fbpx

Nytt ljus på digitalmomsfrågan

Fredag 21 oktober 2016

I veckan uppmärksammade Dagens Nyheter i två artiklar den ojämlika momsen på tryckta och digitala tidskrifter, en fråga som Sveriges Tidskrifter engagerat sig i länge. Nu verkar det tagits ett steg närmare en förändring av reglerna på EU-nivå.

Enligt en källa till DN kommer det ett nytt lagförslag från EU i slutet av november. Sveriges tidskrifter har tidigare uppvaktat EU-kommissionen i Bryssel för att driva igenom en utjämning av momssatserna.

“Min uppmaning till den svenska regeringen är att driva den här frågan på EU-nivå, ända tills ett beslut slutligt är på plats. Sedan måste man snabbt sänka digitalmomsen så fort beslutet i EU är fattat. Det finns några lågt hängande frukter som politikerna kan plocka för att visa att man stöttar mediebranschen. Den här frågan är en sådan” säger Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld till DN.

I Frankrike har man brutit mot de gemensamma EU-reglerna och har en lägre momssats även för digitala tidskrifter. Momssatsen för både digitala och tryckta tidskrifter är där 2,1 procent, dvs 22,9 procent lägre än digitalmomsen i Sverige.

“Jag tror inte att någon tycker att de här reglerna är bra, varken politiker eller medborgare. Det handlar bara om hur förändringen i direktiven ska genomföras. Det krävs handlingskraft. De franska politikerna tog i alla fall till en mer okonventionell metod för att göra sin poäng”, säger Kerstin Neld till Dagens Nyheter.

Frankrike, Italien och Luxemburg tillhör de länder som har lägst digitalmoms på tidskrifter. Ungern, Sverige, Danmark, Kroatien och Finland ligger alla på 24-27 procents moms. (Källa: DN).

DN: Branschen kräfter krafttag mot ojämlik moms.

DN: Sverige har näst högst digitalmoms i EU

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Readly

  Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.

 • Annons
  P1 Annons

  P1 Annons är ett av marknadens mest kompletta CRM- och annonsbokningssystem med stöd för försäljning i samtliga mediakanaler.

 • Annons
  Aller

  Aller Tryck A/S är ett modernt rulloffsettryckeri som ligger i Köpenhamn. Tryckeriet är helt anpassat för att trycka veckotidningar och tidskrifter till den Skandinaviska marknaden.