fbpx

Nytt ljus på digitalmomsfrågan

Fredag 21 oktober 2016

I veckan uppmärksammade Dagens Nyheter i två artiklar den ojämlika momsen på tryckta och digitala tidskrifter, en fråga som Sveriges Tidskrifter engagerat sig i länge. Nu verkar det tagits ett steg närmare en förändring av reglerna på EU-nivå.

Enligt en källa till DN kommer det ett nytt lagförslag från EU i slutet av november. Sveriges tidskrifter har tidigare uppvaktat EU-kommissionen i Bryssel för att driva igenom en utjämning av momssatserna.

“Min uppmaning till den svenska regeringen är att driva den här frågan på EU-nivå, ända tills ett beslut slutligt är på plats. Sedan måste man snabbt sänka digitalmomsen så fort beslutet i EU är fattat. Det finns några lågt hängande frukter som politikerna kan plocka för att visa att man stöttar mediebranschen. Den här frågan är en sådan” säger Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld till DN.

I Frankrike har man brutit mot de gemensamma EU-reglerna och har en lägre momssats även för digitala tidskrifter. Momssatsen för både digitala och tryckta tidskrifter är där 2,1 procent, dvs 22,9 procent lägre än digitalmomsen i Sverige.

“Jag tror inte att någon tycker att de här reglerna är bra, varken politiker eller medborgare. Det handlar bara om hur förändringen i direktiven ska genomföras. Det krävs handlingskraft. De franska politikerna tog i alla fall till en mer okonventionell metod för att göra sin poäng”, säger Kerstin Neld till Dagens Nyheter.

Frankrike, Italien och Luxemburg tillhör de länder som har lägst digitalmoms på tidskrifter. Ungern, Sverige, Danmark, Kroatien och Finland ligger alla på 24-27 procents moms. (Källa: DN).

DN: Branschen kräfter krafttag mot ojämlik moms.

DN: Sverige har näst högst digitalmoms i EU

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  Sörmlands Printing Solutions

  Som tidskriftstryckeri har Sörmlands Printing Solutions varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över.  Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör. 

 • Annons
  Adviser

  Vi har lång erfarenhet av försäljning av annonser i tidningar och på nätet. Vårt mål är alltid att göra såväl uppdragsgivare som annonsörer nöjda. Vi tror på långsiktiga relationer där alla är vinnare.