fbpx

Intervju: Eva Bonde – chefredaktör på Historiskan

Torsdag 24 november 2016

Eva Bonde, chefredaktör på Tidskriften Historiskan. Bild: Anna Moberg

Eva Bonde är journalist och historiker. Från 2009 till  2015 arbetade hon som webbredaktör och redaktör på LRF Media Historiska Tidskrifter. I fjol valde hon att lämna LRF Media – och ta den omtalade tidskriften Historiskan med sig. Hennes ambition? Att bidra till att kvinnorna äntligen får ta plats i historieskrivningen. Sveriges Tidskrifter intervjuar Malmö-baserade Historiskans chefredaktör Eva Bonde om beslutet att lämna den trygga förlagsfamnen, hennes försiktiga optimism kring historieskrivningens nya tendenser och framtidssatsningarna.

2015 lämnade Historiskan LRF Media. Hur har det varit att driva magasinet utan det stora tidskriftsförlaget i ryggen?

– Det har definitivt varit en utmaning att driva Historiskan som en oberoende tidning. I drygt ett år har jag gjort allt på egen hand och det är mycket att hålla reda på. När jag lämnade LRF Media visste jag inte allt om utgivningsbranschen som jag vet nu. Det var varit en brant inlärningskurva! Men det var nog tur att jag inte visste hur jobbigt det skulle bli, då kanske jag inte hade vågat ta steget.

– Och allt jobb är värt det, tusen gånger om, för möjligheten att utveckla Historiskan så som vi – jag och medgrundare Jennie Lindholm som är tillbaka på redaktionen sedan 1 september i år – hela tiden tänkt oss. Att själva kunna bestämma vilka samarbetspartners, annonsörer, uppdrag och idéer som passar och köra på det som känns rätt.

I en granskning som SVT:s Kulturnyheterna gjorde nyligen visade det sig kvinnorna, i fallet med sex nyligen utgivna böcker i historia och litteraturhistoria, utgjorde 15 procent av de namngivna personerna. En av böckerna hade endast 7 procent namngivna kvinnor. I januari kommer en ny bok av programledaren Lina Thomsgård, där hon vill korrigera världshistorien genom att samla 51 berättelser om 51 kvinnor som gjort minnesvärda saker genom historien utan att ge avtryck i traditionella historieböcker. Det rör på sig?

– Det är fantastiskt med debatten kring kvinnors utrymme i läroböckerna och att under de senaste åren dykt upp flera aktörer som på olika sätt jobbar för att lyfta fram historiska kvinnor. Men jag är försiktigt optimistisk. Detta är ju inte den första granskningen som gjorts. Redan för sex år sedan gjordes en granskning av läromedel i historia på uppdrag av Delegationen för jämställdhet i skolan som kom fram till samma resultat, att kvinnor var gravt underrepresenterade. Under de senaste 40 åren har det forskats mycket om både kvinnors och barns historia, men läroboksförlagen är väldigt sega när det gäller att ta till sig den information som finns.

– Jag ser det också som problematiskt att diskussionen på somliga håll handlar om att ”kvotera in” kvinnor i historien, som om det innebär en förfalskning eller försköning av historieskrivningen. Det handlar ju snarare om att rätta upp på 1800-talets snedvridna skildring av historien och beskriva det förflutna lite mer som det rent faktiskt var.

Berätta om nr 4 2016 som kommer ut den 6 december! historiskan2

– Historiskan nummer 4 har den mexikanska konstnären Frida Kahlo på omslaget. Artikeln om Frida är skriven av superduktiga Linda Fagerström, fil. dr i kostvetenskap, konstkritiker och författare, som tidigare skrivit för oss om bröstens historia. Därutöver berättar vi bland annat om kvinnorna i Vietnamkriget, änglamakerskor, franska feministen Simone de Beauvoir, den tyska naturhistorikern och entomologen Maria Sibylla Merian och den indiska drottningen Lakshmibai av Jhansi. Vi försöker alltid få med en bra blandning i varje nummer, med mångfald och stor geografisk och tidsmässig spridning.

Vad har ni annars på gång framöver?

– Vi har precis flyttat in i en ny lokal på Bergsgatan 2 i Malmö som är stor nog att hålla evenemang i – föreläsningar, författarkvällar och liknande. Så det kommer vi definitivt satsa mer på nästa år. Vi smygstartar den 2 december med en kombinerad inflyttningsfest och släppfest för årets sista nummer av tidningen. Vi skulle också vilja utveckla vår webbutik mer och är så klart alltid öppna för fler spännande samarbeten och uppdrag!

Johan Kellman Larsson

Historiskan nr 4 2016 utkommer den 6 december och har Frida Kahlo på omslaget.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  P1 Prenumeration

  PositionEtt AB är ett företag som under många år utvecklat och levererat P1 Prenumeration till tidningsförlag.

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  Mediakraft

  Vi kan media och kommunikation och är ledande i landet när det gäller annonsförsäljning. Vi ger er mesta möjliga intäkt på er mediesatsning, oavsett om det gäller traditionella annonser, platsannonser eller content marketing.