fbpx

Så ska Socionomen skaffa digitala läsarintäkter

Torsdag 28 januari 2021
Ansvarig utgivare: Barbro Janson Lundkvist, Allt om tidskrifter

Tidskriften Socionomen satsar för att locka fler och nya läsare. I rockärmen finns allt från digitala läsarintäkter till premiummaterial.

– Det är en jättespännande resa för Socionomen som har utvecklats enormt under åren, säger Lena Engelmark, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Text: Klara Stefansson, Allt om Tidskrifter

Foto: Jann Lipka

 

Socionomen kliver in i 2021 i en ny skrud. Prenumeranterna som får tidningen hem i brevlådan 29 januari kommer att märka den nya designen – men även innehållet i tidningen har förändrats, liksom webbsidans form och upplägg.

Lena Engelmark är chefredaktör och ansvarig utgivare för Socionomen, som ges ut av Akademikerförbundet SSR.

– Det var fem år sedan vi gjorde om Socionomen sist, så vi tar helt enkelt ett omtag om tidningen i olika kanaler. Det var dags för en ny design och vi behövde utveckla webben, beskriver hon över telefon.

Den nya webbsidan är redan live, då den lanserades i december. Fokus ligger bland annat på digitala läsarintäkter. Inom kort ska den som besöker hemsidan kunna teckna en prenumeration direkt på sajten, och därmed få tillgång till både papperstidningen och digitalt premiummaterial.

Socionomen har tidigare haft låst arkivmaterial för prenumeranter, framöver kommer även vissa individuella artiklar att vara exklusiva, till exempel temaartiklar och aktuella forskningstexter, berättar Lena Engelmark.

Innehållsmässigt har redaktionen tagit fram nya inslag. Ett exempel är ”Expertfrågan”, dit socionomer kan skicka in en fråga och få svar av en kunnig person, både i tidningen och på webben. Ett annat inslag heter ”Verktyget”, som visar hur socialt arbete går till i praktiken, steg för steg.

– Vi har kommit närmare socionomer, forskningen och studenterna, säger Lena Engelmark.

Kan den som inte är verksam inom socialt arbete också ha nytta av innehållet?

– Ja, absolut. Sociala frågor berör ju alla människor. Man brukar säga att välfärdsfrågor är centrala i den sociala professionen – det är arbete, hälsa och bostad, tre tunga områden som berör alla människor i samhället.

Lena Engelmark har varit chefredaktör på Socionomen sedan 2002. På frågan om vad som är det bästa med hennes jobb svarar Lena Engelmark: närheten till läsarna, kåren och professionen.

– Och att jag hela tiden får jobba med aktuella samhällsfrågor. På så sätt hänger vi hela tiden med i utvecklingen av samhället, det är spännande.

Vad är utmaningarna med jobbet?

– Frågorna som vi rapporterar om, sociala frågor, det är svårlösta frågor i samhället där det inte alltid finns några lätta svar.

Bostadsbrist, psykisk ohälsa och svårigheter på jobbet är några av flera ämnen som avhandlas i Socionomen. Premiärnumret 2021 kommer handla om allt från sugardejting till ungas situation på arbetsmarknaden.

– Vi vänder oss till hela spannet inom socionomkåren, men vi vill nu fånga upp de yngre läsarna, säger Lena Engelmark.

Produktionen flyttades i höstas till byrån A4 Text & Form. Även affärs- och verksamhetsutvecklaren Media720 har involverats i arbetet med omgörningen. Redaktionens digitala närvaro har stärkts med webbredaktören Anna Falk.

 

Fotnot: Socionomen produceras av byrån A4 Text & Form, som även producerar journalistiskt innehåll för Sveriges Tidskrifter.

 

FAKTA: Socionomen

Socionomen grundades i slutet av 80-talet som en oberoende tidskrift för kvalificerat socialt arbete och psykoterapi. Tidskriften ges av Akademikerförbundet SSR, men är inte en medlemsförmån, utan kräver en prenumeration.

Pappersutgåvan av Socionomen ges ut åtta gånger per år. Upplaga: 7 800 (mediafacts, 2020).

Facebook: @socionomen

Twitter: @Socionomen1

Webb: socionomen.se

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Mediakraft

  Vi kan media och kommunikation och är ledande i landet när det gäller annonsförsäljning. Vi ger er mesta möjliga intäkt på er mediesatsning, oavsett om det gäller traditionella annonser, platsannonser eller content marketing.

 • Annons
  NewsFactory

  NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.