fbpx

Hon vinner årets Mommapris

Fredag 16 november 2018
Viveka Hansson, Annica Grimlund och Kerstin Brunnberg foto: Anette Persson.
Idag delade föreningen Utgivarna ut årets Mommapris. Mommapriset delas ut till en person som tar sitt publicistiska ansvar, säkerställer ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning. Det är en person som lyfter fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare.

Momma-pristagare 2018 är Annica Grimlund, tidigare chef på Lärarförbundets tidningar.

Motivering: Hon tog fighten för journalistiken. Med kraft och pedagogik har Annica Grimlund gett en lektion i vad en riktig tidning är, betyder och behöver – redaktionellt oberoende och en publicist som är ansvarig utgivare. Det gagnar såväl läsaren som demokratin.

Margareta Momma (1702–1772) var en av Europas första kvinnliga redaktörer och utgivare. Hon tog strid mot tidens rådande ordning och framförde “avancerade åsikter i upplysningstidehvarfvets anda”.

Mommaprisets jury består av Kerstin Brunnberg (ordf), Karin Olsson, Tobias Regnell, Daniel Sandström och Anna Rastner.
Tidigare pristagare: Thomas Mattsson, Expressen 2015, Anna Lith, Folkbladet 2016, Daniel Poohl, Expo 2017.

Föreningen Utgivarna är en intresseorganisation för svenska publicister. I Utgivarna samverkar de medier som värnar yttrandefriheten och slår vakt om den oberoende journalistiken. Medlemmar är, förutom Sveriges Tidskrifter, TU-medier i Sverige, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4-gruppen.

 

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

BESÖK VÅRA EVENT OCH UTBILDNINGAR

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Adviser Studio

  Adviser Studio är en kreativ produktionsbyrå med kompetens inom formgivning, content, affärsutveckling och digitala medier.

 • Annons
  Sörmlands Printing Solutions

  Som tidskriftstryckeri har Sörmlands Printing Solutions varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över.  Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör. 

 • Annons
  NewsFactory

  NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.