystem med stöd för försäljning i samtliga mediakanaler.