fbpx

Regeringen: public service ska helt träda in i mediebranschens etiska system

Fredag 29 maj 2020

Både public service-företagen och TV4 är redan anslutna till det nya medieetiska systemet med Allmänhetens medieombudsman och Mediernas etiknämnd. Men det finns fortfarande en risk att samma publicering kan granskas i två olika organ. Det skriver kultur- och demokratiminister Amanda Lind idag samtidigt som hon meddelar ett nytt förslag från regeringen. 

“…nuvarande reglering ålägger granskningsnämnden att pröva anmälningar om intrång i privatlivet i radio och tv.  Det innebär att samma publicering kan prövas dubbelt både hos granskningsnämnden och hos MO/ME. Om enskilda anmäler till båda instanserna kan de olika organen komma till skilda beslut, vilket uppenbart skulle leda till osäkerhet och på sikt riskera att äventyra legitimiteten för det medieetiska systemet.

Därför föreslår regeringen i dag att sändningstillstånden inte längre ska ställa krav på respekt för enskildas privatliv. Därmed flyttas sådana prövningar från nästa år helt och fullt till MO/ME vilket gör att dubbelprövningar inte längre kan inträffa. Det innebär en förenkling för allmänheten och ökar avståndet mellan staten och public service”, skriver Amanda Lind i Dagens Media.

Dagens Media: Kulturministern: ”Låt Medieombudsmannen granska alla publiceringar”

 

 

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  NewsFactory

  NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.

 • Annons
  P1 Prenumeration

  PositionEtt AB är ett företag som under många år utvecklat och levererat P1 Prenumeration till tidningsförlag.