fbpx

Nytt gäng nominerade visar bredd i Tidskriftspriset

Tisdag 10 oktober 2017

Medaljer Tidskriftspriset 2017 omgång 2

När Sveriges Tidskrifter presenterar den andra gruppen nominerade till Tidskriftspriset 2017 ryms journalister med starka berättarförmågor, medier med förmåga att skapa upplevelser för sin publik och ett gäng starka tidskrifter som verkligen fångar sina läsare med sitt innehåll och sin form.

Den 8 november äger Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan rum på Cirkus i Stockholm, under ledning av Irena Pozar, Helle Klein, Thomas Mattsson och Jan Helin. Då delas 12 priser ut inom ramen för Tidskriftspriset 2017. Läs mer om programmet för dagen och kvällen här.

Nedan följer de nominerade för:

 • Årets Journalist
 • Årets Omslag
 • Årets Tidskriftsevent
 • Årets Tidskrift Fackpress Print
 • Årets Tidskrift Populärpress Print

Läs också: Den första omgången nominerade.

Varje priskategori har en erfaren jury med externa personer som sätts samman av Sveriges Tidskrifter. Här är alla jurymedlemmar.

Tidskriftspriset fortsätter engagera och det har inte varit en lätt uppgift för våra jurygrupper att välja ut endast fyra nominerade i varje kategori. Antalet inskickade bidrag är betydligt fler i år, ibland över hundra förslag i en kategori.

– Tidskriftsbranschen innehåller några av mediebranschens starkaste röster, inte bara bland enskilda journalister, utan också genom event som lockar mängder av besökare samt alla starka tidskriftsvarumärken med form som sticker ut, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter.

Här är de nominerade:

ÅRETS JOURNALIST

 • Matilda Gustavsson, DN Lördag
  En sann stilist som alltid kommer sina intervjupersoner inpå livet. Trots att de hon möter ofta intervjuats flera gånger tidigare får hon alltid fram nya sidor av dem, kanske även för de som intervjuas. Matilda tar orden, intervjukonsten och människorna på allvar.
 • Emil Persson, Café
  Detta är en gudabenådad berättare (och poddare) som håller läsaren fängslad fram till sista punkten sex sidor senare. Det kryllar av formuleringar, så välfunna att man lockas stryka under. Den omfattande researchen bidrar med detaljer som förklarar helheten.
 • Kristin Westesson, SvD Junior
  För att hon hittar historierna som berör ungdomarna och för att hon tacklar ämnen ur deras perspektiv. Hon leder varsamt juniorreportrarna så att de berikar och kompletterar journalistiken. Greppet att låta två juniorreportrar från FC Rosengård spela huvudrollen i mötet med Zlatan Ibrahimovic var briljant.
 • Erik Wisterberg, Breakit
  Bra journalistik förändrar. Erik Wisterbergs reportage om de usla villkoren i matbudsbranschen kombinerar grävande journalistik med ett kreativt och välplanerat Facebook-wallraff, som nådde långt utanför målgruppen – och ända upp till regeringskansliet.

ÅRETS OMSLAG

 • Forskning & Framsteg nr 1 2017
  Årets mörkaste omslag lyste starkt i tidningshyllan och blev en bästsäljare. Genom att fräckt trotsa gamla vedertagna omslagsregler fick det hela juryn att bli sugen på gammal fisk.
 • Golf Digest nr 7 2016
  Att lämna ett gammalt tryggt koncept och utmana en konventionell målgrupp med något helt nytt kräver både precision, slagkraft och rätt taktik. Den viktiga fingertoppskänsla som gör hela skillnaden mellan succé och fiasko.
 • Mama nr 3 2017
  I en värld där glamour fortfarande måste vara perfekt och mångfald fortfarande är modigt blir det som bryter enfalden befriande. Att våga visa det självklara är ofta ett väldigt stort steg.
 • c/o Hops # 16
  Att plötsligt servera ett gulligt tjejigt omslag till en skäggig publik, göra en obegriplig logga, ta rejält betalt och ändå öka upplagan. Det är i sanning en lyckad prestation.

ÅRETS TIDSKRIFTSEVENT

 • Hjärndagen – Forskning & Framsteg och Modern Psykologi
  Knastertorr forskning samlar här en stor, engagerad skara lyssnare – det var utsålt! Och sällan har ett event fått så högt betyg av sina besökare. Kanske är det dessa populärvetenskapliga tidskrifter som gjort att ämnet fått en glödhet substans.
 • Stora Samhällsgalan – Dagens Samhälle
  Ett event som engagerar i tidskriften året om. Läsarna nominerar och pris går till de som fortsätter att bygga välfärd. Offentlig sektor – låter det trist? Nej, här är en gala för dem som gjort något för samhället bortom det vanliga mediebruset.
 • Webbdagarna – Internetworld
  Det började med datanördarna, nu är eventet ett måste för så många – marknadschefer, inköpare, strateger, prylälskare och än fler. De två dagarna har blivit en årlig nödvändighet för alla som insett att vi lever i en total digital förändring.
 • Vi:s Litteraturbåt – Tidningen Vi
  Vi kastar loss med 3 000 litteraturfantaster som i 19 år samlats på kryssning för att lyssna till sina favoritförfattare. Rödvin, diskussioner och spännande möten under 24 timmar. Eventet överraskar innehållsmässigt och ekonomiskt år efter år.

ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS PRINT

 • Dagens Samhälle
  Med sina tentakler ute i alla Sveriges alla hörn fångar Dagens Samhälle upp det verkligt lokala och gör det angeläget för en bred publik.
 • Ottar
  Ett gränsöverskridande som aldrig går på slentrian utan fortsätter att överraska. Med djärva ämnesval, lustfylld redigering och närgången bildsättning fortsätter Ottar sin folkbildningsmission.
 • Råd & Rön
  Vem kan man lita på? När betalda bloggare marknadsför prylar och gränserna mellan journalistik och kommersiella budskap suddas ut, står Råd & Rön som en Sven Dufva och slåss outtröttligt för den oberoende konsumentjournalistiken.
 • Svensk Polis
  Svensk Polis är en skickligt producerad tidning som tar oss med till polisernas vardag. Den är en tillflyktsort för sin målgrupp – människor som bokstavligt talat har kulorna vinande runt huvudet.

ÅRETS TIDSKRIFT POPULÄRPRESS PRINT

 • Bamse
  Bamse blev världskändis när Lille Skutt spred ryktet om ett monster i skogen. På ett oslagbart enkelt sätt tog tidningen greppet om årets heta ämnen källkritik och falska nyheter. Genom nytänkande samarbete med nätforskare tog sig Bamse utanför sin traditionella form, bland annat genom att skapa Bamses nätskola.
 • Expo
  I över 25 år har Expo oförtrutet kartlagt och granskat extremism och rasism. Där populismen växer och hämtar kraft i gammalt tankegods står Expo obundet kvar vid sitt uppdrag och förklarar.”Demokratisk tidskrift” är varudeklarationen. I vår tid har det påståendet blivit kontroversiellt.
 • Hembakat
  Med en spännande mix av recept, guider och läsning har de hittat receptet för bakglädje i magasinsformat. På ett enkelt sätt inspirerar de läsarna och tar dem pedagogiskt igenom hemmabaket. I en tid där bakning är trendigare än någonsin är Hembakat den självklara bästisen vid bakplåten.
 • STYLEBY
  STYLEBY lyckas kombinera avantgarde med bredd, cool med värme och har varit en kompis där andra bländats av kändisar. Den avspända tonträffen i kombination med stilsäker verklighet har gjort att annonsörer från Gucci till Lindex trivs hos STYLEBY. 2017 lät detta exklusivt svensktalande magasin höra tala om sig internationellt och ökade lönsamheten.

Läs beskrivningar av varje kategori och mer om Tidskriftspriset på www.sverigestidskrifter.se/tidskriftspriset.

Här kan du läsa mer om och anmäla dig till Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Anygraaf

  Anygraaf är ett finskt företag som har mer än 25 års erfarenhet av systemutveckling för tidnings- och mediehus. Anygraaf har dotterbolag i Sverige och i USA. Vidare finns samarbetspartners i Holland och Tyskland. Anygraafs produktportfölj täcker alla behov som finns i mediehusen – från redaktionella system, annons- och upplagesystem till kalkylering av tryckuppdrag.

 • Annons
  Aller

  Aller Tryck A/S är ett modernt rulloffsettryckeri som ligger i Köpenhamn. Tryckeriet är helt anpassat för att trycka veckotidningar och tidskrifter till den Skandinaviska marknaden.

 • Annons
  Stibo Complete AB

  Som tidskriftstryckeri har Stibo Complete varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över. Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör.