fbpx

Producentansvaret slopas för tidskrifternas returhantering

Tisdag 22 december 2020

Vid ett regeringssammanträde idag, den 22 december, tas beslutet att tidskrifts- och tidningsutgivare fråntas producentansvaret för returpapper, en förändring som tidigare aviserats. Beskedet är en lättnad för en redan ansträngd bransch.

Både innan och under pandemin har den nya förordningen kritiserats då den slår hårt mot tidningarnas ekonomi och befaras leda till minskad mediemångfald samt nedläggning av ett antal titlar.

– Det är mycket glädjande att våra politiker har fattat detta viktiga beslut . De har förstått vikten av en bred mediemångfald och de djupt negativa effekter på det svenska medieutbudet som hade blivit en följd om inte producentansvaret för tidningspapper avskaffats, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter.

Tidskrifter, dagstidningar och gratistidningar spelar en central roll i samhället för kvalitetsjournalistik, nyhetsförmedling, opinionsbildning och debatt.

Sveriges Tidskrifter har tillsammans med TU – Medier i Sverige, Gratistidningarnas förening och Grafiska företagen haft en tät dialog med berörda politiker under året och pekat på hur den tilltänkta insamlingsmodellen skulle påverka mediebranschen om den införs.

 

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  Medievekst

  Håll koll på dina prenumeranter med ett effektivt system utformat för pappers- och digital integration.

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.