fbpx

Regeringen: public service ska helt träda in i mediebranschens etiska system

Fredag 29 maj 2020

Både public service-företagen och TV4 är redan anslutna till det nya medieetiska systemet med Allmänhetens medieombudsman och Mediernas etiknämnd. Men det finns fortfarande en risk att samma publicering kan granskas i två olika organ. Det skriver kultur- och demokratiminister Amanda Lind idag samtidigt som hon meddelar ett nytt förslag från regeringen. 

“…nuvarande reglering ålägger granskningsnämnden att pröva anmälningar om intrång i privatlivet i radio och tv.  Det innebär att samma publicering kan prövas dubbelt både hos granskningsnämnden och hos MO/ME. Om enskilda anmäler till båda instanserna kan de olika organen komma till skilda beslut, vilket uppenbart skulle leda till osäkerhet och på sikt riskera att äventyra legitimiteten för det medieetiska systemet.

Därför föreslår regeringen i dag att sändningstillstånden inte längre ska ställa krav på respekt för enskildas privatliv. Därmed flyttas sådana prövningar från nästa år helt och fullt till MO/ME vilket gör att dubbelprövningar inte längre kan inträffa. Det innebär en förenkling för allmänheten och ökar avståndet mellan staten och public service”, skriver Amanda Lind i Dagens Media.

Dagens Media: Kulturministern: ”Låt Medieombudsmannen granska alla publiceringar”

 

 

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Adviser

  Vi har lång erfarenhet av försäljning av annonser i tidningar och på nätet. Vårt mål är alltid att göra såväl uppdragsgivare som annonsörer nöjda. Vi tror på långsiktiga relationer där alla är vinnare.

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.

 • Annons
  Sörmlands Printing Solutions

  Som tidskriftstryckeri har Sörmlands Printing Solutions varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över.  Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör.