fbpx

QX-galan bakom kulisserna

Tisdag 5 mars 2019
Ansvarig utgivare: Barbro Janson Lundkvist, Allt om tidskrifter

I 20 års tid har QX förvandlat februaris gråa slask till en glittrande regnbågsfest. Allt om Tidskrifter följde chefredaktören och producenten Anders Öhrman under kvällen.

16.44 Dags för genrep
Vilken blir öppningsrepliken ikväll? Chefredaktören och producenten Anders Öhrman har manuset i sin telefon och går igenom det tillsammans med konferencieren Babben Larsson som leder galan för första gången. Ännu är det många timmar kvar innan festen drar igång på Cirkus.

17.38 Duett i sminklogen
Dansarna Tobias Johannisson, till vänster, och Simon Schill, till höger, sminkar sig inför sitt uppträdande med Jonas Gardell. De ska göra ett nummer ur ”Queen of fucking everything” och berättar att det tar ungefär två timmar att göra sig i ordning. ”Men vi snackar rätt mycket skit, så ibland tar det tre timmar” säger de.

17.23 Fingertoppskänsla
Designern och stylisten Peter Englund gör färdigt Babbens kostym inför provning. Det tar sin lilla tid eftersom det är ungefär 200 paljetter som ska sättas fast, vilket han gör för hand. ”Hon ska glittra ikväll”, säger Peter Englund.

19.10 Det glittrar ut i etern
Jasmin Lindberg, till vänster, och Julia Wiraeus, till höger, är på plats för att rapportera för Sveriges radio – och de har gått all in. ”Det är mycket lättare att approacha folk såhär”, säger de. Här i samtal med Peter Englund.

19.20 Välkomstdrink
QX-drinken är precis lika oemotståndlig som den ser ut.

19.48 Benstarka medarbetare
Oliva Paulin, till vänster, och Zoey Paulin, till höger, hjälper till på galan. De börjar få lite ont i benen, men vad gör det när allt är så roligt? Bäst hittills är en kille iförd kartongkläder.

21.05 På tå
Anders Öhrman är backstage och följer inledningsakten på en tv-skärm. Han är lite nervös och har svårt att stå still, äntligen är galan igång!

21.26 Vinnare
Humor övervinner allt. Vinnaren av Årets bok är … Marika Carlsson, som har skrivit boken “Såna som du ska inte va här”.

21.53 Divigt värre
Tommy Körberg intar scenen i en glittrig paljettklänning och bjuder publiken på ett smakprov ur föreställningen ”Lola”. Han möts av jubel och stående ovationer.

22.23 Modigast på Cirkus
Årets Hederspris tilldelas Patrik Hermansson som under ett års tid infiltrerade alt-right-rörelsen i Storbritannien och USA. Han är öppet gay och lever numera med skyddad identitet. Priset delas ut av chefredaktören och producenten Anders Öhrman.

22.05 QX kallade – Ola kom!
Ola Salo får taket att lyfta när han sjunger superhiten ”Calleth you, cometh I” och får med publiken i en allsång. Bilden är fotad genom crewet på tv-serien ”Vår tid är nu”.

 

Tidningen QX
• QX förlag grundades 1995 i syfte att garantera att det finns en medieaktör som bevakar och skriver om regnbågssamhället. Första numret av tidningen delades ut i oktober 1995.
• Tidningen QX är gratis och ges ut med tolv nummer per år, främst i Stockholm, Malmö, Göteborg, Köpenhamn, Helsingfors, Åbo och Mariehamn.
• Tidningen finns även digitalt på qx.se och qx.fi samt i sociala medier. Förlaget driver dessutom en webshop och communityt Qruiser.
• QX Gaygala arrangerades första gången 1999. Galan hålls i februari varje år och hyllar det gångna regnbågsåret. Sedan flera år tillbaka sänds galan på tv.

Text: Malin Letser/Allt om Tidskrifter
Foto: Samuel Unéus

 

Prenumerera gratis på tidning och nyhetsbrev här.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Anygraaf

  Anygraaf är ett finskt företag som har mer än 25 års erfarenhet av systemutveckling för tidnings- och mediehus. Anygraaf har dotterbolag i Sverige och i USA. Vidare finns samarbetspartners i Holland och Tyskland. Anygraafs produktportfölj täcker alla behov som finns i mediehusen – från redaktionella system, annons- och upplagesystem till kalkylering av tryckuppdrag.

 • Annons
  Mediakraft

  Vi kan media och kommunikation och är ledande i landet när det gäller annonsförsäljning. Vi ger er mesta möjliga intäkt på er mediesatsning, oavsett om det gäller traditionella annonser, platsannonser eller content marketing.

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.