fbpx

“Om mamma hade levt hade hon nog tyckt att det var en väldig revansch”

Onsdag 23 oktober 2019

Amelia Adamo

Nyligen kom nyheten att Amelia Adamos liv kan bli film på initiativ av manusförfattaren Peter Birro och producenten Christina Birro. Vi fick en pratstund med Amelia om hur det skulle kännas att se sig själv och sin mamma gestaltas på bioduken.

Hallå där, Amelia Adamo, hur uppstod den här idén?
– Jag träffade på Peter och Christina Birro på ett hotell i Italien. Under dagen kom de fram och pratade, men inget hände. Sen tog de ny kontakt med mig och sa att de skulle vilja intervjua mig om min mamma och barndom. Då gjorde vi det och det är över ett år sedan. Sedan så ligger det väl och marinerar och de måste hitta slantar att finansiera projektet med. Plötsligt i augusti i år så hörde de av sig och sa att nu börjar det hända saker. Sen kom pressreleasen om projektet.

Vem tycker du ska spela dig, om filmprojektet blir verklighet?
– Hedda Stiernstedt, sa min svärdotter. Men Peter och Christina vet ju vad de har tänkt och det blir en icke linjär produktion. Det blir mycket fokus på Rom och Italien och min mamma. Så jag vet inte vilken Amelia de kommer vilja ha. Jag vill inte ta ut saker i förskott.

Vad tror du din mamma hade tyckt om att ditt och hennes liv skulle bli en film?
– Hon hade sagt att det var helt underbart. Min ena sons första tanke när han hörde om det här var – tänk om mormor hade levat. Hon var ingen blyg viol, men sprungen ur den italienska underklassen. Hon hade inte kommit till Sverige om hon varit blyg. Hon var väldigt levande. Kombinationen av att hon kommer till Sverige och hennes första jobb blir att vara hembiträde åt en chefredaktör på en Bonnier-tidning. Vad blir jag då? Ja då blir jag tidningsdrottning just hos Bonnier.

– Om mamma hade levt hade hon nog tyckt att det var en väldig revansch eftersom hon kastades ut av sin biologiska pappa. Så för hennes skull hoppas jag att det kommer bli av.

När filmen som baserades på Martin Schibbye och Johan Perssons bok 438 dagar haft premiär riktade Schibbye kritik mot hur deras upplevelser gestaltats i filmen. Peter Birro var även manusförfattare till den filmen. Hur känner du inför att ditt liv ska tolkas av någon annan?

– Självklart pratar man om det. I det här fallet finns ingen bok utan ett liv. Sedan om de dramatiserar det eller hur det görs, det tror jag inte att jag kommer bry mig om. Jag tror att vi kommer att komma överens och jag känner stort förtroende för manusförfattarna. Christina har jobbat både med Skavlan och Dabrowski och Peter är superduktig så jag har svårt att tänka mig att jag skulle göra som Schibbye.

FAKTA:
Manusförfattaren Peter Birro och journalisten och producenten Christina Birro arbetar nu med utvecklingen av filmen “Elda & Amelia” baserat på Amelia Adamos och hennes mammas liv. Med i projektet är även Naima Abed och Emilia Georges som “associate producers” med erfarenhet från The true history of the kelly gang och Call me by your name. Elda & Amelia kommer att utspela sig i Italien och Sverige och växla mellan Elda och Amelias liv i olika skeenden.

Läs mer om projektet hos Screen Daily.

Text: Fredrik Wass 

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.

 • Annons
  Readly

  Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.