fbpx

Thomas Arnroth: “Det är här avgrunden öppnar sig på KIT”

Tisdag 27 juni 2017

KRÖNIKA. Handen på hjärtat, Thomas, hur känns att vara journalist och helt styrd av data? Jag fick frågan under ett föredrag om hur de journalistiska processerna ser ut för oss på KIT, vi som är så datastyrda. Och jag fattade ingenting.

För jag upplever mig inte styrd, utan precis tvärtom. Data öppnar en närmast frustrerande avgrund av möjligheter.

På KIT samlar vi data om så mycket vi kan, vilket gör att jag vet mer än de flesta om hur mina artiklar konsumeras. Men för allt jag vet, finns det tusen saker jag inte vet.

Jag upplever ofta att folk som vill veta hur jag jobbar på KIT tror att det i första hand handlar om teknik. Men den stora hemligheten är faktiskt väldigt enkel: Det handlar om att vi varken har sajt eller papperstidning, och därmed få egentliga begränsningar för hur ett jobb ska göras. Ska vi berätta i en text, en video, eller en text med video till? Eller i en serie?

Ett exempel: Jag håller just nu på med en sorglig berättelse om en familj som förlorade sitt barn på grund av en vårdmiss. I det här fallet vet jag att det ska bli en text, och att den måste bli lång, för det är det enda sättet att berätta historien rätt.

Men vad säger datan? Den säger att många långa texter jag skrivit har gått bra, men också att en del gått dåligt. Det finns ibland namn för det, i KIT-lingon kan tonaliteten handla om att det är bättre att skriva “förkroppsligat” än “dramatiserat”, att “saklig” är sämre än “auktoritär”.

Thomas Arnroth, KIT utsågs till Årets journalist

Thomas Arnroth utsågs till årets journalist på Tidskriftsgalan 2016. Efter många år som frilans är han nu anställd på KIT. 

Det finns fler taxonomier, några om vad jag skriver om, andra om hur. Jag tror det hisnande nog finns över 40 miljoner variabler eftersom varje kategori har ett gäng val.

Datan har också lärt mig att jag måste jobba med cliffhangers i texten, ofta. Kanske vid var tredje mellanrubrik. Ju tyngre och svårare text, desto mer måste jag hålla läsaren i handen.

Men hade jag skrivit för papper hade jag haft en massa fler begränsningar. Jag skulle kanske få max 6 000 tecken på mig, det skulle krävas ett antal bilder av vissa format. Även för sajter finns regler, kanske krav på faktarutor och bilder.

Det är här avgrunden öppnar sig på KIT: Det finns inga givna regler. Det jag främst förväntas lära mig av datan är att jag ska sluta göra på ett sätt som inte funkar. Den säger däremot inte exakt hur jag gör varje nytt jobb bäst, det är upp till mig att ta reda på.

Och detta är för mig kärnan i datadriven journalistik, det som gjorde den där frågan i början så obegriplig: Tillgången till data i kombination med frånvaron av gränser för vilken form mina jobb ska ta är inte ett begränsande koppel runt min hals. Tvärt om, det kan snarare vara intill förtvivlan obegränsande. Det sätter även ljuset på något fundamentalt journalistiskt: Mina egna intentioner och drivkrafter. Det är därför det känns som jag fått en slags pånyttfödelse som journalist på KIT. Jag älskar det. Och hatar det lite också.

Thomas Arnroth

Vill du läsa mer om hur KIT jobbar datadrivet? Nyligen publicerade Nieman Lab en artikel där KITs medgrundare och produktchef Fredrik Strömberg berättar om KIT Story Engine och hur företaget vill strukturera den redaktionella processen.
Nieman Lab: The Swedish startup Kit is rethinking analytics for a broader view of what makes a story successful

Den här krönikan publicerades även i tidningen Allt om Tidskrifter.

Du kan prenumerera på både papperstidning och digitalt nyhetsbrev gratis. Fyll i formuläret här.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Readly

  Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.

 • Annons
  NewsFactory

  NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.