fbpx

Så lyckas hon med sina gräv

Onsdag 19 juni 2019

Foto: David Lundmark

Elinor Torp, reporter på Dagens Arbete, har under våren uppmärksammats för sina journalistiska granskningar. På kort tid har hon fått tre prestigefulla nomineringar och ett stipendium. En nyckel i hennes arbetsmetod är att göra massor av fältarbete.

Vi har sett hennes namn i branschpressen många gånger under våren. I januari blev hon utsedd till årets Hiertastipendiat av Publicistklubben, i mars fick hon en Guldspadenominering ihop med fotografkollegan David Lundmark, i april en nominering till Fackförbundspressens journalistpris – och i maj nominerades hon till Årets stilist av tidningen Journalisten.

Ingen av nomineringarna gav utdelning i form av några vinster, men Elinor Torp är glad ändå.

Det har förstås varit roligt med allt ståhej, säger hon. Men det har också tagit tid från hennes arbete. Samtidigt som hon varit föräldraledig har hon nämligen skrivit för fullt på en ny bok hela våren. Den kommer i oktober, hon har just lämnat in manus.

– Titeln blir Vi, skuggorna och den handlar om skuggsamhället, om hur arbetarna i maskineriet utnyttjas. Den handlar också om pengatvätt och kriminalitet.

I researchen har hon bland annat träffat arbetare som exponerats för asbest, bott i sina arbetsgivares garage i åratal i sträck, och blivit blåsta på sina löner.

Dagens Arbetes läsare är medlemmar i förbunden IF Metall, GS och Pappers. Men i boken skildrar Elinor Torp även städ-, restaurang-, bygg- och transportbranscherna. Det här är branscher som omfattas av ROT- och RUT-avdrag.

– Många av våra läsare anlitar ju själva arbetskraft inom de här yrkena, och kommer i kontakt med dem.

Hur gör hon? Hur ser hennes arbetsmetod ut?

Follow the money, brukar man säga. Men jag börjar sällan vid skrivbordet. I follow the people.

Elinor Torp har pluggat antropologi och säger att hennes arbetsmetoder nog har inspirerats av det. Hon gör massor av fältarbete. Det gäller att få människor att våga öppna sig. Även de som vistas här utan tillstånd, och utför arbete som inte syns i några papper.

– Jag och fotografen åker ut, tidigt i processen. Jag vill hitta personer som kan berätta.

De använder ofta hyrbil. Just för att inte röja att de är journalister.

– Man måste vara försiktig när man har med kriminella typer att göra.

Säkerheten är viktig, både för henne själv och de personer hon intervjuar. Publiceringarna innebär ofta att redaktionen måste ta ställning till svåra etiska frågor. De människor hon träffar far illa, är utsatta och har kanske hamnat i konflikt med sin arbetsgivare.

På Dagens Arbetes redaktion har hon fått möjlighet att jobba med långsiktiga granskningar, parallellt med de snabba jobben. Det passar henne bra.

Efter tio år inom dagspress, där hon ofta jobbade i ett rasande tempo, sökte hon sig till tidskrifter istället.

– Jag ville göra saker på mitt sätt och jobba med eftertanke. Inte springa på presskonferenser.

Hon ville dessutom fördjupa sig och bli kunnig på något, och kom att bli specialist på arbetsmiljö och arbetsrätt.

– Jag är intresserad av vad arbetet gör med oss, både kroppsligt och själsligt. Det här är dessutom ett område som varit underrapporterat. Det borde ha varit en större fråga i valrörelsen. Men nu börjar det ändå hända något, tycker jag.

 

Elinor Torp

Reporter på Dagens Arbete

Ålder: 41 år

Bor: Stockholm

Böcker: Döden på Jobbet (2013, Atlas förlag) om arbetsplatsolyckan vid Nordkalk i Luleå.

Jag orkar inte mer (2015, Atlas förlag), om Krokomfallet.

Vi, skuggorna (kommer i oktober 2019, Leopard förlag).

 

Text: Barbro Janson Lundkvist, Allt om Tidskrifter

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.

 • Annons
  P1 Annons

  P1 Annons är ett av marknadens mest kompletta CRM- och annonsbokningssystem med stöd för försäljning i samtliga mediakanaler.