fbpx

Manifestation för pressfrihet och Dawit Isaak

Fredag 23 september 2016

Under hösten 2016 deltog vår vd Kerstin Neld i en manifestion på centralstationen i Stockholm där hon bland annat höll ett anförande till stöd för frigivningen av Dawit Isaak. Under veckan har en cell stått uppställd på centralstationen, där besökare kan uppleva hur det är att sitta inspärrad samt få reda på mer om Dawit Isaaks situation. Under fredagen genomfördes en manifestation där flera representanter från Free Dawit-rörelsen fanns på plats.

Vår vd Kerstin Neld höll följande anförande på plats: 

15 år är en lång tid. 5 475 utdragna dagar. 131 400 ensamma timmar- 7 884 000 minuter av längtan. Dagar och timmar då ens barn hinner växa upp, älskade familjemedlemmar dö och minnen blekna. Och diktaturens kreatur hinner utöva sitt själlösa förtryck vid tusen och åter tusentals tillfällen.

Sitt en stund i cellen som stöd för Dawit. Slut dina ögon och tänk på vad du själv skulle ha missat om någon tagit de senaste 15 åren av ditt liv. Blunda också och tänk på hur det skulle vara att bo i ett land präglat av förtryck där Du berövats den mest grundläggande av rättigheter – din yttrande frihet.

Dawit Isaak sitter fängslad för att han startade Eritreas första oberoende tidning: SETIT . I Setit fick de som var regimkritiska, möjlighet att kritisera presidenten Isaias Afewerki och hur han styrde Eritrea. Presidenten ville tysta all debatt i Eritrea och lät fängsla Dawit och flera andra den 23 September för 15 år sedan.

15 är en lång tid, men HOPPET är inte ute. Betänk att Nelson Mandela satt fängslad i 27 år – för att sedan bli sitt lands president och mottagare av Nobels fredspris. Och Mahatma Gandhi arresterades tretton gånger och satt fängslad under MÅNGA år för att sedan blir en av grundarna till det fria Indiens grundare och officiell landsfader.

Många av historiens frihetshjältar har fått betala dyrt för sin för demokrati och yttrandefrihet. Vi får aldrig glömma Dawit och det han offrat för något som de flesta kan ta för givet – yttrandefriheten.

Övergreppen mot Dawit är fruktansvärda. Men hoppet är inte ute!

Kerstin Neld, Vd Sveriges Tidskrifter

Följ taggen #FreeDawitIsaak.

Se den gemensamma filmen till stöd för Dawit Isaak här.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.

 • Annons
  Aller

  Aller Tryck A/S är ett modernt rulloffsettryckeri som ligger i Köpenhamn. Tryckeriet är helt anpassat för att trycka veckotidningar och tidskrifter till den Skandinaviska marknaden.

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.