fbpx

Ord mot nazism

Måndag 12 februari 2018

#taställning Lisa Bjurwald

Samtidigt som nazister demonstrerade i Göteborg arrangerade tidskriften Författaren en motmanifestation. Chefredaktören Lisa Bjurwald är en tydlig profil inom den antirasistiska rörelsen.

Text Matilda Nilsson / Allt om Tidskrifter
Foto Jessica Segerberg / Allt om Tidskrifter

Nordiska Motståndsrörelsen marscherade i Göteborg i samband med årets bokmässa den 30 september. Samtidigt samlades människor utanför Göteborgs domkyrka, där författare läste antinazistiska texter från i dag och i går. Manifestationen kom till på initiativ av Lisa Bjurwald, chefredaktör för tidskriften Författaren, och författaren Maria Küchen.

– Manifestationen är helt i linje med Författarförbundets uppdrag. Förbundet driver en kamp för att försvara sina medlemmar från hat och hot, säger Lisa Bjurwald.
Gunnar Ardelius, ordförande för Författarförbundet, håller med.

– Författare är ofta de första att råka illa ut när det gäller totalitära ideologier. Det är jätteviktigt att i ett sådant här läge stå upp för medmänsklighet, säger Gunnar Ardelius.

Att ta ställning mot en nazistdemonstration är alltså självklart för förbundet. Mer komplex är frågan om bojkott av Bokmässan, till följd av att mässans ledning låtit högerextrema Nya Tider ha en monter.

#taställningLäs hela reportaget #Taställning här >>.

Författarförbundet har inte tagit ställning, medan ordförande Gunnar Ardelius själv valde att bojkotta. Bland Sveriges författare råder splittring.
Lisa Bjurwald är starkt emot Bokmässans lednings val att låta Nya Tider delta. Ett halvår innan hon började som chefredaktör samlade hon 2000 namnunderskrifter mot rasism på Bokmässan.

I en ledare i höstnumret av Författaren skriver Lisa Bjurwald om frågan. Lisa Bjurwald menar att läsarna kan skilja på åsikter i en ledare och tidningens journalistik. Hon ser inga problem med att hon som chefredaktör aktivt tar ställning.

– Jag upplever det snarare som att läsarna och medlemmarna uppskattar det, så länge som de också får komma till tals.

Tar tidskriften Författaren ställning i fråga om Bokmässan?

– Nej, tidskriften Författaren har ingen åsikt. Medlemmarna har åsikter och dem ska vi representera.

Lisa Bjurwald är inte bara chefredaktör utan även ansvarig utgivare för Författaren. Uppdraget är på halvtid, övrig tid är hon frilansjournalist och författare.
Manifestationen utanför Göteborgs domkyrka kom till i dialog med Författarförbundet. Men när det gäller tidningen i övrigt har Lisa Bjurwald fria tyglar.

När man rekryterar en person har man i åtanke att man har en gemensam grund att stå på. Lisa är ansvarig utgivare och det är hon som är ansvarig för allt som står i tidningen, säger Gunnar Ardelius.

Författaren
Plattform: Tryckt tidskrift (4 nummer per år, upplaga ca 3 300).
Ges ut av: Fackförbundet Sveriges Författarförbund.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  P1 Prenumeration

  PositionEtt AB är ett företag som under många år utvecklat och levererat P1 Prenumeration till tidningsförlag.

 • Annons
  Another Media Group

  Mediebranschen står inför stora utmaningar; ökad konkurrens från globala jättar, ett ökat mediebrus i alla våra flöden och digitalisering. I ett sådan klimat behövs det en aktör som vågar. När utmaningar dyker upp och ställer nya krav på publicister och medieägare – står vi starka för att stötta genom förändring. Vi utmanar, effektiviserar, skapar lönsamhet och hittar nya intäkter.

 • Annons
  P1 Annons

  P1 Annons är ett av marknadens mest kompletta CRM- och annonsbokningssystem med stöd för försäljning i samtliga mediakanaler.