fbpx

ICON-redaktören om nya reportageboken

Onsdag 28 september 2016

Joel_Persson_Peter_Smirnakos_H

Lagom till femårsfirandet har ICON Magazine valt att samla redaktionens 20 favoritporträtt i en tjock tidskriftsbok. Bland profilerna i boken, som ges ut tillsammans med förlaget Volante, finns namn som schackgeniet Magnus Carlsen, skådespelaren och svenskättlingen Uma Thurman och paralympicsstjärnan Aimee Mullins. Här finns även unika omslagsintervjuer med Tim “Avicii” Bergling och Felix “Pewdiepie” Kjellberg. I en intervju med Sveriges Tidskrifter berättar Joel Persson om tankarna bakom den nya reportageboken – och ICONs spännande framtidsplaner.

Joel Persson, chefredaktör på ICON (tv på bilden), ni har samlat 20 porträtt i en 365 sidor tjock bok – hur kommer det sig? 

– Vi ville först och främst göra något kul i samband med att ICON Magazine fyller fem år nu i höst. Målet är inte att tjäna pengar på boken utan att samla och sammanfatta de fem åren. Om vi får ännu fler att upptäcka ICON tack vare boken är det naturligtvis kul.

Boken heter “ICON – 20 inspiratörer som har förändrat vår värld”. Hur tuff var urvalsprocessen bland era många fina porträtt?

– Det var en jobbig process, många “kill your darlings”. Under dessa fem år har vi publicerat över 50 unika personporträtt och alla förtjänar naturligtvis att uppmärksammas, men då hade folk inte orkat lyfta boken. Nu har vi hittat en perfekt mix av exklusiva och banbrytande möten. Bland annat både Aviciis och Pewdiepies första intervjuer någonsin, men även forskarlegendaren Jane Godall och paralympicsstjärnan Aimee Mullis.

Ni gör detta i samband med att ni fyller fem år – vad kan ICON göra ännu bättre under de kommande fem åren?

– Vi kommer fortsätta göra det vi är bäst på, ge läsarna det de inte visste att de ville ha. Målet är att fortsätta överraska och hitta en unik mix av människor och fenomen som är med och förändrar vår värld. Givetvis kommer vi att öka vår närvaro på fler plattformar.

Har ni några fler spännande nyheter på gång i höst eller vinter?

– På ICON Magazine har vi fokus på vårt femårsnummer som kommer i höst, med en omslagsperson vi jobbat länge på att få. Den övrig tiden lägger vi på vår kreativa studio ICON Brands, där har vi precis gjort global kampanj med fem stycken filmer åt H&M Foundation och håller på med flera spännande projekt.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Aller

  Aller Tryck A/S är ett modernt rulloffsettryckeri som ligger i Köpenhamn. Tryckeriet är helt anpassat för att trycka veckotidningar och tidskrifter till den Skandinaviska marknaden.

 • Annons
  P1 Prenumeration

  PositionEtt AB är ett företag som under många år utvecklat och levererat P1 Prenumeration till tidningsförlag.

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.