Utgivarna: Utredning visar att SVT:s vd bör vara målsägande

ArtikelOpinion 2022 11 november
Utgivarna: Utredning visar att SVT:s vd bör vara målsägande
I förundersökningen mot Visbymördaren Theodor Engström framkommer att SVT:s vd Hanna Stjärne var en av måltavlorna i Almedalen, vid sidan av Ing-Marie Wieselgren och Annie Lööf.

Han kartlägger henne och säger sig vara sekunder från att gå till attack. Under rättegången bekräftar Engström att han tänkt fortsätta mot fler offer. Ändå blir Stjärne inte målsägande. Hanteringen reser frågor kring om rättsvårdande myndigheter verkligen tar hotade journalister och mediechefers utsatthet på tillräckligt stort allvar.

Advokat Henrik Olsson Lilja och före detta chefsåklagaren Jan Tibbling har utrett saken på uppdrag av SVT. De menar att den tilltalade genom sina åtgärder har passerat förberedelsepunkten till såväl terroristbrott som mord i förhållande till både Annie Lööf och Hanna Stjärne. Men det menas att rekvisiten för förberedelse är uppfyllda.

Deras slutsats är därför att beslutet att inte väcka åtal också för brottet mot Hanna Stjärne är felaktigt skriver Utgivarnas styrelse där Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld och ordförande Helle Klein ingår.

Läs hela debattinlägget här.

Till arkivet
GUIDE: Så preppar du tidningen för kris och krig
Hur vet man om det är kris, vilka lagar gäller och vad ska du och din kollegor göra för att förbereda verksamheten? Ta hjälp av vår nya guide där du får råd av experter samt får reda på hur Polistidningen och Läkartidningen agerar.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här