fbpx

Sveriges Natur fortsätter öka – vad beror det på?

Onsdag 19 februari 2020

Malin Crona, Sveriges Natur

I senaste Orvestomätningen fortsätter medlemstidningen Sveriges Natur att öka sin räckvidd. Bara senaste året har den ökat med 15 procent, men jämfört med 2016 har räckvidden ökat med 35 procent, vilket i absoluta tal innebär att 50 000 fler läsare tillkommit på tre år. Idag når Sveriges Natur nästan 200 000 läsare, enligt tidningens egna summering.

Malin Crona, tf chefredaktör och ansvarig utgivare, vad beror det på?
– Vi har sett den här utvecklingen under en längre tid. Vi vet att vår granskande journalistik och den samhällsförändring den leder till uppskattas av våra läsare, liksom våra naturreportage där magasinet har särskilda förutsättningar att väcka och bevara känslan för naturen. Vi ser också att många andra redaktioner inspireras av vårt arbete och på så sätt får ännu fler kännedom om tidningen.

Orvesto räckviddsutveckling för Sveriges Natur
Orvesto räckviddsutveckling för Sveriges Natur. Läs hela rapporten i pdf-format.

Hur mycket påverkas räckvidden för tidningen av Naturskyddsföreningens medlemsutveckling?
– En trend vi ser är att varje exemplar av tidningen blir läst av fler personer. Vår tidning är oerhört uppskattad av medlemmarna, där 93 procent av de tillfrågade i vår senaste Novus-undersökning svarade att de är nöjda eller mycket nöjda med tidningen. Men precis som du säger är räckviddsökningen större än upplageökningen och där spelar våra uppmärksammade granskningar en stor roll.

– Tidningen fick Guldspaden 2017 för avslöjandet om palmoljerester i biodiesel och 2018 för avslöjandet om att Strålsäkerhetsmyndigheten mörkat risker med slutförvaret av kärnavfall, avslöjanden som fick stora konsekvenser. Och förra året nominerades vi för avslöjandet om att giftig östersjöströmming säljs som sill. Det är klart att myndigheter, företag och andra vi granskar inte alltid älskar vår grävande journalistik, men läsarna gör det.

Nya granskningar och format utlovas under 2020, kan du nämna något som ni har på gång mer konkret?
– Vi kommer att satsa på datajournalistik, där vi genom att samla och analysera stora mängder data kan visa på klimatförändringarnas effekter på nära håll, både på lång och kort sikt. Vi kommer att ordna en särskild föreläsning kring detta på Grävseminariet i Borås i mars och då också dela med oss av relevant data för att inspirera lokala redaktioner att komma igång med egna klimatgranskningar.

Text: Fredrik Wass

Tips! Lyssna på Malin Crona när hon gästade Tidskriftspodden i oktober 2019.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.

 • Annons
  Sörmlands Printing Solutions

  Som tidskriftstryckeri har Sörmlands Printing Solutions varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över.  Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör. 

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.