fbpx

Spökjägaren Jack Werner punkterar nätets myter

Fredag 22 september 2017

Jack Werner

Jack Werner slåss för grundlig faktakontroll. Men han kan också konsten att berätta en riktigt bra historia. Gärna om spöken.

Text Matilda Nilsson Foto Jessica Segerberg

Hans axelväska hänger tungt och ryggsäcken sitter lite på sniskan. Jack Werner vinkar efter en taxi. Korsningen mellan Sankt Eriksgatan och Drottningholmsvägen vid Fridhemsplan är rörig och trafikerad. Flera taxichafförer glider förbi i förbokade bilar. Folk rör sig på trottoarer, över gator, in och ut ur butiker. Under oss knyts Stockholms tunnelbanas gröna och blåa linjer samman.

Kort efter att en lastbil kört rakt på människor på Drottninggatan i Stockholm hamnade Fridhemsplan mitt i nyheternas centrum. ”Skottlossning vid Fridhemsplan, enligt källor till DN” skrev dagstidningen i en pushnotis kl 15:36 den 7 april.
Men uppgiften stämde inte.

I en debattartikel senare, i samma tidning, går Jack Werner till hård attack mot publiceringen.

”Flera medier rapporterade vidare uppgifterna, som därigenom fick mångdubbelt större spridning (…) Inga bortförklaringar om att man faktiskt haft brasklappat med ord som ”uppgifter”, ”obekräftat” eller ”enligt X” förändrar det faktum att en människa som vid fyratiden i fredags befann sig vid Fridhemsplan måste känt sig otryggare, räddare och mer osäker på grund av mediernas rapportering.” Enligt redaktionschefen Caspar Opitz har DN vid flera tillfällen påtalat att det var ett misstag att skicka pushnotisen på det viset.

Ett cv med många hopp

Ord och inga visor. Jack Werner säger vad han tycker. Han är en flitig twittrare, mest känd för att han 2014 startade Metros Viralgranskaren tillsammans med Linnéa Jonjons och Åsa Larsson. Att viralgranska blev synonymt med att granska berättelser från sociala medier. Samma år fick trion Stora journalistpriset i kategorin Årets Förnyare.

“När man sätter en mikrofon framför munnen på honom kommer det guld. Han får människor att lyssna. Vi var kollegor och blev nära vänner. Han är en av de människor jag litar mest på när det handlar om journalistik och medier.”
Linnéa Jonjons, redaktionschef på Metro och en av grundarna av Viralgranskaren
(Linnéa Jonjons, Jack Werner och Åsa Larsson. Foto: Metro)

Viralgranskaren - Linnea Jonjons, Jack Werner

Jack Werners cv består av många höga hopp och skutt. Han tycks vara ett barn av sin tid, en 80-talist som jobbar för sin egen skull, med det han gillar. Och hellre har ett bra jobb, än ett fast.2009 gick han ut gymnasiet Södra latin med ofullständiga betyg. Åtta år senare är Jack Werners schema tajt. Tidsmarginalerna små, men inte omöjliga.

Nyss höll han kursen “Faktakoll” för 28 reportrar och redaktörer från Sveriges journalistelit, som samlats i Kungsvalvet. Nu är han på väg mot Bromma flygplats, och försöker hugga en taxi vid Fridhemsplan. Det går sådär.

“Skicka någon och se om det pågår skottlossning”

I valvets seminariesal tog han återigen upp exemplet från Fridhemsplan. Om det extremt svåra publicistiska läget efter lastbilsattacken på Drottninggatan. Om vikten av att även i sådana krissituationer ta ett steg tillbaka, att kolla uppgifter. Om den påstådda skottlossningen på Fridhemsplan, säger Jack Werner:

– Efter terrorattentatet har folk sagt: “vi hade inte kunnat vänta med den uppgiften”. Men det här är ju Fridhemsplan! Det handlar om sju minuter på cykel från DN-skrapan, en kvart från Radiohuset. Skicka någon och se om det pågår skottlossning. Ring på en dörr och fråga. En kvart eller sju minuter kan det faktiskt vara värt – för att slippa göra en massa människor rädda.

Efter två timmars föreläsning har Jack Werner fortfarande mycket att säga. Ett missionerande utan slut.
– De som vänder sig till oss med ärligt menad mediekritik, de är konsumenter av vår journalistik som är besvikna. Ska vi avspisa dem? När journalister slarvar med faktagranskningen gör de hela kåren en björntjänst, tycker Jack Werner. När något inte är riktigt bra är han ganska oresonlig. Det måste bli bättre.

Jack Werner

Jack Werner har haft många adresser genom åren, men aldrig bott utanför Stockholm. Här i produktionsbolaget Tredje statsmaktens lokaler på Södermalm har han suttit periodvis, som frilans.

Som 12-åring började han, hemma hos sin mormor Carina Werner, läsa folkloristen Bengt af Klintebergs bok “Råttan i pizzan”. Jack Werner kom i kontakt med vandringssägner, hur det är uppbyggda och varför de fortsätter att spridas. Jack Werner vill inte själv kalla sig den nya Bengt af Klintberg. Det gör istället Bengt af Klintberg.

– Jag uppfattar honom som den som har tagit över efter mig när det gäller sådana här moderna vandringssägner och jag tycker att han gör det på ett jättefint sätt. Det känns kul att någon har tagit vid.

När Jack får höra det rusar ett leende fram.
– Vad mysigt! Vi har bara träffats en gång, men jag har ofta skickat grejer till honom: ”Har du sett det här?” och jag refererar ofta till honom.

Jack Werner brukar föreläsa på gymnasieskolor om källkritik, och vandringssägner på nätet.
– När jag jobbar med barn, unga och vuxna hör jag ofta: ”Jag är så jättekällkritisk, jag är så källkritisk att jag inte tror på någonting”. Då har det tyvärr slagit fel.

Han försöker i stället para ihop förtroende och källkritik.
– Om Leffe skriver något om att ”nu är det fara å färde, invandrarna har gjort det här”. Den fråga man ska ställa sig då är, varför har du förtroende för Leffe? Du vet inte vem han är och om han ljuger. Förtroende är en fin grej, varför ger du bort det till Leffe, säger Jack Werner.

Jack Werner

Desinformationen ska stoppas

Två gånger i månaden spelar Jack Werner in spökprogrammet Creepypodden för Sveriges Radio. Han är även krönikor för DN och skriver om felaktigheter på nätet, bland annat om hur vi kan stävja dem. Han har också nyligen fått ett uppdrag för medieinstitutet Fojo. Tillsammans med Fojo:s utvecklingschef Lars Tallert ska han göra en kartläggning och utveckla en metod för att förhindra spridningen av desinformation.

Du verkar mycket produktiv?

– Nej, det skulle jag inte påstå. Jag känner mig väldigt improduktiv när jag sitter och har ångest i hundra år innan jag får ur mig någonting. Det handlar nog mer om att jag inte gjorde något efter gymnasiet och började pyssla med det här direkt. Det handlade om tur och tajming. Hans första jobb var som PR-ansvarig.

– Du vet, det vara bara en sådan där hitte på-titel. Manliga chefer letade efter någon som de kunde behandla som en påläggskalv och så dyker jag upp och är så här: ”Hej, jag har nästan läst klart gymnasiet och jag är nog en kille som verkar ha koll på det här konstiga internet”, och så fick jag bli PR-ansvarig.

Därefter var han ”bokklubbschef för ett konstigt bokförlag”, sedan ”konstig bloggare” och därefter följer journalistiska satsningar inom området sociala medier på Nyheter24, P3 och Metro. Utan att skryta om sina yrkestitlar är han stolt över flera prestationer genom åren. Den två veckor långa bloggserien om ”Nätets största mysterier” gillar han fortfarande, liksom uppmärksammade sociala-medier-granskningen Vem är Veronika? och avslöjandet om Marcia Karlsson som felaktigt påstods vara mördad. 2014 publicerades hans bok Creepypasta om spökhistorier på nätet, till vilken Bengt af Klintberg skrivit förordet.

Ordet Creepypasta kommer från begreppet copypasta, texter som kopieras och sprids på nätet, men här handlar det om läskiga historier.

“Jack har tagit hand om de vandringssägner som finns i cybervärlden på ett lysande sätt. Han är jättebegåvad, en duktig journalist som har den där forskarinstinkten.”

Bengt af Klintberg, folklivsforskare och författare till bland annat “Råttan i pizzan”

I somras skrev Jack Werner på sin andra bok. Än så länge har boken arbetsnamnet “Ja skiter i at det är fejk, det är förjävligt ändå”. Det är ett citat ur en Facebookkommentar. En berättelse om en skolflicka som fått kvarsittning på grund av sitt Sverigefärgade mobilskal snurrar runt på nätet och historien visar sig vara osann. Men trots att det finns bevis vägrar en del tro på dem.

Facebookinlägget leder ofta till stora skratt, även om det visar något skrämmande, att fakta faktiskt inte ändra ställningstaganden och åsikter. Att vi människor ibland står så långt ifrån varandra så att en persons åsikt får andra att skratta. Hur ska man då kunna mötas och förstå varandra?

– Jag tänker att det är en rätt rolig titel och det finns en bakgrundshistoria. Det finns en djupare innebörd.

Säg det med en sång

Jack Werners ögon skiftar färg i olika ljus, men han har en fokuserad blick. När han inte hittar orden pratar han ofta i ordspråk, till exempel ”nu har verkligen skiten traffat fläkten” eller ”vi ser flisan i andras ögon, men inte bjälken i våra egna”.

– Jag har länge anklagats för att vara lillgammal av många människor, så jag antar att jag är det, säger Jack Werner.

Hur som helst kan han konsten att berätta en bra historia. Rösten är ett verktyg han bekvämt använder sig av. Med betoningar, olika röstlägen och eftertryck får han fram det han vill. Han kan till och med ta till sång för att överraska en publik.

– Det är kul att vara på scen. Och det är ett ganska enkelt trick att variera sin intensitet så där lite grann och konstpausa och Alice Babs och Charlie Normans sång “Käre John” från 1954 är ganska bra. Det sista folk väntar sig när man sitter i en föreläsningspublik är en sång.

Jack tycks mycket medveten om hur han framstår, både på scenen och i offentliga forum på nätet.

– Jag betraktar allt jag publicerar som att jag är Jack journalisten som publicerar. Jag måste stå för allt. Det är det obönhörliga på internet, du sparar din dumhet, det finns där i offentligheten.

En taxiresa har passerat.  Jack tar sina väskor och går mot kön till ankomsthallen. I ryggsäcken har han två böcker. En fiktiv spökhistoria – och en nyutkommen utgåva om hur vi kan stävja bristen på fakta kontroll.

Strax går flyget. Nästa anhalt är Malmö, där han ska träna en ny grupp journalister att avslöja myter och kontrollera fakta.

Känn igen myten!

En vandringssägen är en berättelse som sprids från person till person i tron att den är sanningsenlig. Den illustrerar ofta något som många människor är rädda för.

En vandringssägen innehåller:

 1. En bra story – för bra för att vara sann
 2. En varning. Akta dig!
 3. En fantastisk slutkläm

 

Allt om Tidskrifter nr 3 2017Den här texten publicerades också i vår tidning Allt om Tidskrifter. Här kan du anmäla dig för en gratis prenumeration på både tidningen och vårt digitala nyhetsbrev.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  P1 Prenumeration

  PositionEtt AB är ett företag som under många år utvecklat och levererat P1 Prenumeration till tidningsförlag.

 • Annons
  Anygraaf

  Anygraaf är ett finskt företag som har mer än 25 års erfarenhet av systemutveckling för tidnings- och mediehus. Anygraaf har dotterbolag i Sverige och i USA. Vidare finns samarbetspartners i Holland och Tyskland. Anygraafs produktportfölj täcker alla behov som finns i mediehusen – från redaktionella system, annons- och upplagesystem till kalkylering av tryckuppdrag.

 • Annons
  Medievekst

  Håll koll på dina prenumeranter med ett effektivt system utformat för pappers- och digital integration.