fbpx

Så skapade hon Sveriges största tjejgrupp på Facebook

Tisdag 7 mars 2017

Lina Taha, grundare av facebook-gruppen Honey and the bees

KRÖNIKA. Jag har precis fått reda på att min kille är otrogen, han kommer snart hem och jag vet inte hur jag ska hantera situationen. Vad ska jag göra tjejer?

Denna fråga är återkommande i Honey and the bees, Sveriges största tjejgrupp med nästan 100 000 medlemmar. Här diskuteras också alltifrån sminktips, relationer, hederskultur, hundar och pluggtips. Ja, egentligen det mesta mellan himmel och jord. Ämnen som tas upp i gruppen är ungefär desamma som tas upp i tjejtidningar. Den stora skillnaden är kanske att vi har väldigt högt i tak i Honey and the bees. Det är medlemmarna som väljer vilka frågor som ska tas upp.

Min resa med Honey and the bees började i slutet av oktober 2015. Jag var redan administratör i en annan tjejgrupp på Facebook vid namn Pinkroom. Eftersom jag var aktiv där visste många redan vem jag var, så ryktet gick ganska snabbt att jag nu startat en egen grupp.

Jag hann knappt blunda innan vi blev 15 000 medlemmar. Expressen hörde av sig till mig och jag blev intervjuad. Det gav mig en känsla av frihet som jag aldrig tidigare har känt. Jag har en bakgrund från Mellanöstern där många detaljer i mitt liv som utbildning, karriär och relationer redan är förutbestämda av familjen. Men detta hade ingen annan bestämt, förutom jag.

En dag fick jag ett telefonsamtal från produktionsbolaget Munck i Stockholm. De ville att jag skulle bli programledare för en podcast under namnet Honey & the bees. Podden hade premiär i september 2016. Tillsammans med medlemmarna Florentina Lajqi och Aya L Said diskuterar jag varje vecka olika inlägg som dykt upp i gruppen och som bränt till lite extra.

Honey and the bees har nu uppmärksammats i flera tidningsartiklar, vi har medverkat i TV4:s nyhetsmorgon, och intervjuats i radio.  Tjejer har börjat stoppa mig på gatan för att fråga “Är det Lina Taha? Vi är med i din grupp, fortsätt med det du gör”.

Tänk att alla dessa händelser nu pågår hela tiden i mitt liv tack vare en Facebookgrupp! Jag är uppväxt med traditioner och en stark kultur där realism väger tyngre än drömmar. Men jag har bestämt mig för att fortsätta med det jag gör, trots att jag också utsätts för en hel del näthat.

Folk skriver taskiga grejer, och jag har hängts ut med bild i andra facebookgrupper. Hatet kommer oftast från arga personer som vi som är administratörer i gruppen blockerat på grund av brist på respekt.

Oavsett vad jag gör verkar det kunna missuppfattas i andras ögon. Det är inte alltid lätt att fatta beslut om vad som får skrivas i gruppen eller inte. Men jag gör så gott jag kan. Om du skulle fråga mig idag vad jag önskar mig av framtiden skulle det nog vara att driva en egen TV-show på en av Sveriges största kanaler. I programmet skulle jag kunna diskutera vidare hur man hanterar en otrogen kille.

Lina Taha

Omslag Allt om Tidskrifter nr1 2017Lina Taha är 25 år och bor i Kristianstad där hon jobbar på en statlig myndighet.

Den här krönikan publiceras också i Allt om Tidskrifter nummer 1 2017, som kommer ut inom kort.

Här kan du prenumerera på både tidningen och vårt nyhetsbrev, helt gratis.

 

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Aktuellt

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Mediakraft

  Vi kan media och kommunikation och är ledande i landet när det gäller annonsförsäljning. Vi ger er mesta möjliga intäkt på er mediesatsning, oavsett om det gäller traditionella annonser, platsannonser eller content marketing.

 • Annons
  V-TAB

  Nordens största tryckerikoncern. Tänk tryck. Tänk V-TAB. Hos oss har du tillgång till all tänkbar tryckkompetens och en ansenlig bredd med tjänster – från tidningar och direktreklam till skyltar och affärstryck i alla möjliga och omöjliga former.

 • Annons
  Sörmlands Printing Solutions

  Som tidskriftstryckeri har Sörmlands Printing Solutions varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över.  Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör.