fbpx

Pandemin gav oväntad skjuts i lobbyarbetet

Torsdag 18 juni 2020
Ansvarig utgivare: Barbro Janson Lundkvist, Allt om tidskrifter

Isabella Lövin

Efter ett enträget lobbyarbete fick Sveriges Tidskrifter oväntad hjälp av ett i övrigt väldigt otrevligt virus. I april meddelade regeringen att branschen ska slippa finansiera returpappersinsamlingen.

TEXT: TIM ANDERSSON OCH BARBRO JANSON LUNDKVIST

Sveriges Tidskrifter har tillsammans med bland annat TU och gratistidningarna sedan flera år tillbaka jobbat aktivt mot en ny returpappersförordning som skulle ha trätt i kraft 2021.

Man har skrivit debattartiklar, protesterat och kontaktat ansvariga politiker. När coronakrisen satte branschen i krisläge blev frågan än mer aktuell. Medieorganisationernas arbete mot politikerna intensifierades – och just det nya systemet för returpapper lyftes fram som en av de viktigaste frågorna som branschen verkligen behövde hjälp med.

Då lyssnade regeringen – och backade.

Bakgrunden till förordningen var att politikerna ville göra det bekvämare för konsumenten att lämna returpapper till återvinning. Planen var att hämtningen av pappret skulle ske vid tomtgränsen – och det skulle bekostas av producenterna, däribland tidningsbranschen. Men nu ska istället en lösning tas fram som innebär att producentansvaret för returpappersinsamlingen upphävs.

– Regeringen har inlett dialog med berörda parter och regeringens bedömning är att ett upphävande av producentansvaret är den enda lösningen som inte lägger kostnader på tidningsbranschen, sade miljö- och klimatminister Isabella Lövin som motivering till förändringen.

LÄS MER: Spelet om opinionen – Så fungerar lobbying i mediebranschen

LÄS MER: Så gick det till när digitalmomsen sänktes – efter intensivt lobbyarbete 

LÄS MER: Forskarens slutsatser: Så övertygar du politikerna

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  P1 Annons

  P1 Annons är ett av marknadens mest kompletta CRM- och annonsbokningssystem med stöd för försäljning i samtliga mediakanaler.

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.