Intervju: Hon chefar över Egmonts nya matmagasin

Torsdag 8 december 2016
glutenfri_matlust

Många magasin gör just nu en resa från papper till digitalt. Nya tidskriften Glutenfri Matlust från Egmont Publishing gör precis tvärtom. Magasinet har funnits online sedan 2014 – och får nu enn printedition. Tidningen ska utkomma fyra gånger om åretoch riktar sig till alla “som vill leva en sund livsstil och har ett intresse för ny, spännande mat”. Tidskriften kommer innehålla bland annat krönikor, resereportage och intervjuer. Sveriges Tidskrifter intervjuar grundaren och chefredaktören Malin Randeniye: “Jag såg behovet av en riktigt inspirerande mattidning.”

Många magasin gör nu en resa från print till att bli helt digitala. Ni gör precis tvärtom – från online till print. Grundar det sig i en efterfrågan från läsare och annonsörer?

– Jag startade tidningen för två år sedan helt själv utan någon finansiering eller djupare kunskap om tidningsbranschen. Jag hade jobbat en hel del med glutenfria kurser och såg att behovet av en riktigt inspirerande mattidning med glutenfria recept, fanns. Sedan dess har tidningen vuxit organiskt och lockat till sig hängivna läsare men också riktigt kunniga skribenter och receptmakare. Jag kände att vår produkt var stark och att vi skulle kunna bli ännu bättre med ett tidningsmaskineri som Egmont Publishing i ryggen. Många av våra läsare har efterfrågat en fysisk tidning och det känns kul att kunna ge dem det.

Skiljer sig berättandet åt på något sätt tycker du, online kontra print?

– Berättandet har vi inte ändrat på så mycket. Vi har behållit tidningens balanserade syn på mat, hälsa och glutenfritt. Däremot har vi anpassat formen i tidningen till det nya pappersformatet. Vi har skapat en lekfull design i tidningen som känns ny och fräsch och som representerar vår nyfikenhet och glädje för det vi gör.

Tidningen riktar sig både till de som inte tål gluten, men även till de som gör det. Vem är den perfekta läsaren av Glutenfri Matlust?

– Allt i tidningen är glutenfritt men för oss är det mer än så. Vi gör en tidning till alla som inte vill eller kan äta gluten eller som bara är nyfikna på den glutenfria livsstilen. Det är viktigt att de som äter glutenfritt inte bara plockar bort saker i maten utan också ser till att fylla på med näringstät mat. Vi tänker hellre sunt än nyttigt så många av våra recept är sockerfria, vego och mjölkfria. Vi har också med en del godsaker i tidningen eftersom vi tycker att det ingår i en sund livsstil att få fira sin födelsedag eller andra högtider.

Glutenfri Matlust utkommer med 4 utgåvor per år. Nr 1 finns att köpa i butik.

Text Johan Kellman Larsson

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.

 • Annons
  Adviser

  Vi har lång erfarenhet av försäljning av annonser i tidningar och på nätet. Vårt mål är alltid att göra såväl uppdragsgivare som annonsörer nöjda. Vi tror på långsiktiga relationer där alla är vinnare.