fbpx

“Jag skrev ett ganska sarkastiskt mail till ministrarna”

Torsdag 2 april 2020

Klaus BengtssonDen nya returpappersförordningen har skapat stor oro för drastiskt höjda kostnader för tidskriftsbranschen. Flera förlag och enskilda tidskrifter har vänt sig direkt till ansvariga politiker och berättat hur hårt den nya förordningen väntas slå mot ekonomin. En av dem är Klaus Bengtsson, publishing manager Sweden, Burda Nordic.

Du skrev ett brev till miljöminister Isabella Lövin och kulturminister Amanda Lind, vad innehöll det?

– Jag skrev ett ganska sarkastiskt mail. Jag hänvisade även till den debattartikel som Christer Nylander (L), kulturutskottets ordförande, skrev i Expressen, där han tycker att införandet av det nya returpapperssystemet ska läggas på is.

Fick du något svar?

– Ja faktiskt, jag fick svar från Anders Mankler som är politiskt sakkunnig hos Isabella Lövin. Han svarade sakligt att de ser över den nya förordningen och att coronaviruset har försvårat situationen för journalistiken ytterligare. Han skrev att regeringen vill värna journalistiken. Samma vecka hade Kerstin Neld (vd Sveriges Tidskrifter) möte med kulturministern vet jag.

Hur skulle den nya returpappersförordningen slå mot er verksamhet?

– Ingen kan riktigt svara på vad det innebär eftersom förordningen bygger på hur tjock tidning man gör och vad pappret väger. Det finns inte ett formulär där man kan beräkna hur mycket mer man ska betala. Vår situation är även lite annorlunda då vi inte har något registrerat förlag i Sverige och våra tidningar trycks utanför EU. Det är den svenska upplagan som blir drabbad eftersom producentansvaret hamnar hos oss och inte hos tryckeriet – eftersom tidningarna trycks utanför EU.

– När vi har en färdig siffra så får vi göra en kalkyl om det fortfarande är lönsamt att distribuera och sälja tidningar i Sverige. Alla våra kostnader har vi dessutom i danska kronor eller i euro. Den svenska kronan är väldigt svag just nu och med en ny returpapperförordning ser det inte direkt ljusare ut.

Vad tror du kommer hända nu?

– Politikerna verkar inte riktigt själva veta hur de ska hantera situationen och konsekvenserna som förordningen innebär för tidningsbranschen. Men att stoppa införandet av den här förordningen skulle åtminstone göra att något litet positivt kunde komma ut av det här fruktansvärda viruset.

Text: Fredrik Wass, Sveriges Tidskrifter

Läs mer 

Hemställan om upphävande av returpappersförordningen.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.

 • Annons
  Anygraaf

  Anygraaf är ett finskt företag som har mer än 25 års erfarenhet av systemutveckling för tidnings- och mediehus. Anygraaf har dotterbolag i Sverige och i USA. Vidare finns samarbetspartners i Holland och Tyskland. Anygraafs produktportfölj täcker alla behov som finns i mediehusen – från redaktionella system, annons- och upplagesystem till kalkylering av tryckuppdrag.

 • Annons
  Adviser

  Vi har lång erfarenhet av försäljning av annonser i tidningar och på nätet. Vårt mål är alltid att göra såväl uppdragsgivare som annonsörer nöjda. Vi tror på långsiktiga relationer där alla är vinnare.