fbpx

Johan T Lindwall: “Jag var ensam, sen kom alla andra efter”

Onsdag 5 april 2017

Johan T Lindwall, Foto: Jessica Segerberg

Få har personifierat kvällstidningsjournalistiken som Johan T Lindwall. Nu tar han över rodret på Svensk Damtidning, men nyhetspulsen släpper han inte.

Text: Tim Andersson Foto: Jessica Segerberg

Det är söndag och Johan T Lindwall har lämnat slipsen hemma. Han vankar av och an i Aller media-huset på Humlegårdsgatan 6 i Stockholm, där Svensk Damtidning har sitt kontor. Ett nytt nummer håller på att knytas ihop. Så stannar han plötsligt upp, stirrar på bildchefens dator.

– Vad är det där för foton? De där, på Victoria?! De är ju fantastiska! De där, de på Lisens skärm!

Han ser ut ungefär som han brukar i tidningen, bara ett uns mer vardaglig. Så här i den intensiva slutfasen av veckans arbete har han inte bara avstått slipsen utan också den annars obligatoriska, slimmade kostymen. Håret är dock lika omsorgsfullt bakåtkammat som vanligt, och den svarta kavajen sitter som på en skyltdocka. Han är en skarpskuren profil i det svenska medielandskapet. “Osvensk”, enligt sig själv. Irriterande, enligt vissa andra.

När Expressen kring år 2000 värvade honom för andra gången berättade chefredaktören för redaktionen: “Jag har en god nyhet, och en dålig. För det första: Vi har lyckats värva tillbaka Johan T Lindwall”, varpå någon räckte upp handen och frågade: “Och vad var den goda nyheten?”

Hans gamle konkurrent från Aftonbladet, Daniel Nyhlén, tror att den extravaganta stilen, och sättet, kan vara en orsak till irritationen.

– Johan är väl en av få kvällstidningsjournalister med manschetter och en blänkande Rolex. Och få agerar så världsvant som han. Det kan nog störa en del som tycker att man ska ha en mer anspråkslös image. Själv menar Johan T Lindwall att någon borde anat oråd när han redan som trettonåring började bära attachéväska.

– Har ni sett den där bilden på Victoria! nästan skriker han nu. Där, den där hon skrattar, den är ju fantastisk! Den måste vi prova. Nej inte den, utan den till höger! Vilken vinkel! Det händer ju något där, det känner jag spontant!

Johan T Lindwall, Foto: Jessica Segerberg

 

Johan T Lindwall

Ålder: 45 år.

Yrke: Chefredaktör för Svensk Damtidning.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Familj: Hustrun Elisabet, barnen Engla, 17, Alfred, 11, och Alice, 10.

Bakgrund: Har jobbat på Värnpliktsnytt, Se & Hör och under många år på Expressen. Från 2007 hovreporter på heltid.

Få har Johan T Lindwalls förmåga att hitta vinklarna, framför allt på prinsessan Victoria. Få har skapat så många löpsedlar. Kanske är det i själva verket detta som är den främsta orsaken till att vissa kollegor har en tendens att störa sig på Svensk Damtidnings nye chefredaktör. Den rutinerade fotografen Suvad Mrkonjic, som jobbat med Johan T Lindwall sedan 90-talet, menar att han aldrig stött på en sådan nyhetsnäsa som Johan T Lindwalls.

– Det är sällan blank sjö runt Johan – det är alltid vågor och rock’n’roll. Man behöver inte vara orolig för att det inte kommer att hända något när man är med honom. Det kommer att hända, och det kommer att bli nyheter av det.

Johan T Lindwalls pappa, Bengt Lindwall, var kyrkoherde i Vetlanda. En excentrisk sådan, känd för att viga par i tv-programmet Kär och galen och för att ställa till med det komiska happenings. Vid ett tillfälle red han in till mässan på en åsna, för att påminna om Jesu intåg i Jerusalem. En annan gång kom han på motorcykel – så hade kanske frälsaren gjort entré i dag, menade han.

Bengt Lindwall drog så mycket folk till kyrkan att han ibland fick ordna plaststolar och storbildskärmar utanför. Samtidigt var han kontroversiell, ”en pajas från Överum”, kallades han en gång av en prästkollega som tröttnat på honom.

Den här bakgrunden kastar ett visst ljus över Johan T Lindwall. Liksom sin far är han framgångsrik i sitt skrå, men också kontroversiell. Humorn tycks han också ha ärvt. Fotografen Suvad Mrkonjic minns en gång när de två gjorde ett jobb om tv-programmet Expedition Robinson och Johan T Lindwall, som då jobbade för Se & Hör, grävde ned t-tröjor med tidningens logga i sanden.

– Under inspelningen kunde deltagare plötsligt hitta dem. Det var en fantastisk produktplacering. Teamet var lite galna på Johan emellanåt. Men han hade glimten i ögat. Ett typiskt Johan-prank. Något annat som Johan T Lindwall har gemensamt med sin far är hängivenheten.

Johan T Lindwall, Foto: Jessica Segerberg
Helgen är över och kostymen är på igen. Johan T Lindwall och AD:n Catrin Coronius finslipar ettan.

Hans karriär började tidigt. Redan på attachéväskans tid.

– Jag var inte mer än tretton år när jag började skriva dataspelsrecensioner för Expressen, husorganet hemma.

Tretton år… Fanns det ens datorspel då?
– Ja, Texas 99/4A hade kommit, och Commodore VIC 20. Det var ju, få se… 1984. Trodde du jag var äldre än 45 eller vadå?

Året efter hörde han av sig till Vetlanda-Posten, och där blev han allmänreporter, gjorde allt från PRO:s tipsrundor till kommunpolitiken. Behållningen då var att få sitt namn i tidningen.

Är det så fortfarande?
– Nej, nu handlar det om att vara först med en nyhet. Suvad Mrkonjic uttrycker det lite annorlunda:
– Han kanske inte går över lik för nyheten, men nyheten får han.

Det var den där nyhetsnäsan som gjorde Johan T Lindwall till just hovreporter. När barn- och ungdomsåren på lokaltidningen var över började han på Värnpliktsnytt, för att sedan gå till Expressen. Efter att under ett år uteslutande ha ägnat sig åt Estonia-katastrofen, råkade han 1995 avslöja Richard Gere med byxorna nere – bokstavligen. Den gifta stjärnan badade naken med en svensk kvinna i Kattvik. Fotografen Bertil Haskels bilder flög över världen, och Johan T Lindwall plockades upp av nystartade Se & hör. Ännu var han osäker på sin profil.

– Men någonstans insåg jag att den klassiska nyhetsjournalisten inte skulle överleva. Jag skulle bli tvungen att nischa mig. Frågan var bara vad jag skulle välja.

Ett tag tänkte han göra politik. Han skulle följa statsministern och skapa sig kontakter inom maktens korridorer. Men eftersom det redan var trångt i de där korridorerna bestämde han sig, av rent strategiska skäl, för en uppstickare: hovjournalistiken.

– Det kungliga var en fotbollsplan där ingen spelade, där gräset var helt nytt och jag kunde gå ut själv för första gången. Jag tänkte: det fanns tre barn i familjen, alla kommer växa upp, alla kommer att skaffa sig fru eller man och barn. Det kommer att finnas saker att skriva om. Och, som han nu konstaterar: – Jag hade rätt. Jag var ensam, sen kom alla andra efter. Kring millennieskiftet hämtade Expressen tillbaka sin gamla medarbetare, som hade börjat göra sig ett namn.

”När jag slutade var många oroliga: Ska Svensk Damtidning fortsätta vara en kunglig tidning eller inte? Med Johan som chefredaktör kan vi vara lugna – han kommer att driva det vidare. Lycka till, säger jag, han tar över Sveriges mest framgångsrika veckotidning.”

Karin Lennmor, förra chefredaktören

Efter att bland annat ha jobbat som korrespondent i New York ett par år blev han nu på chefredaktörens begäran hovreporter på hundra procent. Det var något unikt på den tiden. Men konkurrenter fanns det, framförallt Daniel Nyhlén på Aftonbladet. “Piff och puff”, har de kallats.

– Redaktionschefen kom in och slängde dagens Expressen framför mig. Stora rubriker visade att Johan T avslöjat att Daniel Westling var Victorias pojkvän. “Det är dags att börja jobba nu”, sade chefen. Det sägs att Johan höll den där nyheten i en eller två dagar tills jag hade börjat.

Genom åren följde de tillsammans kungafamiljen på resor. Under dagarna slogs de om nyheterna. På kvällarna åt de middag tillsammans och jämförde sina vinklar. En utsågs till vinnare, och den andra ck betala drinkarna.

Vem vann flest segrar?
– Jag tror nog att det var Johan. Men han hade väldigt mycket källor kring kronprinsessan, och jag hade mer kring Madeleine, så det var lite beroende på vem man bevakade.

 Johan T Lindwall har skildrat kungligheterna även i bokform, bland annat i Victoria – prinsessan privat (2010), Madeleine – prinsessan privat (2012), och Carl-Philip – prinsen som inte fick bli kung (2014).

Johan T Lindwall har ett omvittnat stort kontaktnät. Men vilka är egentligen de här kontakterna?

– Jag kan liksom inte gå in på hur jag fått de här kontakterna och vilka kretsar det handlar om. Jag kan bara konstatera att jag känner många kring kungafamiljen, säger han själv.

Det här är Johan T Lindwalls svaga punkt. Han har fått hård kritik för sina anonyma källor. Medan Jan Guillou, utan att presentera några bevis för det, påstått att han fabulerar, har mer substantiell kritik kommit från Bengt Olof Dike, tidigare politisk redaktör på Norrköpings Tidningar. I en artikel i Dagens Media 2010 ansåg han att Johan T Lindwalls praxis är pressetiskt regelvidrig.

På detta svarade Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, kort och kaxigt att källorna är bra, ”annars skulle vi inte scoopa så ofta.” Själv menar Johan T Lindwall att anonymiteten är nödvändig.

– Mina källor kan vara helt trygga med att deras namn aldrig någonsin kommer att komma ut.

Hur farlig är den här typen av kritik? Med tanke på de anonyma källorna hänger väl din trovärdighet på att man litar på dig?

– Ja, sådana här påhopp är inte bra. Vissa ser ned på hovreportrar och tycker sig därför kunna slänga ur sig lite vad som helst om en sådan som mig: han får tåla det. I värsta fall blir lögnerna till sanningar som stannar kvar.

“Johan T är oerhört kreativ och ambitiös men framställs ibland, felaktigt, som en cynisk skvallerjournalist. Det är fel. Johan T har jobbat som nyhetsreporter, sportjournalist och USA-korrespondent och har ett stort hjärta.”

Thomas Mattson, Expressen

Om Johan T Lindwall har lyckats hålla sina kontakter nöjda genom åren har det varit lite upp och ned med kungafamiljen själv. Han har följt dem i tjugo år.

– Det finns både för- och nackdelar med att följa samma personer så länge. Du odlar en relation. Men det kan bli slitningar också. Vår relation har varit som alla relationer – den har gått upp och ned. Just nu är den bra.

Daniel Nyhlén tror ändå att kungahuset drog efter andan när de fick beskedet om namnet på Svensk Damtidnings nye chefredaktör.

– Johan är farlig för hovet, som alla journalister som är satta att bevaka det. Han har gjort en rad avslöjanden som kanske inte varit så jätteroliga för kungafamiljen. Det är nog med en skräckblandad förtjusning som de ser honom inta tronen på Svensk Damtidning.

– Victoria har väl någon form av hatkärlek till Johan. De har glimten i ögat ihop, och skojeriet. Och Daniel tycker nog nu för tiden att Johan är en frisk fläkt. Kungen däremot…

Att kungens känslor för Johan T Lindwall inte alltid varit så varma kom fram under ett statsbesök i Botswana 2011, då drottningen plötsligt blivit sjuk. Hovet låtsades som ingenting och när kungen hade presskonferens frågade Johan T Lindwall hur hon mådde. Kungens svar:

– Jo, eftersom det är du som frågar skulle jag säga att hon mår jättedåligt. Jag tror faktiskt det är läge för någon läkare att skära av hennes öron. Johan T Lindwall tog det inte så hårt. Han är van vid kungens ”humor”, säger han.

– It comes with the game. Han var sur, då fick han säga det där. Det är ändå lite kul. Men drottningen tog det med jämnmod. Vid något tillfälle försäkrade hon för mig att hon har öronen kvar.

Johan T Lindwall, Foto: Jessica Segerberg

Så hur rädd ska kungen vara nu? Vad ska du som chefredaktör göra med Svensk Damtidning, marknadsledande bland de kungliga veckotidningarna?

– Det är för tidigt att säga. Jag ska fortsätta göra den produkt vi gör, men vi ska kombinera mitt varumärke med Svensk Damtidnings varumärke.

Han berättar dock att läsarna efterfrågar mer reportage om kungahusets rent yrkesmässiga verksamhet, så det kanske vi får se mer av.

En digital satsning väntar också, samtidigt som papperstidningen går bra. I Orvestos senaste mätning från oktober förra året nådde tidningen 327 000 läsare, vilket var en ökning med 2,8 procent. Men Facebook och Instagram är bra kanaler för nyhetflödet, och ett sätt att nå nya generationer.

En annan nyhet är att Svensk Damtidning kommer att utveckla andra intäktsben, som en webbshop och inte minst events.

– Jag tänker mig till exempel läsarresor, där man kan få uppleva det kungliga Stockholm, kanske Victorias namnsdag, och gå i butikerna där kungligheterna köper saker.

Men någonting måste det väl också innebära för tidningens prägel att den nu gifts ihop med en profil som likt få andra personifierar kvällstidningen?

– Ja, kvällstidningspulsen tar jag med mig. Vi kommer att få ett högre nyhetstempo, något som inte minst kommer att märkas på webben. På kontoret på Humlegårdsgatan 6 fortsätter arbetet med det att hitta vinklarna. Men plötsligt handlar det inte längre om fotografier av Victoria, utan om Johan T Lindwalls bylinebild.

– Hur var det, fanns det någon annan bild av mig?

Johan T Lindwall framställs ibland som en cynisk skvallerjournalist, menar Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen och Johan T Lindwalls gamla chef. Den bilden stämmer inte, konstaterar han.

– Johan T har jobbat som nyhetsreporter, sportjournalist och USA-korrespondent och har ett stort hjärta.

Om detta vittnar många, också konkurrenter. Johan T Lindwall går inte över lik i arbetet, åtminstone inte konkurrenternas. Men nyheten får han. Suvad Mrkonjic berättar att de gånger de två har bråkat har det handlat om att Johan T Lindwall vägrar att ge upp när han fått korn på något.

– Hans fru sade en gång: Du umgås mer med Johan än vad jag gör.

Bilden av Johan T Lindwall? Inte en cynisk skvallerjournalist, men en nyhetens och löpsedelns överstepräst.

– Hans övertygelse är total – nyheten ska hem. När han ska försöka få någon att ställa upp på en intervju, eller när han ska ro hem ett scoop, kan han verkligen lägga ut texten. Det är en form av predikan.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  NewsFactory

  NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.

 • Annons
  Sörmlands Printing Solutions

  Som tidskriftstryckeri har Sörmlands Printing Solutions varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över.  Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör. 

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.