fbpx

Nytt omslag och ökad utgivning på M-magasin

Onsdag 25 januari 2017

M-magasins chefredaktör Åsa Lundegård.

M-magasin deppar inte för att Amelia Adamo slutar. Istället väljer den nya chefredaktören Åsa Lundegård att växla upp utgivningstakten. “Vi är lite kaxiga”, säger Åsa Lundegård till Sveriges Tidskrifter.

I mars i fjol stod det klart att Amelia Adamo lämnar chefredaktörsskapet på M-magasin. Systertidningen Amelias chefredaktör Åsa Lundegård tog över rodret. Läsarna, berättar Åsa Lundegård för Sveriges tidskrifter i en intervju, har tagit beskedet om att Amelia ska sluta med ro. Samtidigt finns nu – när Amelia även slutar synas på omslaget – vissa farhågor inför att tidskriftsdrottningens pensionering ska leda till en sjunkande lösnummerupplaga. Än så länge syns dock inga tecken på det. M-magasin har tvärtom växlat upp tempot den senaste tiden. Tidningen ökar både utgivningstakten och antalet kringevent. “Vi är så pass starka på läsarsidan och vad gäller konsumentintäkter, att vi vågar.”

I maj i fjol tog du över som ny chefredaktör på M-magasin. Vad är du mest nöjd med att ha genomfört så här långt?

– Faktiskt handlar det mest om ”mjuka frågor”. Jag är väldigt glad över att överlämningen mellan mig och Amelia har gått så smidigt, och att en ny marknadschef och redaktionschef landat i nya roller. Sedan är jag otroligt nöjd med att vi har gjort ett fortsatt bra år. Att läsarna stannar kvar, att vi haft en bra utveckling på lösnummer. Och att läsarna tagit beskedet om att Amelia ska sluta med viss ro. Sedan kommer hon ju att finnas kvar i tidningen på olika sätt, vilket är viktigt.

Apropå det: finns en oro att Amelias pensionering ska leda till minskat genomslag och sjunkande lösnummerupplaga? 

– Ja, självklart. Vi måste hitta en ny nish och skilja ut oss på andra sätt för att läsarna ska hitta sin tidning, och för att attrahera nya läsare. Med Amelia på omslaget har tidningen skiljt ut sig från alla andra. Samtidigt är det ju detta något som Amelia vill, och har varit tydlig med. Och förr eller senare ska den här förändringen göras. Nu gör vi den!

Ni ökar utgivningstakten både på M-magasin och era specialtidningar – kul tycker vi! – hur kommer det sig? 

– Ökar utgivningstakt gör man ju bara när man räknat noga på att det lönar sig. Och när vi nu går in i 2017 ser vi att tidningen är så pass starkt på läsarsidan och vad gäller konsumentintäkter, att vi vågar. Men vem är kaxig i dessa dagar? Vi är lite kaxiga. Våra specialtidningar om hälsa och ekonomi har varit väldigt framgångsrika, så där växlar vi upp med ökad utgivning.

Vad har ni annars på gång i vår?

– Vi blir ju treveckorstidning nu, det innebär lite högre tempo, med bibehållen M-kvalitet. Tidningen är vårt hjärta, utan en bra tidning klarar vi inte några av våra kringaffärer.

– I vår slår vi samman vårt event Årets Mappie (Mogna Attraktiva Pionjärer, reds. anm.), med en av våra kryssningar. Så här långt ser det väldigt positivt ut, både vad gäller bokningar och sponsorer. Nästa år gör vi dessutom 18 läsarresor, varav många av vårens resor redan är fullbokade. Och så lanserar vi några nya plagg och underkläder med våra partners, speciellt framtagna för M-magasin.

— M-magasin är en tidning för “mogna, självständiga kvinnor 50+”. Under 2017 går tidningen från 16 nummer per år, till att ge ut 17 nummer. Dessutom utökas takten på utgivningen av magasinets specialtidningar. 

— På det senaste omslaget av M-magasin syns för första någon annan än Amelia Adamo på M-magasins omslag, nämligen den amerikanska modellen Judith Davies.

— Hör Amelia Adamo berätta om sina framgångsrika år i tidskriftsbranschen i Tidskriftspodden. 

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Another Media Group

  Mediebranschen står inför stora utmaningar; ökad konkurrens från globala jättar, ett ökat mediebrus i alla våra flöden och digitalisering. I ett sådan klimat behövs det en aktör som vågar. När utmaningar dyker upp och ställer nya krav på publicister och medieägare – står vi starka för att stötta genom förändring. Vi utmanar, effektiviserar, skapar lönsamhet och hittar nya intäkter.

 • Annons
  Medievekst

  Håll koll på dina prenumeranter med ett effektivt system utformat för pappers- och digital integration.

 • Annons
  Stibo Complete AB

  Som tidskriftstryckeri har Stibo Complete varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över. Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör.