fbpx

Intervju: Tidskriften Revys redaktör om första numret

Onsdag 26 oktober 2016

Anton Gustavsson, redaktör på Natur & Kultur

Bokförlaget Natur & Kultur har startat en ny litterär tidskrift – Revy. Anton Gustavsson, som är redaktör för magasinet, säger i en intervju med Sveriges Tidskrifter att satsningen bottnar i att förlaget vill hitta ett roligt och bra sätt att bidra till det litterära samtalet. “Vi har strävat efter att göra det till en tidskrift man ska vilja äga i fysisk form.”

Varför ger ett bokförlag ut en tidskrift?

– För att vi vill bidra till samtalet om litteratur. Vi ser att utrymmena för litteratursamtal blir färre, kanske särskilt för kritik och essäer. Med den här tidskriften har vi hittat ett roligt och bra sätt att bidra till det samtalet.

Vad har varit den största utmaningen för dig som redaktör?

– Det är alltid svårt att göra första numret av en tidskrift, med allt som ska klarna vad gäller tonläge, språk och innehåll. Själva idén och temat kändes däremot självklart när vi väl kommit på det.

Revy publiceras i A3-format, har tagit namn efter ett gammalt ord för tidskrift och kommer väga ett kilo. Med det sagt: Det känns nästan som att ni velat göra en poäng av att det rör sig om en printprodukt? I dessa digitala omställningstider känns det omodernt  – på ett oerhört härligt sätt.

– Vi korevy1mmer i och för sig att göra en del av de långa texterna som e-böcker, så vi är inga totala bakåtsträvare. Men absolut, Revy är i huvudsak en printprodukt.

Varje nummer kommer utgå från ett verk och ett författarskap – det första numret kretsar kring Toni Morrisons roman “Jazz” från 1993 och innehåller bland annat en exklusiv intervju med författaren – varför valde ni att göra tidningen på det sättet?

– Därför att det är ett roligare sätt att avgränsa vad man talar om. Jag har själv betydligt större intresse för enskilda författarskap än för de abstrakta ämnen som tidskrifter ibland använder som tema. Det här blir mer konkret för läsaren. Dessutom gillar jag idén att dyka in i en specifik värld, en tid och plats, och utforska den.

Du har tidigare bland annat varit chefredaktör för musik- och reportagemagasinet Novell, vilken är den viktigaste tidskriftslärdomen som du tagit med dig från den tiden?

– Svår fråga. Kanske att man ska tro på sin ursprungliga idé. Den är ofta inte så dum som den verkar.

Det första numret av Revy släpps på måndag den 31 oktober. Efter det första numret kommer Revy att utkomma med ojämna intervaller.  Tidskriften kommer finnas hos utvalda återförsäljare och hos nätbokhandeln.

Johan Kellman Larsson

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.