fbpx

Ord mot nazism

Måndag 12 februari 2018

#taställning Lisa Bjurwald

Samtidigt som nazister demonstrerade i Göteborg arrangerade tidskriften Författaren en motmanifestation. Chefredaktören Lisa Bjurwald är en tydlig profil inom den antirasistiska rörelsen.

Text Matilda Nilsson / Allt om Tidskrifter
Foto Jessica Segerberg / Allt om Tidskrifter

Nordiska Motståndsrörelsen marscherade i Göteborg i samband med årets bokmässa den 30 september. Samtidigt samlades människor utanför Göteborgs domkyrka, där författare läste antinazistiska texter från i dag och i går. Manifestationen kom till på initiativ av Lisa Bjurwald, chefredaktör för tidskriften Författaren, och författaren Maria Küchen.

– Manifestationen är helt i linje med Författarförbundets uppdrag. Förbundet driver en kamp för att försvara sina medlemmar från hat och hot, säger Lisa Bjurwald.
Gunnar Ardelius, ordförande för Författarförbundet, håller med.

– Författare är ofta de första att råka illa ut när det gäller totalitära ideologier. Det är jätteviktigt att i ett sådant här läge stå upp för medmänsklighet, säger Gunnar Ardelius.

Att ta ställning mot en nazistdemonstration är alltså självklart för förbundet. Mer komplex är frågan om bojkott av Bokmässan, till följd av att mässans ledning låtit högerextrema Nya Tider ha en monter.

#taställningLäs hela reportaget #Taställning här >>.

Författarförbundet har inte tagit ställning, medan ordförande Gunnar Ardelius själv valde att bojkotta. Bland Sveriges författare råder splittring.
Lisa Bjurwald är starkt emot Bokmässans lednings val att låta Nya Tider delta. Ett halvår innan hon började som chefredaktör samlade hon 2000 namnunderskrifter mot rasism på Bokmässan.

I en ledare i höstnumret av Författaren skriver Lisa Bjurwald om frågan. Lisa Bjurwald menar att läsarna kan skilja på åsikter i en ledare och tidningens journalistik. Hon ser inga problem med att hon som chefredaktör aktivt tar ställning.

– Jag upplever det snarare som att läsarna och medlemmarna uppskattar det, så länge som de också får komma till tals.

Tar tidskriften Författaren ställning i fråga om Bokmässan?

– Nej, tidskriften Författaren har ingen åsikt. Medlemmarna har åsikter och dem ska vi representera.

Lisa Bjurwald är inte bara chefredaktör utan även ansvarig utgivare för Författaren. Uppdraget är på halvtid, övrig tid är hon frilansjournalist och författare.
Manifestationen utanför Göteborgs domkyrka kom till i dialog med Författarförbundet. Men när det gäller tidningen i övrigt har Lisa Bjurwald fria tyglar.

När man rekryterar en person har man i åtanke att man har en gemensam grund att stå på. Lisa är ansvarig utgivare och det är hon som är ansvarig för allt som står i tidningen, säger Gunnar Ardelius.

Författaren
Plattform: Tryckt tidskrift (4 nummer per år, upplaga ca 3 300).
Ges ut av: Fackförbundet Sveriges Författarförbund.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.

 • Annons
  Adviser Studio

  Adviser Studio är en kreativ produktionsbyrå med kompetens inom formgivning, content, affärsutveckling och digitala medier.

 • Annons
  Anygraaf

  Anygraaf är ett finskt företag som har mer än 25 års erfarenhet av systemutveckling för tidnings- och mediehus. Anygraaf har dotterbolag i Sverige och i USA. Vidare finns samarbetspartners i Holland och Tyskland. Anygraafs produktportfölj täcker alla behov som finns i mediehusen – från redaktionella system, annons- och upplagesystem till kalkylering av tryckuppdrag.