Tidskriftspodden nystartar som mediepodd med tung trio

AktuelltTidskriftspodden 3 september
Tidskriftspodden nystartar som mediepodd med tung trio

Omslag Tidskriftspodden

Thomas Mattsson gör comeback som mediepoddare och blir återkommande gäst i Tidskriftspodden tillsammans med Dagens Arbetes vd och chefredaktör Helle Klein samt Breakits vd Camilla Björkman. Programledare är som tidigare Sveriges Tidskrifters omvärldsbevakare Fredrik Wass.

Efter att ha producerat Tidskriftspodden i fyra år med över 80 avsnitt och ett stort antal intervjuade tidskriftsprofiler gjorde Sveriges Tidskrifter en lyssnarundersökning. Resultatet av undersökningen var tydligt. Många lyssnare efterlyste mer analyser och kommentarer kring hur branschen utvecklas och de utmaningar vi står inför. Samtidigt som hela mediebranschen har gemensamma frågor värda att uppmärksamma.

– Det fanns ett stort engagemang i podden som var värt att ta tillvara och vi beslutade att göra om formatet till en diskussionspodd med ett bredare fokus och med återkommande gäster. Vi är både stolta och glada över att tre så tunga namn tackat ja till att medverka som återkommande gäster. Vi kommer också kunna ge utrymme för fler spännande gäster och ersättare vid behov, säger Fredrik Wass, programledare för Tidskriftspodden.

Camilla Björkman är en modern tidningsentreprenör och tillhör den absoluta framkanten av den digitala svenska medievärlden genom ledarrollen på den heldigitala affärssajten Breakit.se. Helle Klein är väl förtrogen med organisationspressens villkor och som ordförande i Sveriges Tidskrifter har hon stor insyn och kunskap kring mediepolitiken och aktuella branschfrågor. Expressens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson kommer in i podden med både bred och djup kunskap om den svenska mediemarknaden samt poddvana från åren då han och Jan Helin gjorde mediepodden Mattsson Helin.

Första avsnittet där den nya poddpanelen medverkar släpptes idag, torsdag 3 september, och finns att streama från alla större poddplattformar. Tidskriftspodden produceras av Sveriges Tidskrifter och redigeras av Gabriella Lahti Media.

 • Hur många mediehus kan göra journalistik på sex sekunder?

Hur ser det ut på redaktionerna efter ett halvår med hemmajobb i spåren av pandemin? Vad sker med arbetsplatser och relationer mellan kollegorna och vilka förändringar kommer bli permanenta i framtiden? Camilla Björkman ser positivt på mediebranschens framtid, trots annonstapp och kristider. Men vad ska tidskrifterna egentligen fokusera på? Har man varit för splittrade när det gäller att hitta nya intäktskällor? Helle Klein tycker att mediepolitiken måste bli bättre och betonar demokratiaspekten av att ha oberoende medier. Thomas Mattsson pekar på att mediestödet till stor del missar tidskrifterna. Vad innebär det att magasinstjänsten Readly vill börsnoteras och hur ska tidskrifterna förhålla sig till att externa aktörer hanterar kundrelationen? Thomas Mattsson vill inte ge upp hoppet om annonsintäkterna för medierna, men hur ska man konkurrera med techjättarnas plattformar när det gäller annonsresultat och effekt? Och hur ska journalistiken få plats i konsumenternas digitala flöden i framtiden? 

  Vill du bli medlem? Gör en intresseanmälan så återkommer vi.

  Stor guide: 25 steg till ett vassare nyhetsbrev
  Har du redan ett nyhetsbrev är det sannolikt dags för ett omtag nu. Senaste året har många tidskrifter fått byta nyhetsbrevsleverantör för att inte bryta mot GDPR. Nu är hög tid att sätta dig in i lagstiftningen som rör personuppgifter och vässa ditt e-postutskick.
  Läs guiden och se hur fyra tidskrifter jobbar med sina nyhetsbrev.

  Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev


  Lyssna på Publicistpodden

  Lyssna här